Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
[...] aby nie doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Bezmyślne zastępowania produktów mlecznych jakimikolwiek produktami roślinnymi może prowadzić do niedoborów wapnia. Pszenicę należy zastępować innymi wartościowymi zbożami takimi, jak żyto, gryka, proso czy owies. Wymiana chleba pszennego na gotowe, bezglutenowe mieszanki to niezbyt udany pomysł.
Czego potrzebujemy: Ciasto: 90 g płatków owsianych 110 g mąki owsianej 70 g oleju kokosowego rafinowanego 50 g ksylitolu lub bezkaloryczny słodzik 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców - truskawki, maliny, borówki, nektaryny 10 g budyniu Lody: 250 g serka wiejskiego 40 g izolatu białka o smaku czekolady 20 g nutwhey coconut Jak wykonać: [...]
[...] dość kruche i łatwo się rozpadną przy przekładaniu na patelnię lub do piekarnika. Tak się jednak nie dzieje, bez problemu zachowują swoje kształty. Kotleciki są praktycznie gotowe do spożycia. Można je lekko podsmażyć np. na oliwie z oliwek lub upiec w piekarniku czy na grillu elektrycznym. Kilka minut i są gotowe. To, w jaki sposób je podamy, [...]
[...] można curry, kmin rzymski, czosnek… Samo przyrządzenie nie jest czasochłonne. Wystarczy wrzucić na patelnie, lekko podlać wodą i po prostu podgrzać. Wystarczy kilka minut i gotowe. Gyros możemy traktować jak jego mięsny oryginał, czyli np. do sałatki albo tortilli. W smaku i konsystencji mocno przypomina kurczaka. Kawałki à la kurczaka są dość [...]
Ilość kontuzjowanych osób wzrasta w okresie Nowego Roku, jak i w czasie powrotu do szkół jesienią. Jest to naturalne zjawisko, które połączone jest ze wzrostem ilości trenujących osób. Ćwiczący nie do końca wiedzą, jak w pierwszych dniach zachowywać się na siłowni, nie mają pojęcia o przygotowaniu ciała do treningu. Wybór planów treningowych [...]
Wiele lat temu pojawiła się moda na „oszukane posiłki” oraz model IIFYM, czyli zakładający, że można pozwalać sobie na znaczące odstępstwa od zdrowej diety, o ile nie przekraczamy w ten sposób dziennej podaży energii. W rzeczywistości pomysł „oszukanych posiłków” ma kilkadziesiąt lat. Kulturyści złotej ery wcale nie odżywiali się wzorcowo, często [...]
[...] białka. Ma też dobrą porcję tłuszczu (17 g w porcji), ale są to zdrowe tłuszcze pochodzące głównie z oliwy z oliwek i pestek dyni. Jak przygotować danie? Właściwie jest ono gotowe już po otwarciu opakowania. Jeśli jesteś w trasie, może zjeść prosto z pojemnika, a kiedy masz czas, podgrzej na patelni lub w mikrofali. Temperatura wydobędzie [...]
[...] z białkiem. Gdy czekolada zastygnie, do każdej z foremek wkładamy łyżeczkę serowej masy i delikatnie ugniatamy. Posypujemy odrobiną ziarna. Gdy wszystkie foremki są gotowe, ponownie umieszczamy je w lodówce. Pozostałą część czekolady wraz z olejem rozpuszczamy i po lekkim ostudzeniu wylewamy równo do foremek. Wstawiamy i przechowujemy w [...]
[...] jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam orkiszowy. Zwykle kupując takiego roślinnego burgera mamy już gotowe kotlety, które wystarczy podsmażyć na patelni. W tym przypadku jest to zestaw „zrób to sam". Sypka forma burgera może nieco odstraszać, ale już po rozpakowaniu [...]
Zdrowe odżywianie jest istotne nie tylko dla utrzymania zgrabnej sylwetki, ale także (a raczej przede wszystkim) dla naszego zdrowia. Jak to się mówi — jesteś tym, co jesz. Ważne jest zatem, by żywność, którą zjadamy, pochodziła ze sprawdzonego źródła, była jak najmniej przetworzona i pełna witamin, minerałów i innych składników odżywczych. [...]
[...] z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy kurczaka i połowę cebuli, doprawiamy do smaku i smażymy. Kiedy mięso jest gotowe, przerzucamy je do dużego garnka, około 5 litrowego. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i dodajemy paprykę i cebulę - smażymy około 5 minut. Kolejno dodajemy [...]
W dni, kiedy nie ma za bardzo czasu na gotowanie, świetnie się sprawdzają gotowe dania. Jednak takie gotowce zwykle nam się kojarzą z żywnością wysoko przetworzoną, której bliżej do produktu typu fast food, niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda [...]
Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Pompki są popularnym ćwiczeniem wzmacniającym górną część naszego ciała. Wiele osób wykonuje pompki w domu jako element treningu kalistenicznego (bazującego jedynie na masie ciała), co obecnymi czasy jest bardzo zrozumiałe. W Internecie spotkać możemy wiele popularnych tematów dotyczących wykonywania pompek codziennie. Zazwyczaj jest to ustalona [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
[...] Na pierwszy rzut oka widać w nich marchewkę, groszek i kukurydzę. Wyglądają dobrze, apetycznie i nawet nieźle pachną. Tak jak większość tego typu produktów, są niemal gotowe do spożycia. Wystarczy je podgrzać na odrobinie oleju i gotowe. Swoją konsystencją przypominają pulpeciki mięsne z dodatkiem warzyw. Jak smakują? Z pewnością nie jak [...]
Co ciekawe, to pytanie zadają głównie panie, dlatego odpowiadając w tym artykule, pozwolę się zwracać głównie do nich. Uwaga - artykuł będzie zawierał pewną dozę uproszczeń, celem przedstawienia tego zagadnienia, jak najszerszemu gronu Czytelników. Podsumowanie Pamiętaj, to nie miłość do węglowodanów może być problemem. To głównie źle dobrane [...]
Przynajmniej w teorii zwiększanie wagi lub odchudzanie nie jest trudnym zagadnieniem. Jeśli na wstępie skorzystamy z kalkulatora BMR, który precyzyjnie wyznaczy nasze zapotrzebowanie i określi wytyczne dla celu, obranego w danym momencie, a przy okazji tego typu urządzenie informuje nas również o ilości makroskładników, które powinniśmy spożywać, [...]