Tuńczyka nie jedz w oleju, a w sosie własnym bądź w wodzie. Unikaj produktów puszkowanych z olejami. Na śniadanie masz zdecydowanie za mało kalorii, gdyż jest to posiłek najważniejszy po nocnym katabolizmie i wzmożonym zapotrzebowaniu organizmu na energię, składniki odżywcze. Możesz spokojnie dać nawet 2x tyle kcal, bez większych obaw. Jest to [...]
Nie wydaje mi się aby takie założenia były prawidłowe. Ilość przetworzonych weglowdanów (już nie rozdzielam ich na proste i złożone, bo większej różnicy nie będzie) zależna jest od danego organizmu, aktywności fizycznej, poziomu tkanki tłuszczowej, czy ilości błonnika w diecie. Pryz wysokiej podaży weglowdanów że źródeł pełnoziarnistych istnieje [...]
Jedząc około 4500 kalorii spożywasz weglowdany tylko że 150 gramów płatków owsianych i trzech bananów? Coś tutaj jest nie tak. Sugeruję zacząć od dokładnego wypełnienia ankiety działu i wrzucenia kilku przykładowych dni diety. Zobaczymy dokładniej jak to wygląda. Ankietę jak i opis wrzucania diety znajdziesz w artykule poniżej: [...]
[...] sie ustawic, soczewica, ciecierzyca, fasolki. z ciecierzycy mozna robic kotleciki jak z mielonego ) Kombinuj z tym jak to jesz. owsiane nie da sie zamienic jeczmiennymi to inne zborzeinny wplyw na insuline inna ilosc bialka i blonnika, ale nie boj sie i daj sobie zamiennie czasami, jak masz ochote by nie zeswirowac na tym samym. dajesz dalej
[...] słaby. Majkel2304 - jedz na tej diecie poki co i patrz czy waga idze do przodu czy nie. Masz dosc duzo bialek (wliczyles roslinne rowniez czy nie?), ja zwiekszylbym ilosc tluszczy w diecie kosztem bialka. Jesli waga bedzie isc zbyt opornie, mozesz dokupic odzywke. Jesli nie jestes w stanie trzymac sie idealnie diety, badz masz problem z [...]
Podzielę się moim odczuciem. Nie zawsze wszystko co zjemy zostanie wykorzystane prze organizm. Duża ilość jedzenia (zwłaszcza z dużą ilością błonnika niestrawnego) spowoduje szybsze przechodzenie prze jelita i część z tego co zjemy zostanie wydalona (przy okazji i część białka). Pożeranie dużych kawałków pożywienia (nie pogryzionych dostatecznie) [...]
Cukier - cichy niszczyciel. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. [...]
A więc tak, dieta, jak wspominałem, to nie jest dieta wyłącznie na masę mięśniową. To także dieta uwzględniająca moje problemy zdrowotne (konsultowana z dietetykiem, gastrologiem). Trzeba wziąć na to poprawkę. Generalnie, waga stoi mi od ponad roku (72kg), ale przybywa (powoli, bo powoli) mięśni (poza rękami, o czym tez pisałem, że dopadła mnie [...]
Hej, Nie wypowiem się zbytnio na temat suplementacji w tej kwestii, bo nie mam tutaj jakiegoś większego doświadczenia. Jeżeli chodzi o poprawę wrażliwości insulinowej to wiele badań wstępnie podaje, że dieta Intermittent Fasting daje w tym względzie bardzo dobre rezultaty. Oczywiście, biorąc pod uwagę fakt, że to są w zasadzie mini-głodówki [...]
Namęczyłem sie ale przepisałem najciekawsze żeczy z artykułu KiF sami przeczytajcie i wyciągnijcie wnioski Białko jest drugim po wodzie podstawowym składnikiem naszego ciała. Wchodzi w skład każdej komórki, przy czym w komórkach mięśniowych jest aż 20%. Istnieje przekonanie że skoro najważniejszym składnikiem tkanki mięśniowej jest białko, to [...]
-Ektomorfik. Po prostu wcinaj Założenia dietetyczne: ok. 3g (nawet do ponad 4g) białka na kilogram masy dziennie, 30% kalorii pochodzących z białka, 50% z węglowodanów oraz 20% z tłuszczy Ilość i wielkość posiłków: Jedz 5 średnich wielkościowo posiłków. Jedzenie większej ilości mniejszych posiłków może przyspieszyć prawdopodobnie już i tak [...]
Aha, a czy tyle warzyw i WW złożonych zbożowych to nie za dużo błonnika? I jeszcze jak jem tyle warzyw to czuje się zapchany, a po 2H jestem głodny. To jest przez ilość wody w warzywach? Zmieniony przez - wsiok w dniu 2010-06-13 19:59:40
[...] liczyc, bedziesz musiala wywalic to i owo z diety, poki co nie zwracaj uwagi, jeden migdal, czy dwa migdaly. Teraz kreujesz swoja diete ktora bedziesz zawsze trzymala w pewnych granicach. Masz jesc zdrowo dostarczac odpowiednia ilosc warzyw czyli błonnika i minerałów oraz witamin i odpowiednia ilość białka, mozesz spokojnie nawet wiecej dac.
MCMVIII, mimo iż masz fajne zdjęcie profilowe, pozwolę się z Tobą nie zgodzić ;-) Otóż płatki owsiane błyskawiczne świetnie nadają się jako źródło węglowodanów po treningu, ponieważ są bardziej przetworzone niż zwykłe czy górskie mają mniej błonnika, co znacznie podnosi IG (co po treningu jest wskazane). Co do warzyw po treningu to także należy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Zacznijmy od podstaw... Do kaloryfera potrzebne są 2 warunki: mięsień i mała ilość tłuszczu. Jeśli masz 170cm wzrostu, ważysz 60kg i kaloryfera nie ma - to znaczy, że masz za mało mięśnia. Twoim priorytetem jest MASA. Aby złapać mięśnia, trzeba spełnić trzy warunki: dać budulec (nic nie powstanie z powietrza - potrzebna Ci jest dieta z nadwyżką [...]
Węglowodany węglowodanami, ale przy ich większej ilości oraz stosowaniu diety bazującej na niskoprzetworzonej żywności (warzywa, owoce, kasze itp.) to istnieje szansa że masz w diecie bardzo dużo błonnika (ilość bardzo dużo to pojęcie względne, zależne od indywidualnych predyspozycji, bo dla jednego 10g to już dużo, a drugi przy 20g dopiero [...]
Wstęp Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli 2:1. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, [...]
Niekoniecznie musisz ograniczać węglowodany złożone, ewentualnie w części. Wystarczy zwrócić uwagę na to, na jakich źródłach węglowodanów bazujesz i zmniejszyć ilość tych wysokobłonnikowych, jak np. pieczywo pełnoziarniste, otręby, płatki zbożowe, itp. Np. takie ziemniaki, bataty, mąka ryżowa, ryż basmati/jaśminowy nie mają wiele błonnika. Poza [...]