Widziałem wiele wyników badań mężczyzn w różnym wieku, od mających nieco ponad 20 lat do ponad 40. Bardzo często te osoby chciały stosować, już stosowały lub właśnie odstawiły farmakologię (np. sterydy anaboliczno-androgenne). Celowo zastosowałem taki ironiczny tytuł, gdyż wielu mężczyzn uważa estrogeny za źródło wszelkiego zła. Oczywiście ktoś [...]
[...] => receptory melanokortyny, α-MSH (ang. α-melanotropin stimulating hormone). Ksenina? (wymaga dalszych badań) Co ma wpływ na lipolizę? Lipoliza to hydroliza triacylogliceroli do składników kwasów tłuszczowych i glicerolu. tkanka tłuszczowa (oddziaływanie lipazy) => krew (WKT związane z albuminą) => wątroba, serce, [...]
[...] np. z rozpadu mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych). Czynniki mające wpływ na lipolizę Lipoliza to hydroliza triacylogliceroli do składników kwasów tłuszczowych i glicerolu. tkanka tłuszczowa (oddziaływanie lipazy) => krew (WKT związane z albuminą) => wątroba, serce, [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
[...] po podaniu domięśniowym tylko na chwilę omija się wątrobę. Ona i tak musi się zająć późniejszym „sprzątaniem bałaganu” (reakcje I fazy: hydroksylacja, utlenianie, redukcja, hydroliza oraz II fazy: sprzęganie z glicyną, glutationem, kwasem glutaminowym, kwasem octowym kwasem siarkowym czy kwasem glukuronowym). Istnieją wyjątki od tej reguły tj. [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem, należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy białek w organizmie człowieka. Inne, ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
Kozieradka (Trigonella foeunum graecum Linne; ang. Fenugreek) jest uprawiana do celów leczniczych. Surowiec pochodzi głównie z Indii, Turcji, Chin, Maroko i Francji. W nasionach zawarte są galaktomannany (25-40%) budujące śluzy. Hydroliza śluzu kozieradki prowadzi do uwolnienia mannozy 70%, galaktozy 28% i ksylozy 2%. Wg najnowszych badań nasiona [...]
[...] wyselekcjonowany rodzaj białka, które teraz może posłużyć do produkcji skondensowanego preparatu białkowego. Kolejnym przykładem naszych rozważań są hydrolizaty białkowe, najczęściej występujące pod postacią tabletek, jako tzw aminokwasy. W tradycyjnym przemyśle spożywczym proces hydrolizy białek, czyli rozerwanie wiązań [...]
[...] wyselekcjonowany rodzaj białka, które teraz może posłużyć do produkcji skondensowanego preparatu białkowego. Kolejnym przykładem naszych rozważań są hydrolizaty białkowe, najczęściej występujące pod postacią tabletek, jako tzw aminokwasy. W tradycyjnym przemyśle spożywczym proces hydrolizy białek, czyli rozerwanie wiązań [...]
[...] popularne sposoby produkcji: * wymiany jonowej (IE - ion exchange) * mikro i ultrafiltracji (np. CFM - "cross flow microfiltration - przepływ krzyżowy") oraz * hydroliza HYDROLIZA: MAREK.C: Kolejnym przykładem naszych rozważań są hydrolizaty białkowe, najczęściej występujące pod postacią tabletek, jako tzw aminokwasy. W tradycyjnym [...]
[...] ci sieniowa depolimeryzacja skrobi( maksymalna zawartość chloru 5,5%) E1404. Żelatyna - jest otrzymywana z kolagenu w wyniku jego chemicznej hydrolizy. Im silniejsza jest hydroliza tym większą wydajność żelatyny lecz słabsza żelatyna (o mniejszej masie cząsteczkowej) Dlatego żelatyna w praktyce nie jest jednolita, może zawierać reszty [...]
[...] i trypsyną używano specyficznych proteaz otrzymanych z takich mikroorganizmów jak Bacillus licheniformis, Bacillus subtilis oraz alkalazy, bromelainy i papainy. Ograniczona hydroliza białek powoduje często poprawę właściwości funkcjonalnych białek. Reasumując, białka serwatkowe są znakomitą odżywką dla mięśni i nie ma to wielkiego [...]
[...] wrog, nie tylko dla twoich mięśni, ale też dla zdrowia, samopoczucia, popędu i wszystkiego innego. głównym celem jest ogrniaczenie go do minimum. jesli ci sie powiedzie hydroliza białek mięśniowych odejdzie w niepamiec. (D) DLUGOŚĆ SNU instytut fizjonomii Akademii Medycznej w Bydgoszczy prowadzi pionierskie badania w których dowodzi że [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
[...] oraz innych białek wiążących szkodliwe związki organiczne powstałe podczas przemiany materii. Dlatego też w dniach wzmożonego wysiłku treningowego w składzie stosowanego hydrolizatu aminokwasowego w tabletkach znajdziemy zarówno aminokwasy egzogenne jak i endogenne. Ponad to stosowanie czystych form aminokwasów i peptydów [...]
[...] obrony organizmu przed toksycznym działaniem ksenobiotyków jest racjonalne odżywianie z odpowiednią dietą !! - Czynniki pokarmowe: może dojść do chelatowania trucizn, hydroliza. Przy wypełnionym przewodzie pokarmowym wchłanianie jest mniejsze; podczas głodzenia zmniejsza się zawartość glikogenu w wątrobie i dostępność składników [...]
[...] otrzymuje się poprzez połączenie poszczególnych aminokwasów ( np. aminokwasy rozgałęzione BCAA ) lub poprzez technologiczny rozkład białka - najczęściej jest to tzw. hydroliza. Stąd hydrolizaty białka, to zestawy kilku aminokwasów o określonym charakterze działania 3. Odżywki energetyczne Główne zastosowanie: - zwiększenie wytwarzania [...]
[...] niemożliwe. Aby związek się uaktywnił, ester musi być wcześniej usunięty. Następuje to gdy związek zostaje filtrowany w krwiobiegu, gdzie enzymy esterazy szybko odcinają (hydroliza) łańcuch estru. Przywraca to niezbędną grupę hydroxyl (OH) na pozycji 17beta, umożliwiając lekowi dołączenie do właściwego receptora. W tym momencie steroid ma [...]
[...] Dopiero używając elektroforezy w tzw. warunkach denaturujących możemy dokonać rozdziału poszczególnych białek. Inny problem dotyczący analizy białek to analiza hydrolizatów. W zależności od stopnia hydrolizy możemy mieć do czynienia z całą gamą mas cząsteczkowych polipeptydów powstałych po hydrolizie białek. Łatwo jest wtedy [...]
[...] najpopularniejszych odżywek białkowych: - wymiany jonowej (IE - ion exchange) - mikro i ultrafiltracji (np. CFM - "cross flow microfiltration - przepływ krzyżowy") - hydroliza Stare teorie głoszą wyższość izolatu nad koncentratem - większa biodostępność wg obalonego już mitu tabeli BV. Izolat rózni się od koncentratu wiekszym stężeniem [...]