SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

"jak powstaja odzywki wysokobiałkowe?"

temat działu:

Iron Horse Series

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8536

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
Pozwalam sobie na ponowne wstawienie mego artykulu, o tytule jak powyżej. Na celu mam przypomnienie samego zagadnienia teoretycznych podstaw produkcji odzywek i suplementów.
Ponowne przedstawienie artykułu jest jak najbardziej celowe. niebawem ukaże sie seria artykułów o technologii produkcji 1.odzywek białkowych, 2. aminokwasów - w niniejszych artykulach zwroce uwage czytelników na róznice miedzy produktami, na celowe manipulacje jakimi kierują sie producenci i dystrybutorzy, by sprzedac nam produkt nie zawsze wysokiej jakości, który jest przez nich przedstawiany jako produkt pełnowartosciowy.
3.gainery - w przygotowaniu - tym razem nie zarys technologii produkcji a realny wizerunek tego produktu jako uzupełnienia codziennej diety ( wady i zalety, jaki gainer? kiedybrać , kto powinien brac ? w jakich dawkach? ...)

JAK POWSTAJA ODŻYWKI WYSOKOBIAŁKOWE?

Sklepy z odzywkami dla sportowców oferują nam wprost niezliczoną ilość majprzerózniejszych suplementów. Bardzo popularne są wśród nich m. Innymi odżywki zawierające w swoim składzie białka serwatkowe. Na etykietach tych produktów widnieją liczne sformułowania technologiczne, określające ich jakość oraz sposób otrzymywania.
Na opakowaniach wielu odżywek można spotkać formułkę: „najwyższej jakości izolat - koncentrat białek serwatkowych wyprodukowanych metodą ultra i mikrofiltracji „.
Przyznacie,że brzmi to niezwykle tajemniczo, a niewtajemniczonym może sugerować, że ktoś wymyślił jakąś nowoczesna i skomplikowana metodę pozyskiwania białek najwyższej jakość. Spróbuję wyjaśnić Czytelnikom, choć pokrótce, na czym polegają te metody.
W rzeczywistości są one stosowane na skale przemysłowa od ponad 30 lat. Polegają na rozdzielaniu składników znajdujących się w fazie płynnej za pomocą półprzepuszczalnych błon ( membran) i oparte są na zjawisku zwanym odwrócona osmozą. Zjawisko osmozy polega na naturalnym i nie wymuszonym przez siły zewnętrzne swobodnym przenikaniu składników z jednego płynnego roztworu przez błonę półprzepuszczalna ( membranę) do innego roztworu. Wszystko dzieje się zgodnie z fizyką ciśnień.
Natomiast zjawisko odwróconej osmozy polega na wywarciu ciśnienia z zewnątrz na jeden roztwór i w ten sposób wymuszeniu przejścia określonego składnika przez membranę do innego roztworu. W tym przypadku przejście składnika nie jest swobodne i zachodzi wbrew różnicy ciśnień panujących między dwoma roztworami.
W wyżej wymienionej metodzie ultrafiltracji,- białka serwatkowe są oddzielane od innych składników serwatki pozostałej po produkcji sera, dzięki półprzepuszczalnej błonie, w której są pory ( otwory) o określonej wielkości i kształcie.
( Pragnę tu nadmienić, że białka są związkami znacznie bardziej złożonymi a zarazem objętościowo większymi niż cukry, tłuszcze, oraz składniki mineralne, - co ma kluczowe znaczenie dla procesu ultrafiltracji).
Wyobraźmy sobie stosując bardzo duże powiększenie, że białka serwatkowe to piłki tenisowe pływające w zbiorniku zawierającym serwatkę, a pozostałe jej składniki są wielkości piłeczek pimpongowych, co ciekawe membrana to sito z otworami o mniejszej średnicy niż piłki tenisowe, lecz większymi niż piłeczki pimpongowe.
Zobaczmy, co z tego wyniknie, gdy na owa serwatkę wywrzemy ciśnienie. Oczywiście, pod jego wpływem piłeczki, pimpongowe zostaną przepchnięte przez sito a pozostaną oddzielone tylko piłki tenisowe. Są to w naszym modelu myślowym białka serwatkowe, które teraz mogą posłużyć do produkcji skondensowanego preparatu wysokobiałkowego. Posłużyłem się tu metafora piłeczek, ale opisywana metoda jest znacznie bardziej precyzyjna i trudna do wyobrażenia, gdyż średnice otworów w błonach wynoszą poniżej 1 mikrometra, co stanowi 1 tysięczną część milimetra, dzięki temu bez problemu oddzielone są znacznie większe białka od mniejszych cukrów prostych i składników mineralnych.
