Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
Wykorzystanie odpowiedniej ilości białka w diecie osoby trenującej należy do podstawowych strategii planowania diety. Oznacza to, że wysiłek, jaki podejmujemy na siłowni, będzie skutecznie podnosił zapotrzebowanie na białko. Układając więc jadłospis, konieczne jest nie tylko uwzględnienie wydatku energetycznego poniesionego na trening, ale i [...]
[...] trawienia i bardzo równym tempem uwalniania aminokwasów do krwiobiegu. Będzie to zatem idealne białko przed snem. Rodzaj białka a wielkość porcji przed snem Wiemy już jakie rodzaje białek, mogą sprawdzić się lepiej (lub gorzej) przed snem. Oczywiście to, że jakieś białko nie będzie idealne przed postem nocnym, nie oznacza, że nie będzie [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
[...] stały dopływ składników budulcowych, co przekłada się na poprawę regeneracji. Które białko wybrać na masę, a które na rzeźbę? Wybór odżywki białkowej ze względu na to, jaki mamy cel treningowy, jest dość proste. Praktycznie nie ma większego znaczenia, które białko wybierzemy w kontekście uzupełnienia diety, gdyż każde z nich będzie po [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
[...] za sprawą działania białka, które wykazuje funkcje budulcowe, regeneracyjne, wspomagające odnowę tkanek mięśniowych, jak i całego układu nerwowego. Niezbędnym zadaniem, jaki powinna wykonać osoba trenująca, jest wyznaczenie ilości białka, jaką powinna spożywać w ciągu dnia. Co więcej, białko zawarte w diecie, powinno pochodzić ze [...]
[...] sensownym ekonomicznie wyborem jest kupno produktów o nieznanym składzie, a podejrzanie dobrej cenie. Czy warto dokonywać zakupów w sieci? Jak wspomagać budowę mięśni? W jaki sposób magnez może wspomagać budowę mięśni? Czy białka serwatkowe działają? Czy lepszy jest gainer czy białko serwatkowe? Czy powinienem bazować na produktach polskich [...]
Białko serwatkowe jest doskonale sprzedającym się produktem, który nie wymaga reklamy. Niektórzy guru kulturystyki twierdzą, iż odżywki są zbędne, a kupowanie białka serwatkowego nie jest wcale potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
[...] posiłków dla kulturysty Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Nie. Wiele zależy od tego, w jaki sposób przygotowujesz jedzenie. W czasie obróbki termicznej często w pokarmie powstaje akryloamid. Zgodnie z klasyfikacją IARC jest to substancja, która ma prawdopodobne [...]
[...] zapaśnika klasy olimpijskiej (3 g na kg masy ciała i więcej) czy kulturysty (nawet 3-4,5 g protein na kg masy ciała). Po trzecie, mężczyzn w badaniu było za mało, a trening, jaki wykonali, był zdecydowanie za lekki (czym jest kilka serii wyciskania nogami na suwnicy, prostowania i uginania nóg na maszynach). Po czwarte, proteiny jajka mają dość [...]
[...] się już teraz do siłowni, Nie wiem bowiem, czy spodoba mi się ten sport. Krótko mówiąc, jestem początkujący, chcę spróbować i zobaczę, jak to dalej się potoczy, Powód 2. Z jakiejś przyczyny moja ulubiona siłownia właśnie została zamknięta (np. epidemia, 2020) i nie mam możliwości znalezienia innego miejsca do profesjonalnego treningu. W tym [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]