[...] które teoretycznie mogą powodować problemy trawienne u niektórych osób. Raczej bym sugerował eliminować je po kolei, a nie wszystko na raz. Jeżeli wyeliminujesz jednocześnie gluten, nabiał, dodasz błonnika, zwiększysz ilość spożywanych płynów, wyeliminujesz produkty foodmap, to w efekcie nie będziesz wiedział co było powodem Twoich problemów.
Racja. Wiec na pierwszy ogien idzie gluten i wszystkie produkty pszenne. Tym bardziej, ze kiedys juz odtstawilem na miesiac nabial i zadnych pozytywnych efektow nie zauwazylem.Możesz sam drogą eliminacji wywalac poszczególne produkty jednak warto w między czasie porobic jakies badania bo bedziesz miał czarno na białym konkretne informacje . [...]
[...] Chleb Adama - jest na bazie mąki migdałowej , na 100 g chleba tylko 1,9 W . W smaku rewelacyjny i bardzo syty . B-33, W-1,9, T-13,3 Składniki chlebka : mąka migdałowa, gluten pszenny witalny, ziarna lnu, ziarna słonecznika, sól, przyprawy, drożdże suche ( osobno pakowane) www.dobradieta.pl Zmieniony przez - wweraw w dniu 2008-12-26 21:11:06
[...] w tym co ja wybrałem, "FOS Ultimate 16 Strain od SWANSON" 2. Masz namyśli badania na nietolerancję pokarmową ? Wydaję mi się że, teraz to popularne się zrobiło, jak z tym glutenem, ale źródłem problemu nie jest gluten tylko przypuszczam że brak jakiegoś enzymu ... 3. Wracając do Serotoniny, u ciebie suplement 5-HTP spowodował ból głowy czy [...]
OK. a wiec zrobimy tak. Ja nie moge wywalic jajek bo mam je za 3 pln za 30 sztuk . tak wiec z czym proponujesz je łaczyc ? 2 razy na dzien musza byc jajka czyli gluten maja jaki produkty ? makaron ? kaszy gryczanej i jaglanej tez nie preferuje bo do niej wypadal oby robic jakis sos a one podnosza kalorycznosc, a ja jestem endo. dostosuej sie do [...]
jeszcze co do glutenu wystarczy wpisac hasło http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten eliminacja powolna bedzie najlepsza by określić produkt który powoduje wzdęcia
Jeśli masz nadwrażliwość nad gluten to możesz mieć problemy z trawieniem a czy z insulinoopornością to jest kwestia dość powiedzmy kontrowersyjna. Generalnie to skorzystaj z tematów podwieszonych tz. wylicz zapotrzebowanie: http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82._prod._%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html a następnie po [...]
ta ma dodatek micelarnej kazeiny (czyli bialka twarogowego), inne - albuminy jajecznej o wzrocowym niemal aminogramie, inne izolatu sojowego bogatego w izoflawony, a inne w gluten pszenny obfitujacy w glutaminę.... o kazdym bialku mozna napisac ze jest przełomowe i za***iste kup - jak Cie interesuje, ale nie licz na to, ze jak dorzucisz szejka po [...]
Przy hashi to serio gluten out, tu nie o celiakie chodzi a raczej o strukture bialek glutenu i komorek tarczycy i reakcje ukl odpornosciowego. Internista machnie reka i powie, ze to moda. Coz, to ze spory procent hashimotowcow ma problem z celiakia to co innego, ale fakt, ze poleca sie jesc pszenice, ktora jest na maxa przerobiona genetycznie to [...]
Dziękuję Wam bardzo za Wasze rady. Są dla mnie nieocenione. Czyli radzicie wywalić gluten. Tak od razu. Wszystko na raz. Będzie trudno bo uwielbiam chleb. Dobrze. Robię listę rzeczy z glutenem i eliminuję. A co z laktozą? Paula, BMR wyliczyłam wg wzoru, który znalazłam w jednym z linków na stronie. W innym miejscu jest gotowy kalkulator. Poniżej [...]
Dla mnie badania sa dosyc jasne jezeli chodzi o przeciwciala, hashi i gluten. Od samego t4 spadnie tsh tylko, a jak nie podejmie sie walki o ukl odpornosciowy to sam sie nie wyleczy. A trzeba go wuciszyc, a nie czekac az przyjdzie mu do glowy inne tkanki zaatakowac.Kazdy jednak ma wlasny rozum i wrazliwosc na argumenty. Ja z pewnymi zaleceniami [...]
gluten jak wspomniales pochodzi w glownej mierze ze zbozowego.Glownymi winowajcami odpowiedzialnymi za problemy z tym rodzajem bialka sa aminokwasy gliadyna, sekalina, hordeina, awenina. Aminokwasy te moga znacznie utrudniac trawienie i powodowac roznego rodzaju alergie.Substancja ta nie jest tez korzystna przy odchudzaniu, poniewaz moze [...]
[...] serwatkowe charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą. Do produkcji odżywek można jednakże stosować również białka pochodzenia roślinnego. Na przykład dodatek białek glutenu w ilości około 1/3 masy białek wszystkich odżywki może być ciekawym rozwiązaniem. Białka glutenu stosowane przez wolnego od celiakii człowieka (czyli 99% populacji) [...]