Następujący po procesie ultrafiltracji proces mikrofiltracji pozwala na oddzielenie bardziej szczegółowe, czyli uzyskanych białek serwatkowych od cząsteczek wody i otrzymanie suchej substancji białkowej. Jest to możliwe gdyż w mikrofiltracji średnice otworków w membranie są mniejsze od 1 nanometra - 1 milionowej milimetra, a stosowane ciśnienia wywarte na produkt, od którego ma być oddzielona woda są kilkukrotnie wyższe niż w ultrafiltracji. Należy wyjaśnić, że cząsteczka wody jest jedna z najmniejszych cząsteczek istniejących w świecie chemii, bowiem jest wielokrotnie mniejsza od cząsteczki białka. Dlatego istnieje możliwość oddzielenia wody od białek serwatkowych.
Wydawać by się mogło, ze procesy te nie są skomplikowane, jednakże koszt wykonania niezwykle precyzyjnej i wytrzymałej błony ( membrany) ma decydujący wpływ na końcowa cenę w ten sposób pozyskiwanych bialek a tym samym na cenę odżywki zawierającej białka serwatkowe.
Często moi Klienci pytają o różnicę miedzy koncentratem a izolatem białek serwatkowych. Otóż różnica ta wynika ze stopnia oczyszczenia białka. Albowiem koncentrat zawiera około 80% bialek, pozostałe 20% to cukry: laktoza, dodatki smakowe oraz tłuszcz, sole mineralne i woda związana. ( Woda związana jest to minimalna ilość wody zawsze pozostającej w nawet najsuchszym produkcie, jest to woda, której nie da się usunąć nawet w procesie mikrofiltracji). Natomiast Izolat zawiera niemal same białka ( często ok..95%), oprócz nich w odżywce pozostają śladowe ilości tłuszczu, soli mineralnych oraz wody związanej. Izolat, co jest niezwykle istotne nie zawiera laktozy - cukru mlecznego kategorycznie zabronionego dla kulturysty robiącego tzw„rzeźbę"
Tu warto wspomnieć, że u wielu dorosłych osób nie pijących, na co dzień mleka występuje nietolerancja laktozy, spowodowana brakiem w soku jelitowym enzymu laktazy-, który rozkłada laktozę. Wtedy to nawet jej niewielkie ilości mogą stać przyczyna przykrych objawów w układzie trawiennym.
Niewielka ilość cukrów prostych w izolacie bialek serwatkowych pochodzi z dodatków smakowych, wtedy jednak zawartość białka w odżywce spada do 90-92%. Jeżeli izolat jest bezsmakowy i pretenduje do odżywki o największej jakości - wtedy ilość cukrów powinna wynosić 0%.
Na rynku odżywek, zwłaszcza w ogłoszeniach o sprzedaży wysyłkowej, można natknąć się na odżywki zawierające białka serwatkowe po zadziwiająco niskiej cenie. Na ich etykietach nie znajdziemy jednak żadnej informacji o sposobie pozyskania tych bialek. Przyczyna tego jest bardzo prosta i oczywista.
Białko serwatkowe zostało w nich pozyskane najprawdopodobniej w głównej mierze metoda odparowania wody z serwatki powstałej po produkcji przemysłowej sera. Tak wyprodukowana odzywka zawiera bardzo dużą ilość laktozy, tłuszczu oraz składników mineralnych. Przeznaczona jest jako półprodukt przemysłowy do produkcji różnorodnych wyrobów spożywczych, w żadnym razie nie powinna być reklamowana jako pełnowartościowa odzywka dla sportowców w dodatku w bardzo korzystnej cenie. Pamiętajmy: wysoka jakość ma swoja cenę!
Spośród odżywek wysokobiałkowych możemy tez nabyć odżywki, w których białka są pozyskiwane metodą wymiany jonowej. Jest to metoda rozdzielania bialek znacznie starsza od metody ultra i mikrofiltracji. Wykorzystuje się w niej fakt, że cząsteczki białek posiadają albo dodatni albo ujemny ładunek i w związku z tym w polu elektrycznym poruszają się albo w kierunku anody albo w kierunku katody. Zależnośc ta pozwala na rozdzielenie białek, dzięki której można uzyskać wyselekcjonowany rodzaj białka, które teraz może posłużyć do produkcji skondensowanego preparatu białkowego.
