[...] wykorzystanie wapnia przez układ kostny, ograniczając jego kumulowaniu się np. w tętnicach. Optymalna dawka witaminy K2 wynosi od 50 mcg do 100 mcg na dobę. 3. Beta-karoten Beta-karoten, podobnie jak witamina C, należy do grupy bardzo silnych antyoksydantów. Jego działanie będzie skutecznie hamowało aktywność wolnych rodników, co [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] sałaty, spożywane głównie na surowo, zawierają błonnik pokarmowy, kilka ważnych w dietetyce minerałów, witaminy (np. witaminę B9 i witaminę C) oraz związki bioaktywne (np. karotenoidy i związki fenolowe; Kim, Moon, Tou, Mou i Waterland, 2016; Mou, 2009), które są korzystne dla człowieka. Sałata jest również niezłym źródłem karotenu [...]
[...] wapnia z przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy D prowadzi między innymi do osłabienia siły mięśni, ale też bezsenności i problemów z widzeniem. Witamina A i beta-karoten Witamina A w swojej podstawowej formie występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Głównym źródłem aktywnych form tej witaminy (w produktach pochodzenia [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako kartenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Najczęściej w [...]
[...] na rynku mogą długofalowo (albo wręcz doraźnie) zwiększać możliwości umysłowe. Różeniec górski – rhodiola rosea Kwasy tłuszczowe omega-3 Borówki Witamina E Beta-karoten Witamina D L-tyrozyna Imbir lekarski Kofeina Różeniec górski – rhodiola rosea W meta analizie badań naukowych z 2011 roku 11 eksperymentów spełniło kryteria. [...]
[...] stężeń witaminy E w osoczu i mniejszą zachorowalnością na miażdżycę, w badaniach klinicznych z wykorzystaniem witaminy E uzyskano niezadowalające wyniki”. Wykazano, iż beta-karoten, witamina E i większe dawki witaminy A znacząco wpływają na podwyższone ryzyko śmierci. Wystarczy więcej, niż 150 IU witaminy E dziennie. Selen jest [...]