Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
[...] pod warunkiem, iż konsumpcja będzie bardzo umiarkowana, co w polskich warunkach jest raczej niemożliwe. Chociaż małe spożycie alkoholu wiąże się ze zmniejszeniem stężenia insuliny w osoczu, istnieje niewiele badań dotyczących wpływu etanolu na wrażliwość insulinową, szczególnie u osób bez cukrzycy, ale z opornością insulinową. Z innych [...]
[...] z zaburzeniami metabolicznymi. Z drugiej strony, osoby na diecie klasycznej były w dużo gorszej sytuacji metabolicznej. Miały większy wskaźnik HOMA, o wiele wyższe stężenie insuliny, o ponad 28% wyższe stężenie trójglicerydów, wyższe stężenie cholesterolu. Paradoksalnie, osoby z grupy diety niskowęglowodanowej (mającej w diecie więcej tłuszczów) [...]
[...] wzrostu leczonych glikokortykoidami z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna -prezentacja przypadku” E. Mutschler "Farmakologia i toksykologia", WYDANIE III The MJ1. „Human insulin: DNA technology's first drug.” Kamyar Kalantar-Zadeh, MD, MPH, PhD “History of Erythropoiesis-Stimulating Agents, the Development of Biosimilars, and the Future of [...]
[...] cancer risk.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8033042 Usui C1, Asaka M, Kawano H, Aoyama T, Ishijima T, Sakamoto S, Higuchi M. “Visceral fat is a strong predictor of insulin resistance regardless of cardiorespiratory fitness in non-diabetic people”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20495292 Faria AN1, Ribeiro Filho FF, Gouveia Ferreira [...]
[...] diagnostyczne w medycynie” Lin F. Chang, PhD, Shireene R. Vethakkan, MD, PhD, Kalanithi Nesaretnam, PhD, Thomas A.B. Sanders, PhD , Kim-Tiu Teng, PhD „Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese [...]
[...] rozciąganie 1x w tygodniu całe ciało, trening wytrzymałościowy 1x w tygodniu mniej, niż 60 minut. Mierzono skład ciała, ilość tłuszczu wisceralnego (DEXA), wrażliwość insulinową, ilość lipidów i adipokin, odczuwanie łaknienia itd. w ciągu 16 tygodni interwencji. Wyniki wszystkie grupy pozbyły się zbędnych kilogramów i tkanki tłuszczowej (w [...]
[...] podwyższone ciśnienie krwi w porównaniu ze zwierzętami z grupy kontrolnej, co sugeruje, że związek między upośledzoną bioaktywnością NO a nadciśnieniem jest genetyczny. Czy insulina podwyższa, czy obniża ciśnienie krwi? To zależy od dawki hormonu. Warto pamiętać, iż w przypadku wielu rodzajów leków, zwierzętom w badaniach podaje się zaporowe, [...]
[...] środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z powodu zaburzeń pracy serca (np. beta-mimetyki). Podsumowanie Podawanie węglowodanów i/lub białka ma wpływ na wyrzut insuliny, co może silnie stłumić lipolizę. Z kolei wpływ na utlenianie WKT zależy już bardziej od czasu, w jakim podajemy węglowodany (w czasie pracy wychwyt węglowodanów [...]
[...] trzewna, typu jabłko), definiowana jako obwód w pasie ≥ 102 cm dla mężczyzn i 88 cm dla kobiet, jest związana ze zwiększoną sekrecją wolnych kwasów tłuszczowych, hiperinsulinemią, insulinoopornością, nadciśnieniem tętniczym i dyslipidemią, a więc ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym”. Tłuszcz sprzyja insulinooporności oraz cukrzycy [...]
[...] Lin F. Chang, PhD, Shireene R. Vethakkan, MD, PhD, Kalanithi Nesaretnam, PhD, Thomas A.B. Sanders, PhD , Kim-Tiu Teng, PhD „Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese subjects” [...]
[...] Referencje: Der-Sheng Han, Chi-Huang Huang, Ssu-Yuan ChenEmail author and Wei-Shiung Yang “Serum reference value of two potential doping candidates—myostatin and insulin-like growth factor-I in the healthy young male” https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-016-0160-9 Liu JL, Yakar S, LeRoith D. Mice deficient in [...]
[...] Lin F. Chang, PhD, Shireene R. Vethakkan, MD, PhD, Kalanithi Nesaretnam, PhD, Thomas A.B. Sanders, PhD , Kim-Tiu Teng, PhD „Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese subjects” [...]
[...] umiarkowaną ilość tłuszczów (szczególnie z grupy omega-3 i jednonienasyconych). Jej kosztem metabolicznym może być rosnące otłuszczenie sylwetki i pogorszenie wrażliwości na insulinę. Ten sam problem dotyka spożywania nadmiaru tłuszczów, szczególnie nasyconych. Prawdopodobnie mają wyraźny, negatywny wpływ chociażby na wrażliwość na insulinę. Na [...]
Nie spotkałem dotąd kobiety, która byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. O ile część panów wygląda bardzo źle i nic z tym nie robią, wiele kobiet ciężko trenuje, stosuje drakońskie diety i tak prawie zawsze coś im nie pasuje. Duża część mężczyzn chodzących na siłownię powinna spędzać najbliższe miesiące i lata na diecie redukcyjnej – ale zupełnie [...]
[...] i uszkodzeniami mięśnia sercowego! Mało tego, trenbolone w odróżnieniu od testosteronu zmniejszał: odkładanie się tłuszczu wisceralnego, ilość trójglicerydów, hiperinsulinemię oraz lepiej chronił serce szczurów. Co najciekawsze, trenbolone spowodował istotnie mniejsze włóknienie mięśnia sercowego oraz wzrost prostaty (w porównaniu do [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
[...] negatywny wpływ na zdrowie i sylwetkę – kwestia kto je spożywa (liczy się stan zdrowia, profil hormonalny, otłuszczenie, ilość suchej masy mięśniowej), o której godzinie (insulinooporność rośnie w ciągu dnia) i w jakiej ilości (nadmiar fruktozy jest groźny dla zdrowia). Dlaczego fruktoza jest zła? Należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w [...]
[...] różnica nie jest po prostu chwilowym wpływem, wahaniem apetytu? Realne byłoby prowadzenie obserwacji 10, 14 czy 30 dni. Z pewnością oporna skrobia na wpływ na stężenie insuliny, GLP-1, PYY czy poposiłkowe stężenie glukozy. GLP-1, PYY odpowiadają za spadek łaknienia, z kolei niskie stężenie glukozy może być bronią obosieczną. Nie wszystkie [...]