Kolejnym przykładem naszych rozważań są hydrolizaty białkowe, najczęściej występujące pod postacią tabletek, jako tzw aminokwasy. W tradycyjnym przemyśle spożywczym proces hydrolizy białek, czyli rozerwanie wiązań peptydowych ( wiązania peptydowe niczym łańcuszki wiążą pojedyncze aminokwasy w cząsteczki białka) polega na działaniu na białka kwasem solnym, ( który jest później usuwany). Proces ten zachodzi pod ciśnieniem w wysokich temperaturach w środowisku wodnym, w urządzeniach zwanych hydroliza torami Powyższe zjawisko możemy porównać do oczywiście znacznie wolniej trwającego procesu trawienia białek w naszym układzie trawiennym ( w skład soku żołądkowego wykorzystywanego przy trawieniu pokarmu wchodzi kwas solny, z tym, że w naszym układzie trawiennym nie panują aż tak wysokie temperatury oraz ciśnienie, jakie panuje w hydroliza torach - proces trawienia jest znacznie dłuższy i bardziej złożony niż proces hydrolizy na skalę przemysłową.)
Natomiast przy produkcji aminokwasów wytwarzanych jako suplementy białkowe na potrzeby sportu, wykorzystuje się tzw hydrolizę enzymatyczna. Jest to proces znacznie kosztowniejszy i bardziej skomplikowany niż zwykła hydroliza kwasowa. W łagodnej hydrolizie enzymatycznej uprzednio pozyskany koncentrat lub izolat białkowy poddaje się działaniu enzymów proteolitycznych ( rozkładających białka), które doprowadzają do rozpadu ściśle określonych wiązań peptydowych między aminokwasami. ( przypominam - białka składają się właśnie z powiązanych wiązaniami peptydowymi aminokwasów). Następnie przez wymywanie rozpuszczalnikami organicznymi usuwa się niepożądane aminokwasy i inne nieporzadane mikrosubstancje.
Do w ten sposób zmodyfikowanego hydrolizatu białkowego, posiadającego już wymagany technologicznie skład aminokwasowy, dodaje się estry etylowe aminokwasów pochodzących z innych białek.
Otrzymany hydrolizat, w którym cały czas są zawarte enzymy, przetrzymuje się określony czas w temp. 37*C, co doprowadza do reakcji enzymatycznej - wiązań peptydowych między ściśle określonymi aminokwasami. Powyższa metoda pozwala na otrzymanie idealnie przyswajanego przez organizm sportowca zmodyfikowanego,pochodzącego z różnych źródeł białkowych ( białka mleka, jaj, soi) preparatu zawierającego peptydy i wolne aminokwasy.
Wspomniane zjawisko hydrolizy enzymatycznej można porównać do ściśle przemyślanego rozcinania kilku jednokolorowych sznurów korali, a później stworzeniu według planu nowego dotychczas nieistniejącego wielokolorowego, składającego się z wybranych najładniejszych koralików pochodzących z różnych naszyjników. ( Gdzie: koraliki - to aminokwasy, jednokolorowe naszyjniki - to białka).
Proszę teraz zwrócić uwagę na jakże istotna różnicę, między zwykła stosowana w przemyśle spożywczym hydrolizą kwasową, - która doprowadza do rozpadu między aminokwasami jak leci większości wiązań peptydowych, a skomplikowaną i kosztowną hydrolizą enzymatyczną, - w której enzymy działają na ściśle wyznaczone wiązania między wybranymi aminokwasami, jak też potrafią później w określonych warunkach dokonać wymaganego technologicznie (a niejednokrotnie nie istniejącego w naturze), połączenia miedzy aminokwasami pochodzącymi z tego samego lub z różnych białek.
Co jest bardzo ciekawe powyższe powstawanie zmodyfikowanych peptydów, jest podyktowane faktem, że pewne peptydy, ( czyli powiązane ze sobą dwa lub trzy aminokwasy) wchłaniają się naszym układzie trawiennym o wiele szybciej niż pojedyncze aminokwasy?
Przedstawione przeze mnie procesy ukazują również różnicę między wysokobiałkowa odzywką w formie sproszkowanej a aminokwasami w tabletkach. Jak to widać odżywka wysokobiałkowa stanowi jedynie skondensowany wyselekcjonowany rodzaj białek gotowych do spożycia, natomiast aminokwasy, choć miało to miejsce poza naszym układem trawiennym, są białkami już chemicznie wstępnie strawionymi.
Spożywając odżywkę białkową nasz układ trawienny musi dokonać rozbicia ( strawienia) bialek na aminokwasy, na co będzie potrzebował pewna ilość czasu oraz energii, natomiast spożywając wolne aminokwasy i peptydy dostarczamy organizmowi w jak najszybszym czasie aminokwasów, którymi może w zależności od jego potrzeb od zaraz dysponować.
Mam wielka nadzieję,że tym krótkim artykułem, choć przybliżyłem Czytelnikom zagadnienie sposobu produkcji większości występujących na rynku odżywek wysokobiałkowych, jak tez podstawowych różnic miedzy nimi.

