SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile sodu w soli

  • Katarzyna Matella na stronie 33 książki „Body logistic system. Poradnik trenera” napisała: „W porze potreningowej musimy zregenerować wyczerpane treningiem mięśnie, uzupełnić ich glikogen. Jest to podstawowy element regeneracji potreningowej, bez którego nie będziemy w stanie poprawiać wyników treningowych. Tej potreningowej porcji węglowodanów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3727 Data: 2020-05-04 07:45:30
  • O tym dlaczego przedwcześnie i nagle umierają kulturyści, z pewnością można by napisać niejedną książkę. O ile nie masz wpływu na niektóre czynniki ryzyka (np. zatrucie środowiska: skażenie wody, powietrza, gleby, roślin, pozostałości różnych substancji w mięsie, ryżu, kaszy itd.), to jest wiele rzeczy, które możesz zrobić dla swojego zdrowia i to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10103 Data: 2020-09-11 15:57:09
  • [...] tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega 6. 4. Mąka wysokiego przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwestia ta nie tylko dotyczy osób uczulonych na gluten, ale także każdego z nas. W okresie rekonwalescencji zaleca się ograniczyć tego typu w diecie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4001 Data: 2021-11-20 10:49:30
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4272 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Czy wszystkie przetworzone produkty są złe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 798 Data: 2022-08-11 06:56:27
  • Nieswoiste zapalenia jelit (Inflammatory Bowel Disease – IBD) to przewlekłe choroby przebiegające z okresami zaostrzeń i remisji, wymagające stałego leczenia farmakologicznego, a często również hospitalizacji i interwencji chirurgicznych. W świetle aktualnego stanu wiedzy uważa się, że nieswoiste zapalenia jelit są spowodowane przez rozmaite [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1397 Data: 2023-03-21 07:45:08
  • Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15256 Data: 2018-01-11 10:27:19
  • [...] tak, aby miały podobną ilość energii (kilokalorii), gęstość energetyczną, ilość makroskładników (białko, węglowodany, tłuszcze), cukru, sodu i błonnika. Badani mogli jeść, ile tylko chcieli. Grafika: spożycie energii podczas stosowania różnego rodzaju diet. Wyniki: spożycie energii było większe podczas stosowania diety wysoko przetworzonej (508 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4797 Data: 2019-05-30 19:00:18
  • To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę.  Podsumowanie Jeśli chcesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 770 Data: 2023-11-09 13:39:09
  • [...] występują w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i jego krzyżówek. Istnieje wiele badań, które potwierdzają, że produkty glutenowe nasilają stany zapalne w naszym ciele. O ile gluten stał się przedmiotem sporu wielu dietetyków, których zdania są podzielone co do eliminacji glutenu w diecie osoby zdrowej, tak nie ulega wątpliwości, że osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1305 Data: 2021-09-10 12:47:11
  • [...] chemotaktycznego monocytów) - produkowane jest miejscowo w obrębie uszkodzonego śródbłonka, co wskazuje na nieszczelność jelit i ogólnoustrojowe zapalenie Komentarz - ile białka to za dużo? Załóżmy, iż modelowy 30-latek ma 1,8 m wzrostu, waży 84 kg, jest aktywny fizycznie i chciałby zwiększyć masę ciała. Zastosował dietę dostarczającą 4200 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3208 Data: 2022-02-17 07:23:35
  • Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody.  Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1063 Data: 2023-04-05 09:05:03
  • Jak wybrać dobre parówki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chociaż wydawać by się mogło, że tytuł niniejszego artykułu to klasyczny oksymoron, to w rzeczywistości temat można w sposób praktyczny rozpatrywać na poziomie jakościowym. Parówki dostępne w sklepach różnią się pomiędzy sobą składem i wartością odżywczą. W praktyce żadne parówki nie powinny być oczywiście podstawą diety, ale jeśli już [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11203 Data: 2017-05-28 10:01:20
  • Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1160 Data: 2022-12-13 19:56:35
  • tzn panie Marku, wokoł sodu krązy wiele mitów i niejasności,czy mógłby pan wyjaśnic watpliwości, ile sodu nalezy spozywac aby wygladac twardo,sucho,pozbyc sie wody spod skóry i aldosteronu, napisze w skrócie co ja wiem,ograniczenie sodu prowadzi do wzrostu poziomu aldoseronu ,ktory zatrzymuje wode pod skora i wydala potas z komorek na zewnatrz,co [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 2715 Data: 2007-11-07 00:40:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [art] SÓL geneza, normy, ciekawostki

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] do końca. ILE TO JEST 6g? To około jednej łyżeczki - nie więcej. Około trzech czwartych soli spożywamy już z żywności kupnej. Niemożliwe jest dokładne sprawdzenie ile soli zjedliśmy danego dnia nie znając się na etykietach produktów. Jednakże, wiedząc, że zalecenie dzienne to maksimum 6g jest to przydatne, ponieważ można dowiedzieć [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 12129 Data: 2009-04-20 16:45:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] snu i zmniejszenie potencji u mężczyzn, podwyższenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Jeśli chorujesz na cukrzycę lub masz problemy z cholesterolem, lekarz - o ile przepisze Ci lek z tej grupy - będzie szczególnie uważnie obserwował jego działanie. Jeśli zauważy niepożądane efekty, zmieni leczenie. Inhibitory konwertazy angiotensyny [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-08-01 22:10:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Diety każdego rodzaju

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] W diecie ogranicza się spożycie niepełnowartościowych białek pochodzenia roślinnego znajdujących się w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych. Przy dużym nasileniu procesów katabolizmu wyrażającym się zwiększonym poziomem mocznika we krwi zwiększa się dobową wartość energetyczną pokarmów z jednoczesnym zmniejszeniem podaży białka [...]

    Odpowiedzi: 57 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-12 17:36:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Slowniczek-Diety wszystkie ;-)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 14192 Data: 2005-03-09 16:46:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • zioła

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] oraz lektyny, aminy biogenne, (cholinę. acetylocholinę, tryptaminę), triterpeny (kw. ursolowy oraz oleanowy), flawonoidy glikozydowe (kwercetynę, viscoflawinę), ksantofile, sole mineralne (Mg, K, Ca), śluzy, kw. viscynowy, viscirezynę, visconezynę, sapogeninę, zasadę złożoną z węgla, wodoru i azotu i inne. Viskotoxyna zwana także viscalbiną [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-05-18 19:58:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)