[...] złe. ;-) I tak np. złe mogą być: - węgle (wiele osób sprawdza co jest LC i to uznaje za dobre i wskazane), - tłuszcz (j/w, jak coś jest low fat to dla wielu osób jest OK), - gluten (glutenfree? - świetnie, mozna jeść) - pokarmy zwierzęce (onli vege), - dodatki do żywności "E" (jak będziecie jesć nieprzetwrzoną żywnosc - to wszystko będzie OK), - [...]
[...] można byłoby zrobić rozsądne IIFYM z kazdej diety (choć oczywiście jest wiele diet których idea jest inna niż idea IIFYM, bo jeśli jakaś dieta zakłada że szkodzi nam np. gluten, to zamiana kaszy gryczanej na jęczmienną nie będzie zgodna z jej założeniami. Niektóre diety koncentrują się bardziej na jakościowym doborze pokarmów inne stawiają na [...]
Nagrałem kilka filmików na treningu dziś, jak będą sensowne i nie będę za bardzo kaleczył techniki to wrzucę wieczorem. Na teraz jeden, który juz obadałem i tragedii nie ma: https://www.youtube.com/watch?v=oGrpguf9w2k&feature=youtu.be Dodatkowo zachęcam do lektury: http://potreningu.pl/articles/4752/gluten--trucizna-xxi-wieku
[...] IgG to może to oznaczać występowanie przewlekłego stanu zapalnego, spowodowanego "reakcją alergiczną typu III". Kiedy pobierano mi krew obstawiałem, że na pewno wyjdą: - gluten, - nabiał, - jaja, - jakieś orzechy lub nasiona No i dużo się nie pomyliłem %-) Wyszły: - produkty glutenowe - jaja (tutaj mega reakcja organizmu wynik ponad 100...). [...]
Dremor - dziękuję :-) a chyyba jednak niechęc niektórych przynajmniej specjalistów do glutenu wynika z tego, że zakładają iż sam gluten źle wpływa na nasz organizm, a nie składniki mu towarzyszące ;-) filmik nagram https://youtu.be/aUH9La0gP6I Apropos glutenu, poglądy bardziej podobne do Ciebie a w dodatku bardzo fajnie uargumentowane. Jakbyś [...]
faftaq - czyli jednak za krótko słuchałeś %-) w dalszej częsci mówi o tym, że najpierw trzeba mieć genetycznie wady (pisze z pamięci) które gluten może nasilić ale nie jest w sam sobie winien, tym bardziej, że nie jest jedyna lektyną. PS Fajnie jakbyś nadrobił zaległości ;) Zmieniony przez - __Logan__ w dniu 2016-09-08 12:04:35
Tadziu zakotwiczył ze swoją wiedzą w czasopiśmie u Kuby M. ;-) Ktoś kupował, zastanawiam się nad prenumeratą? Cenię Kubę, ale nie chciałbym czytać w każdym artykule, że gluten szkodzi na wszystko :P ;-) https://www.facebook.com/CzasopismoBodyChallenge/photos/a.1502949476687927.1073741828.1502902410025967/1715069582142581/?type=3
Tadziu zakotwiczył ze swoją wiedzą w czasopiśmie u Kuby M. ;-) Ktoś kupował, zastanawiam się nad prenumeratą? Cenię Kubę, ale nie chciałbym czytać w każdym artykule, że gluten szkodzi na wszystko :P ;-) https://www.facebook.com/CzasopismoBodyChallenge/photos/a.1502949476687927.1073741828.1502902410025967/1715069582142581/?type=3 Przeczytałejk [...]
[...] sporego wyrzutu insuliny , mimo gdy jest to makaron razowy , maka z pszenicy razowa czy cokolwiek o niskim ig z pszenicy. co o tym sadzisz ? warto jesc makaron razowy ? moze ci doktorzy maja jakas nagonke na pszenice i to chwyt marketingowy ? PS: gluten w zbozach tak samo , dodam tylko Zmieniony przez - Streetz Killer w dniu 2015-09-13 22:51:00
1. Gluten - czy powinny go unikać także osoby zdrowe (nie mające problemu z jego tolerancją). 2. Przywiązanie do detali w komponowaniu diety, czy dokładność jest istotna? (ważenie/mierzenie składników co do grama i przełożenie tego na ilość kcal która musimy dostarczyć). Zmieniony przez - __Logan__ w dniu 2015-09-27 11:01:11
[...] pewnego czasu z każdej strony strzaszy się nas żywnością. Popularyzacji ulegają teorie (i autorzy), którzy straszą jedzeniem, a to fatem, a to weglami, a to nabiałem, a to glutenem, a to łączeniem produktów ze sobą, a to margaryną, a to cholesterolem, a to fruktozą, a to solą, a to łososiem, a to pangą, a to mlekiem, etc... Nie dajmy się [...]
[...] to swego rodzaju gra intelektualna, ale jakby tak potraktować to na serio... Anraz - no ale skąd wtedy węgle w diecie? %-) Z ziemniaków oraz pseudo zbóż niezawierzających glutenu czyli głównie kaszy gryczanej oraz amarantusa i komosy ryżowej. Może też z manioku ;) No i jeżeli problemem faktycznie jest gluten to z samych zbóż kukurydza, ryż czy [...]
Obecnie i tak najgorszy jest gluten - nie ważne czy ktoś jest uczulony czy nie i tak powoduje dziury w mózgu. Z tym, że tu jest ta sama zasada co z dietami - jak ktoś posiedzi w "tym" 5-10 lat to zauważy, że wychodzi dieta cud/"straszny" składnik a za chwiłe wymyślą co innego i tak cały czas.
[...] gryza kajzerki, ktory rzekomo ma byc przyrostem tkanki tluszczowej. Ja bym tu bardziej obstawiala zwykle zatrzymanie wody po spozyciu produktu, ktory moze byc nietolerowany (gluten pszenny/drozdze). To samo z kwestia cheat daya - wzrost wagi o 2kg dzien po nie oznacza, ze z dnia na dzien przybralismy 2kg tluszczu a wg p. Iwony tak sie dzieje. [...]
[...] elity dietetycznej jest bardzo mało takich osób co stale biorą udział w dyskusji i nie stronią od niej. Mauricza np lubię i widzę że gość ma wiedzę, ale jednak dyskusji o glutenie nie poprowadzisz z nim. Ja domyślam się, o co mu chodzi - że np gluten jest też często w otoczeniu innych niezdrowych składników itp. ale o otwartej dyskusji nie ma [...]
Dremor - dziękuję :-) a chyyba jednak niechęc niektórych przynajmniej specjalistów do glutenu wynika z tego, że zakładają iż sam gluten źle wpływa na nasz organizm, a nie składniki mu towarzyszące ;-) filmik nagram