MAREK CIOŁEK.

IHS TEAM

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 553 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2376
wygląda na good art ;)
przy przypływie chęci na czytanie zapewne go przestudiuję .. ;)

SOG .. ale tylko duchowy :L)) :D pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 2907 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 27817
Tak wyprodukowana odzywka zawiera bardzo dużą ilość laktozy, tłuszczu oraz składników mineralnych. Przeznaczona jest jako półprodukt przemysłowy do produkcji różnorodnych wyrobów spożywczych, w żadnym razie nie powinna być reklamowana jako pełnowartościowa odzywka dla sportowców w dodatku w bardzo korzystnej cenie. Pamiętajmy: wysoka jakość ma swoja cenę!

widze ze ewidentnie pijesz do ostrowii
z tego co pamietam czarny przedstawial wykresy na których ostrowia nie obiegała od innych białek ilośćią "laktozy, tłuszczu oraz składników mineralnych" miala tylko niewiele wiecej pyłów ale nie przekraczalo to normy
a poza tym ze wysoka cena = wysoka jakosc jest to technika czesto wykorzystywana do manipulowania ludzmi. Są to utrwalone wzorce reakcji które próbujesz w nas obudzić. Człowiek nie znajac towaru nad którym sie zastanawia bierze pod uwage tylko jedną ceche - cene czyli wysoka cena = wysoka jakos a nie zawsze tak jest i czesto wlasnie w ten sposob jestesmy oszukiwani przez sprzedawców. Jest to tak zwana uproszczona reguła szans: człowiek całe zycie wychowany na tym ze za lepszy towar musi placic wysoką cene i nagle staje przed zagadka i nie wiem co kupic ( nie majac zadnego pojecia o towarze ) w zwiazku z czym przy wnioskowaniu o jakości posluguje sie tylko jedną dobrze znana sobie cechą - ceną

poza tym co marku powiesz o Optimum
jest to bialko najwyzsze jakosci uznane na calym swiecie a cena za kg jest zblizona do ceny ostrowii... wiec jak ma sie tu zaleznosc wysoka cena = wysoka jakosc ?

a wogóle widze male zainteresowanie artem cieżko go znalezdz trzeba przyznac, nie bedziesz mial nic przeciwko jak zaloze temat w suplach z odnosnikiem do tego tematu zeby zainteresowanie troche wzroslo co zaskutkuje zapewne ciekawa dyskujsa

