Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Wyniki badań sugerują, iż witania ospała ma wpływ na zmniejszenie stresu, lęku i poprawę samopoczucia. W jednym z badań przy podawaniu trzy razy dziennie po 300 mg ekstraktu dziennie zaobserwowano spadek stężenia kortyzolu o 27,9%, w grupie placebo o 7,9%. Istnieją też przykłady badań, których autorzy sugerują, iż ashwagandha bardzo silnie tłumi [...]
Podatki od napojów słodzonych cukrem są proponowane jako narzędzie polityki mającej na celu przeciwdziałanie złym nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego [...]
Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]
Słodycze, budynie, ciastka, przekąski, słodzone napoje czy fast-food, to czynniki burzące uzyskaną przez nas formę i zdrowie, jakim możemy się cieszyć przez długie lata. Bazowanie na nich i spożywanie w dużej ilości niestety jest największym problemem współczesnej ludzkości. Pogłębia to nie tylko otyłość i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale [...]
Część z nas bezgranicznie uwielbia słodycze. Jednak spożywanie ich w dużej ilości niestety ma swoją cenę. Cukier w nadmiarze może powoduje problemy zdrowotne i najlepiej ograniczać go do minimum. Jak rozpoznać, że "miarka" została przebrana i spożywasz go za dużo? Oto 8 sygnałów, które ciało zaczyna wysyłać, aby poinformować Cię, że musisz [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Słodycze są zmorą prawie każdego z nas. To właśnie słabość do nich często decyduje o tym, że nie jesteśmy w stanie uzyskać dobrej pod względem jakości sylwetki. Cukry proste i niezdrowe tłuszcze, szczególnie te utwardzone (trans) są podstawą większości słodyczy i wyrobów podobnych (ciasta, przekąski czy inne produkty przetworzone). Zdecydowanie [...]
Naturalne prebiotyki stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelit. Pokarmy bogate w inulinę, która jest błonnikiem pokarmowym, mogą ułatwić to zadanie. W jaki sposób inulina wpływa na Twoje zdrowie i jakie produkty ją zawierają? Co to jest inulina? Inulina (nie mylić z hormonem insuliną) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele [...]
Cukier jest produktem obecnym prawie wszędzie i nie bez powodu. Wydaje się, że słodki smak potrafi uzależniać, co zwiększa konsumpcje tanich i przeładowanych cukrem produktów. Niestety, o to własnie chodzi w handlu... Ludzie zdecydowanie lubią słodkości pod każdą postacią. Z tego też względu w dietach wielu osób zauważyć można cukry proste np. [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]
Endometrium to błona śluzowa macicy. Rak endometrium jest jednym z najczęściej występujących u kobiet, a Polska prowadzi w tych smutnych statystykach. W 2020 r. w oficjalnych statystykach odnotowano 417 tys. przypadków tego rodzaju raka. Berberyna reguluję glikemię, która jest kluczowa dla wszystkich sportowców, a także osób nieaktywnych [...]
Nadwaga i otyłość są nieodłączną składową zespołu metabolicznego, jednej z najpoważniejszych patologii XXI wieku. Zespół metaboliczny dotyka co najmniej 132 miliony osób w USA, z kolei problem otyłości dotyczy co najmniej 40% osób dorosłych. Tłuszcz nie jest tylko kwestią estetyczną, ale przede wszystkim zdrowotną. Niesprawiedliwy system [...]
Przynajmniej od kilku dekad powtarza się teza, iż ograniczenie podaży energii może przedłużyć życie. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i [...]
Kto z nas nie lubi słodkości? Pytanie to w zasadzie nie powinno mieć miejsca. Wystarczy popytać wśród znajomych i bardzo ciężko o osobę, która nie jada słodyczy, lodów, kremów czy ciast. Nawet jeżeli tak jest, to wynika to nie z faktu, iż nie lubi ona smaku tego typu produktów, a z tego względu, że dba mocno o swoją dietę, zdrowie i sylwetkę. [...]
Naukowcy porównali różne rodzaje diet, oceniali przy tym ich skuteczność dla redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy parametrów metabolicznych itd. Istnieje bogata literatura odnośnie wspomnianego tematu - jest on zbyt obszerny nawet na cykl artykułów. Jednak bez specjalnego wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego [...]
Przyjęło się takie przekonanie, które mówi, że o ile posiłki tłuszczowe sycą, to "węglowodany nakręcają łaknienie". Zgodnie z treścią tej plotki spożywanie produktów węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Wnioski i dowody w postaci badań Podobnie jak w [...]
Czy może tak być, że jeden produkt spożywczy może wspomagać dwa, tak przeciwstawne cele, jakimi są dieta redukcyjna i dieta nastawiona na przyrost masy mięśniowej? Dieta redukcyjna wymaga deficytu kalorii, a mięśnie buduje się najlepiej wtedy, gdy kalorii jest w nadmiarze… Okazuje się, że mądrze wykorzystane awokado, może być cennym dodatkiem [...]