[...] stres oksydacyjny. Dlatego interwały wysokiej intensywności obciążają sportowca bardziej niż lekkie aeroby. Właściwą osłonę antyoksydacyjną obok witamin, zapewnia np. glutation (wymiata wolne rodniki). Nadmierny trening dla osoby nieprzygotowanej ma raczej skutek niszczący, a nie pozytywny. Dlatego nie należy porywać się na plany [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
Skrót NAC utworzono od pełnej nazwy aminokwasu, N-acetylocysteina. Jednak w odróżnieniu od chyba wszystkim nam znanych aminokwasów takich jak np.: leucyna, walina, tryptofan, tyrozyna itd., N-acetylocysteiny nie znajdziemy w produktach spożywczych. Znaleźć możemy ją jedynie w formie suplementów. Nadmiar wolnych rodników a endometrioza Naukowcy [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
Problemy wątrobowe stały się plagą naszych czasów. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj przypadłość nazywana niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, znana lepiej pod skróconą z języka angielskiego nazwą – NAFLD. Szacuje się, że problem ten dotyczy aktualnie 25% światowej populacji, a na rok 2030 prognozuje się, że może on dotknąć 50% [...]
Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]
[...] różnych rodzajów substancji do jego ciała. Natychmiast zaczął szukać metod, jak przywrócić funkcje nerek. Przeszedł nawet wiele zabiegów, takich jak peptydy regeneracyjne, glutation i komórki macierzyste. Na Facebooku napisał: „Odkąd w październiku 2020 r. zdiagnozowano u mnie niewydolność nerek w stadium 5, walczę z tą chorobą i jak dotąd [...]
N-acetylocysteina (NAC) to niezwykle ciekawy suplement, który może mieć duży zakres zastosowań w szeroko pojętym kontekście zdrowia. NAC może pomóc w leczeniu zaburzeń psychicznych, przewlekłych chorób płuc, jak również w poprawie wyników sportowych. Podsumowanie NAC jest przeciwutleniaczem, który może zmniejszać stany zapalne w organizmie. [...]
Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Podsumowanie Nie [...]
[...] tiolowe chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i elektrofilowymi ksenobiotykami. Do najważniejszych niebiałkowych tioli w żywych organizmach należą: tripeptyd, glutation, aminokwasy: cysteina i homocysteina”. Udowodniono, iż w przypadku choroby niedokrwiennej serca ilość związków tiolowych ma pierwszorzędne znaczenie. Osoby [...]
[...] Markery stresu oksydacyjnego (stężenia antyoksydantów) silnie wzrosły w grupie diety wegetariańskiej (witamina C o 16%, dysmutaza ponadtlenkowa o 49%, zredukowany glutation o 11%). Wnioski Dieta wegetariańska o ograniczonej kaloryczności miała większą zdolność do poprawy wrażliwości na insulinę w porównaniu z konwencjonalną dietą [...]
[...] antocyjany z batatów chronią wątrobę? Antocyjany w ustroju pełnią funkcję antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C i E, koenzym Q10, kreatynina, bilirubina, zredukowany glutation oraz estrogeny. Wiemy, że źródłem związków z grupy antocyjanów, cyjanidyn, delfinidyn mogą być: aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, [...]
[...] wątrobowych, związanych z terapią metotreksatem Kombinacja witamina C i kurkuminy powodowała wzrost stężeń związków stanowiących antyoksydacyjną tarczę ustroju (SOD i glutation), chroniących przed reaktywnymi formami tlenu Podsumowując Metotreksat jest toksyczny dla wątroby, bo wywołuje stres oksydacyjny (co widać po zmianach zachodzących [...]
[...] -SH w białkach, w których uległy one utlenieniu do grup sulfonowych -SO3H lub wiązań disiarczkowych -S-S-. Dzięki odwracalnej reakcji odrywania lub przyłączania elektronów glutation działa w ustroju jako układ oksydo-redukcyjny chroniący grupy -SH białek przed utlenieniem. Bierze też udział w procesie oddychania i jest koenzymem niektórych [...]
Witam. Po tym jak wpadło mi do ręki ponad 5 paczek tad 600 postanowiłem 1 raz w życiu przywalic to cudo. Po 6 latach treningu w tym saa i odzywkach czuję że jestem przytruty. Nie wysypiam się jak kiedyś i coraz częściej tracę motywację, do tego stres, czasem jakieś melo itp wiadomo. Dlatego chcę ładnie się odtruc. Oczywiście nie będę kul dupy bo [...]
[...] pomiedzy kropłówką a domięsniowo jest duża? na tyle znacząca że opłaca się korzystać z usługi pielęgniarkiej zamiast poprostu zrobić "strzała" 2. z czym najlepiej łączyć glutation? chodzi mi o dobry efekt w bezpieczny sposób 3. proszę o przykładową rozpiskę ile razy, co ile dni , jakie dawki , ile ml , ile glukozy jeszcze nie robiłem wlewów , [...]