[...] składu aminokwasów, a smak gainera będzie mniej przyjemny. Węglowodany z kolei głównie podzielone są ze względu na procentowy udział takich frakcji, jak maltodekstryny, glukoza, dekstroza czy bardziej złożonych składników, jak hydrolizaty skrobiowe i pszeniczne. Uwaga: nie mylić słabszych białek pszenicznych z wartościową skrobią [...]
[...] gdyż jest „naturalny”. Tymczasem cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo przyswajalne monosacharydy tzn. fruktoza (38,2%), glukoza (31,3%) oraz disacharydy (maltoza, sacharoza i izomaltoza). Istnieją badania, które mówią o tym, iż miód (50 g dziennie) działa bardzo podobnie na glikemię (np. [...]
W sumie dietetyk jeden z lepszych (wg opinii) w wojewodztwie, a na pewno najlepszy w miescie. Poniekad wiekszosc badan i w ogole poczatek (rozpoczecie) badania sie byly jako porada od dietetyk. Tak samo test pod katem insulinoopornosci. Generalnie wspolpracuje z endokrynologiem, ale w tej chwili mamy przerwe, poniewaz czekam na badanie glowy [...]
Węglowodany w klasycznych dietach kulturystycznych pełniły i nadal pełnią niezwykle ważną rolę. Dla wielu zawodników stanowią one nawet do 60% dobowej podaży energii. Co prawda podejście do węglowodanów się zmienia, modne stały się diety bogate w tłuszcze zawierające mniej, niż 100 g węglowodanów dziennie lub diety ketogeniczne (dostarcza się tam [...]
Szczerze? Nic mi się nie działo, a stawy były w naprawdę dobrej formie. Wg mnie kontuzje to przede wszystkim rozgrzewka i mobilność. ALE! To i tak była głupota z mojej strony... Przez długi czas miałem dziwne akcje hipoglikemiczne (zjazdy, słabości itp) - np nie mogłem wytrzymać IF-a tak jak kiedyś. Nikt nie wiedział od czego to jest. Zrobiłem [...]
Szczerze? Nic mi się nie działo, a stawy były w naprawdę dobrej formie. Wg mnie kontuzje to przede wszystkim rozgrzewka i mobilność. ALE! To i tak była głupota z mojej strony... Przez długi czas miałem dziwne akcje hipoglikemiczne (zjazdy, słabości itp) - np nie mogłem wytrzymać IF-a tak jak kiedyś. Nikt nie wiedział od czego to jest. Zrobiłem [...]
Witam. Natknalem sie kiedys na jakies badania gdzie grupie mezczyzn podawano roztwoj z glukoza gdzie plukali jame ustna i wypluwali a drugiej tylko wode. Podczas treningu ci z glukoza odnotowali lepsze wyniki i dluzej nie czuli zmeczenia. Czy ten fakt mozna wykozystac na redukcji? I jeszcze jedno czy w pezypadku tylko plukania jamy ustnej takim [...]
Na morfologi krwi wyszła mi podwyższona kreatynina lekarz unikał tłumaczenia dlaczego. Czy przejmować się tymi wynikami? miesiąć temu sprawdzałem również kreatynine i było 1,44mg/dl aktualnie trochę spadła. Suplementuję kreatynę 3g przed treningiem i 3g po Aktualnie: Kreatynina 1.3 mg/dl norma 0.7-1.2 eGFR 67,82 Mocz cieżar właściwy 1,026 norma [...]
[...] kukurydziana że niby to miks poli i oligosacharydów. Lepsze bo stabilniejsze ale to pojęcie względne bo jeżeli jednak zależy Ci na szybkim zastrzyku to najlepsza będzie glukoza a później maltodekstryna. Ja jeszcze bym w Twoim przypadku rozważył izotoniki na pre i intra workout, które dadzą energii i pozwolą utrzymać nawodnienia. Czyli taki [...]
[...] Spotkać się można jednak z powiedzeniem, iż "tkanka tłuszczowa spala się w ogniu węglowodanów". Zastanawia to wiele osób, co tak naprawdę ono oznacza. Wynika ono z tego, że glukoza, będąca produktem rozkładu węglowodanów jest konieczna w ostatniej fazie beta-oksydacji kwasów tłuszczowych, czyli ich spalania, w tzw. Cyklu Krebsa. Niektórzy więc [...]
[...] oba te cukry są kontrowersyjne i raczej należy się ich wystrzegać (poza krótkim okresem tuż po zakończeniu treningu). Fruktoza potrafi negatywnie wpłynąć na wątrobę, z kolei glukoza powoduje huśtawkę glikemiczną (nagły wyrzut insuliny nie sprzyja sportowcom). Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
wegle to wegle.index glikemiczny tu jest wazny.wegiel z ziemniaka a wegiel z lizaka ma tyle samo kalorióf.ale róznia sie rozp******eniem.jedno dłużej drugie mniej.a i tak z tego jest glukoza i trójglicerydy%-)
Glukoza spożywcza jest substancją znaną każdemu z nas, lecz nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Występuje ona w wielu produktach spożywczych i pełni w pożywieniu, jak i w naszym organizmie bardzo ważne funkcje. Można określić ją jako organiczny związek chemiczny, cukier prosty zaliczany do monosaharydów z grupy aldoheksoz. Ma ona białą barwę i [...]
Cukrzyca, nowotwory, otyłość i choroby sercowo-naczyniowe są współczesną epidemią. Otyłość sprzyja powstawaniu cukrzycy i rozwojowi wielu rodzajów nowotworów. Od dawna wiemy, iż jest też powiązana z chorobami sercowo-naczyniowymi, nadciśnieniem czy zespołem metabolicznym. Cukrzyca dotyka ponad 400 milionów ludzi na całym świecie, w tym około [...]
A to już zależy od tego w co "wierzysz". Ja wierzę, że: - tak jak długo jest podwyższony cukier we krwi, tak długo jest insulina. Jak długo jest insulina, tak długo organizm jest w stanie anabolicznym. Jak jest w stanie anabolicznym to na magiczne uzdrowienie np. autofagią nie masz co liczyć. - stymulacja trzustki szybkim i wysokim cukrem nie jest [...]
xtras - mąka żytnia chlebowa to nie pełne ziarno. Myślę, ze zakwas też coś ma do powiedzenia. Dla organizmu we krwi glukoza z jabłka i glukoza z cukierniczki (z sacharozy) to to samo. Jakieś włókna, witaminy etc. pomagają Ci na inne rzeczy - ale w bilansie cukrowym - to jedno równe drugiemu. Pobaw sie trochę.
Odchudzanie staje się powoli głównym celem wielu ludzi, a dla niektórych stało się obsesją. Niektórzy nawet przez kilkanaście lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” [...]