w kazdym razie sog sie nalezy jak najbardziej
pozdrawiam

Zmieniony przez - ama_tor w dniu 2007-01-28 10:36:43

Czuwa nad Tobą Bóg
Nie wszyscy Cie w dupe kopną
są ludzie bez nóg

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 209 Napisanych postów 8489 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 129311
amator byl juz taki temat w suplach, wiec jak cos to odswiez
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 321 Wiek 36 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 13420
Marku, mam do ciebie pytanie, z racji tego ze juz bardzo dlugi czas siedzisz w zelaznym sporcie, czy moglbys mi wyjasnic czy spozywanie ze tak powiem stalej suplementacji, hmb, aminokwasy, uzupelnianie niedoborow diety gainerami, bialkiami, spozywanie witamin przez dluzszy okres moze przyniesc jakies szkody dla zdrowia? Czy taka intensywna suplementacjia nie ma zadnego wplywu na stan naszego zoladka, watroby, czy poprostu nie niesie ze soba zadnych negatywnych skutkow?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
ama tor nie moge w tym art. pic do kogokolwiek bo jest to praca mocno przestarzala , powstala w 2003 lub 2004 r. opublikowana w pocz 2004 w kifie.
to byla praca napisana na bazie nauki do poprawki z przedmiotu >technologiia prpod. spozywczych< napiasne tak sobie.
co do artu wrzucilem go bo wkrotce wrzuce 2 nowe. o wile bardziej aktualne. jeden z nich poprawi blad na ktory i ja dalem sie nabrac producentom, dot prod. aminokwasow. wiekszosc z nich to zwykle niedokonca zhydrolizowane bialkow tabl. co wykarze art i faktami.
po prostu coraz bardziej widze jak producenci robia w bambuko caly ten rynek !!!i nas wszystkich.
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
djmatt to bardzo trudne pytanie. tu trzeba konkretnych porownian. pracuje nad porownaniem bialek w natur. pozywieniu a bialek zawartych w odzywkach. powiem ze coraz wiecej widze kitu w odzywkach. jak ukoncze ten art to go opublikuje . bedzsie ciekawie.
zreszta na dniach pojawi sie art o bialkach , tam bedzie czesc odp na twoje pytanie co do domniemanej szkodliwowsci nadmiernego stosowania odzywek.
problem polega przede wszystkim na fakcie ze np twoj obiad zawiera ponad 150 roznych skladnikow odzywczych a gainer ktory ma ten obiad zastapic zawiera do 30 skl. odzywcz. /jesli jest wys. jakosci/ wiec sam porpownaj . pomysl co dzieje sie z chwila kiedy wsuwasz tak duze ilosci kalorii nie do konca uzuplenionme w mineraly wirtaminy, /powstaja z nich enzymy, regulatory... dzialaja pompy w blonach kom. itd/ w blonnik rozpuszczalny i nie rozpuszczalny w subst . bioaktywne nie majace jescze swego uznanego miejsca w dietetyce itd. taki pokarm sztuczny spozywany w nadmiarze wyjawawia organizm itd
temat naprawde trudny
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 466 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 33915
" Tak wyprodukowana odzywka zawiera bardzo dużą ilość laktozy, tłuszczu oraz składników mineralnych. Przeznaczona jest jako półprodukt przemysłowy do produkcji różnorodnych wyrobów spożywczych, w żadnym razie nie powinna być reklamowana jako pełnowartościowa odzywka dla sportowców w dodatku w bardzo korzystnej cenie. Pamiętajmy: wysoka jakość ma swoja cenę! "


Mogę się mylić, ale jak dla mnie fragment ten jest zdecydowanie o zwykłej sproszkowanej serwatce.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
tak

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1993 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 29121
z ciekawosci zapytam:a Ty Marku jakie bialka jadasz i jakie polecasz?
niechodzi mi o konkretne produkty tylko o rodzaj-WPI,WPC,WPH?
czy moze same aminokwasy?



Zmieniony przez - anabolX w dniu 2007-01-28 22:24:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
wpc
amino bcaa i glutamina ( na cyklu)
amino og
witaminy
mineraly
kreatyna

zreszta zrobilem juz wlasny ranking supli bez saa w dziale suplementacja

mc

ps
przeczytaj uwaznie
nast
arty
o bialkach
o aminokwasach
o roznicach miedzy naturalnyp pokarmem a odzywkami
sam sie domyslisz

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1993 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 29121
OK,dzieki

i czekam na te arty,o ktorych pisales


pzdr.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Spameria

Następny temat

Zapotrzebowanie na węglowodany

WHEY premium