Mamy przerwe w nauce więc postanowiłem co nieco napisać : Kreatyna Jak wiemy kreatyna jest najbardziej znanym środkiem wspomagającym wysiłek. Prawie każdy zapytany o to czy zna jakikolwiek suplement odpowiada, że zna kreatyne. Więc czym jest ten specyfik? Pewnie nie wszyscy wiedzą, że występuje on pod kilkoma postaciami. Ja postaram się przybliżyć [...]
1. Jaka jest rola insuliny na takich dietach? Insulina jest hormonem, który zostaje wytwarzany przez organizm przy określonych warunkach metabolicznych. Spożywanie węglowodanów powoduje wyrzut insuliny do krwi. Również białka powodują uwalnianie się insuliny, lecz nie na tak wysokim poziomie jak robią to węglowodany. Tłuszcz z kolei ma bardzo [...]
Cała prawda o glukozie spożywczej. Powstało wiele postów, z pytaniem: co, jak i ile? A więc postaram się na nie chociaż w części odpowiedzieć. 1. Czym jest glukoza spożywcza? Jest to produkt składający się prawie w całości z węglowodanów(prostych) a raczej jednego: glukozy. Produkowana jest głównie z winogron lub innych rzeczy zawierających ową [...]
[...] i w zależności od tego czy wywodzą się od aldehydu glicerynowego, czy od dihydroksyacetonu nazywane są aldozami‚ lub ketozami. Spośród aldoz najpopularniejszym cukrem jest glukoza (aldoheksoza), a najpopularniejszą ketozą jest fruktoza (ketoheksoza). Aldehyd glicerynowy i dihydroksyaceton należą do trioz, co oznacza, że ich łańcuch węglowy [...]
[...] w DNG po załadowaniu 100 gram glukozy. Odkrył, że aminokwasy z mięśni, miały 50% wkładu w utrzymaniu glukozy po 16 godzinach i prawie 100% po 28 godzinach (gdy zmagazynowana glukoza wątrobowa została całkowicie wyczerpana). Oczywiście, dla kogoś kto je wysokoproteinowy posiłek przed okresem głodowania jest to punktem spornym, ponieważ bardzo [...]
[...] przez proces beta-oksydacji, w której powstaje acetyloCoA wchodzące w cykl Krebsa i zredukowane nukleotydy wchodzące w cyl łańcucha oddechowego) oraz cukry (ufodforylowana glukoza pochodząca z glikogenu lub glukozy przekształcana jest w kwas pirogronowy, może metabolizowany jest tlenowo, w cyklu Krebsa, bez powstawania kwasu mlekowego) Wysiłki [...]
[...] w posezonowym „rozroście", ale dodanie rozpuszczalnego błonnika pozwala na pozostanie szczupłym. Spowalnia on trawienie i wchłanianie glukozy do krwi. Z tego powodu glukoza zmieni się w glukogen a nie w tłuszcz. Stąd powinieneś łykać 6-8 g rozpuszczalnego błonnika w postaci suplementów albo zwiększ spożycie płatków owsianych i fasoli. [...]
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie już czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza, fruktoza) - przechodzą przez żołądek nienaruszone; węglowodany złożone (np. skrobia) znajdujące się w ryżu, płatkach i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. [...]
[...] naszego pożywienia - ale odgrywają także zasadniczą rolę w zaopatrzeniu organizmu w białka, błonnik po-karmowy, substancje mineralne i różne mikro-składniki. Cukry proste (glukoza, fruktoza) lub rozpuszczalne dwucukry (sacharoza) znajdują się głównie w owocach, miodzie lub w niektórych warzywach (mleko i jogurt dostarczają laktozy). Źródłem [...]
[...] .... nie tuz przed wysiłkiem, ale jak już to rozpuszczalna, pamiętajmy jednak że wypłukuje Mg. Suplementacja: dla piłkarza kreatyna (zwiększa wytrzymałość i przerób węgli), glukoza tak (przyjmowana z kreatyną) ZŁOTE MYŚLI../../buziaki/7.gif,CIEKAWOSTKI Edek czyta różne ciekawostki i złote myśli kture z [...]
[...] lat tracą zdolność regeneracji. Trzustka osób starszych, przekarmianych węglowodanami, zawiera jedynie 30% stanu należnego komórek wytwarzających insulinę. W tej sytuacji glukoza staje się wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Organizm przestaje ją tolerować, zespół nietolerancji glukozy, to nic innego, jak cukrzyca. ŹRÓDŁO: [...]
[...] impulsów nerwowych wzdłuż tych włókien. 2.3. Glikolipidy. Glikolipidy są to związki utworzone z części lipidowej i cukrowej; tę ostatnią stanowią monosacharydy ( glukoza, galaktoza ) lub oligosacharydy. Stałym składnikiem glikolipidów błony komórek zwierzęcych i ludzkich jest kwas sjalowy, którego połączenia biorą udział w budowie [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
[...] opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Może również podwyższyć czułość receptorów podatnych na insulinę w mięśniu, tak, że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni [...]
[...] pokarm. Do ich trawienia organizm zużywa najmniej energii, a one dają mu w zamian najwięcej korzyści. Jedyną substancją, dzięki której może pracować nasz mózg, jest glukoza. Najwięcej fruktozy (łatwo przetwarzanej w glukozę) zawierają owoce; poza nią znajduje się w nich 90-95 procent wody. A zatem owoce zarówno oczyszczają, jak i [...]
1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób zażywających [...]
Poniżej przedstawiam najważniejsze suplementy stosowane w treningu siłowym. 1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych [...]
[...] tlenu i wodoru. Są one przekształcane w glukozę będącą dla organizmu istotnym źródłem energii, którą można szybko uruchomić. Węglowodany jednocząsteczkowe (cukry proste): — glukoza; można ją znaleźć w miodzie i owocach, — fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach, — galaktoza; znajduje się w mleku. Węglowodany dwucząsteczkowe [...]