Depresja jest złożonym stanem zdrowia psychicznego, który powoduje obniżenie nastroju, ciągłe uczucie smutku i beznadziejności. Jej objawy mogą być przejściowym doświadczeniem w odpowiedzi na jakieś wydarzenie lub traumę, ale zazwyczaj trwają dużo dłużej. Skutki depresji dotyczą nie tylko zdrowia psychicznego, ale mogą również wpływać na zdrowie [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
Dziś już wiemy, że od kondycji naszych jelit zależy nie tylko funkcjonowanie naszego układu trawiennego, ale też nasze zdrowie psychiczne. Probiotyki są "złotem" dla naszego zdrowia, ale jak długo musimy je przyjmować, by zobaczyć efekt działania? Czy i kiedy możemy oczekiwać szybkich efektów, a kiedy musimy poczekać nieco dłużej? Kiedy mogą nie [...]
Utrudniające życie dolegliwości związane z różnego rodzaju bólami charakteryzują się niejednorodną etiologią. Ich leczenie często jest nieprecyzyjne oraz niesie ze sobą liczne skutki uboczne. Zmagania z bólem oraz trudności terapeutyczne znacząco obniżają jakość życia i stanowią problem nie tylko dla danej osoby, ale również z punktu widzenia [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Wpływ wysiłku fizycznego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego często jest aspektem pomijanym w dietetyce, a szkoda - istnieją bowiem dane wskazujące na istnienie takowej zależności. W przypadku sportu wyczynowego szacuje się, że nawet 50% zawodników przynajmniej raz w swojej karierze doświadcza dolegliwości żołądkowo-jelitowych wymagających, [...]
Zaparcia to problem, który dotyka bardzo dużą część populacji nawet do 30%. Najczęściej polega on na oddawaniu stolca mniej niż 3 razy w tygodniu. Oznacza to w praktyce, że treść jelitowa pozostaje w obrębie przewodu pokarmowego (szczególnie w obrębie jelita grubego) zbyt długi okres czasu. Zatwardzenia dotykają częściej kobiet, niż mężczyzn i [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
Ból brzucha to taka dolegliwość, której doświadczył chyba każdy. Może być skutkiem różnych zaburzeń — zarówno tych błahych, jak i poważniejszych. Może charakteryzować się różną intensywnością, częstotliwością występowania i dodatkowymi objawami. Może być on epizodyczny i pojawiać się w nieprzewidywalnym momencie, ale może się pojawiać zawsze o [...]
Kwas masłowy, który należy do grupy związków zwanych krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (SCFA), stanowi ważny element ochrony jelit. Ten i pozostałe związki z SCFA (np. propionian) wytwarzane są przez bakterie zasiedlające przewód pokarmowy i regulujące m.in. aktywność układu odpornościowego. Kwas masłowy w jelitach Do SCFA, poza kwasami [...]
Wiedza naukowa ewoluuje na tyle szybko, że niektóre książki mające więcej niż kilkanaście lat można wyrzucić na makulaturę. W dziedzinie suplementacji wspomagającej odporność i funkcjonowanie organizmu także nastąpiły ogromne postępy. Wyniki Po 6 tygodniach u 14 z 22 pacjentów (~64%) otrzymujących probiotyki odnotowano zmniejszenie nasilenia [...]
Czy należysz do grona osób, które budząc się rano, myślą tylko o sprincie do toalety? Jeśli nie, to jesteś szczęśliwcem. Sporo osób cierpi na poranne biegunki. Mogą one być spowodowane zarówno warunkami zdrowotnymi, jak i stylem życia. Jak jeszcze można zapobiegać porannym biegunkom? Poniżej kilka wskazówek: jeśli palisz, przestań ogranicz [...]
Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]
[...] niż osoby spożywające wszystko. Jest to jednak dość dobry sposób na znalezienie produktów, które przyczyniają się do największych dolegliwości bólowych. Źródła: https://www.healthline.com/nutrition/fodmaps-101#definition https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome#triggers https://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli chcesz uzyskać z nich jak najwięcej korzyści, ważne jest, abyś odpowiednio dobrał dla siebie suplementy [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS) dotyczy nawet 11% osób na całym świecie. Dane mogą różnić się, ze względu na zastosowane kryteria diagnostyczne. Zaledwie około 30% osób z tego rodzaju dolegliwościami skonsultuje się z lekarzem. IBS charakteryzuje się przewlekłym bólem brzucha, dyskomfortem w obrębie jamy brzusznej, zaburzonym rytmem wypróżnień, [...]
Zespół jelita drażliwego (z języka angielskiego IBS – irritable bowel syndrome) jest zaburzeniem funkcjonalnym jelit. Częstotliwość występowania oraz zazwyczaj kiepskie reakcje na leczenie (głównie objawowe) sprawiają, że zaburzenie to stanowi wyzwanie nie tylko w kontekście zdrowia, ale również w kontekście ekonomicznym. Mimo że IBS nie jest [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
[...] najważniejsza jest zmiana stylu życia, odżywiania się i radzenia sobie ze stresem. Źródła: https://www.europeanreview.org/article/957 https://fg.bmj.com/content/2/1/48.short https://www.monashfodmap.com/blog/new-research-enzyme-therapy-can-help-reduce-symptoms-ibs-patients-sensitive-galacto-oligosaccharides-gos-present-legumes-soy-milk-and-nuts/