Sportowcy potrzebują dużo więcej węglowodanów niż osoby, które uprawiają aktywność fizyczną rekreacyjnie. Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni podczas długich i / lub intensywnych treningów. Im intensywniejsze i dłuższe są treningi, tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w [...]
Węglowodany w postaci proszków do rozpuszczania w wodzie oraz żeli przygotowanych do spożycia w trakcie wysiłku, batonów, budyniów, kisieli na dobre zadomowiły się w sporcie. Powodem jest podtrzymanie zdolności wysiłkowej przez węglowodany, okazało się też, iż określone porcje specjalnie przygotowanych, skoncentrowanych źródeł energii mogą [...]
Od dawna wiemy, iż „zarywanie nocy” skutkuje zaburzeniami glikemii i wzrostem insulinooporności (spadkiem tolerancji węglowodanów). Może to prowadzić do cukrzycy i nawet raka. Badanie naukowe W badaniu naukowym część uczestników spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (od 01:00 do 05:00). Zbadano wrażliwość insulinową, podając [...]
[...] i lekach które przyjmuje jednym z nich dodam że mam go brać juz stale jest preparat świetnie sie sprzedającej ostatnio u nas cudownej?? GLUKOZAMINY.A oto co znalazłem o glukozaminie w fachowej prasie dla lekarzy i aptekarzy.Co wy na to Delegalizujmy nie-leki Obłuda, zakłamanie, określane również terminem hipokryzja, zapożyczonym od [...]
Ze względu na duże zainteresowanie dietami ketogenicznymi na forum postanowiłem zamieścić kilka ciekawych informacji. Materiał będzie w formie mitów i faktów(prawdy i fałszu), kolejność przedstawiany argumentów jest zupełnie przypadkowa: Mit Ciała ketonowe wydalane z moczem i oddechem mogą spowodować duży deficyt kaloryczny. Fakt Wartość [...]
[...] przeciwpróchnicze. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. Ksylitol pomaga w przyswajaniu wapnia, dlatego pozytywnie działa na zęby i kości. Nie powinno się spożywać więcej niż 40 g ksylitolu dziennie. [...]
[...] nie ma tu wad ruchomych, lordozy czy innych takich. Wyniki badań krwii i moczu, echo serca czy inne (ogólnie) wyszły prawidłowo. Jedynym problemem jest lekko ponad normę glukoza na cczo (105mg /dl) oraz lekko podwyższone trójglicerydy wraz z lekko podniesionym ciśnieniem. Dodatkowo tętno serca podczas spoczynku zaczyna się zwiększać, [...]
[...] potrzebują dużych dawek witaminy C i to wtedy stworzył swoją teorię, że trzeba przyjmować wysokie dawki witaminy C w walce ze zwykłym przeziębieniem. Ale jeśli wiemy, że glukoza i witamina C mają podobną budowę chemiczną, to co się dzieje, kiedy podnosi się poziom cukru? Współzawodniczą one wtedy ze sobą o to, która dostanie się do komórek. A [...]
[...] wysiłku, poziom glikogenu w mięśniach może spaść do wartości krytycznych już po upływie kilkudziesięciu minut. W przypadku rozpadu glikogenu wątrobowego, uwolniona glukoza przenika do krwiobiegu, gdzie wykorzystywana jest nie tylko na potrzeby pracujących mięśni, ale także mózgu, krwinek czerwonych i innych tkanek. Spadek poziomu [...]
[...] i w zależności od tego czy wywodzą się od aldehydu glicerynowego, czy od dihydroksyacetonu nazywane są aldozami‚ lub ketozami. Spośród aldoz najpopularniejszym cukrem jest glukoza (aldoheksoza), a najpopularniejszą ketozą jest fruktoza (ketoheksoza). Aldehyd glicerynowy i dihydroksyaceton należą do trioz, co oznacza, że ich łańcuch węglowy [...]
[...] w DNG po załadowaniu 100 gram glukozy. Odkrył, że aminokwasy z mięśni, miały 50% wkładu w utrzymaniu glukozy po 16 godzinach i prawie 100% po 28 godzinach (gdy zmagazynowana glukoza wątrobowa została całkowicie wyczerpana). Oczywiście, dla kogoś kto je wysokoproteinowy posiłek przed okresem głodowania jest to punktem spornym, ponieważ bardzo [...]
[...] w posezonowym „rozroście", ale dodanie rozpuszczalnego błonnika pozwala na pozostanie szczupłym. Spowalnia on trawienie i wchłanianie glukozy do krwi. Z tego powodu glukoza zmieni się w glukogen a nie w tłuszcz. Stąd powinieneś łykać 6-8 g rozpuszczalnego błonnika w postaci suplementów albo zwiększ spożycie płatków owsianych i fasoli. [...]
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie już czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza, fruktoza) - przechodzą przez żołądek nienaruszone; węglowodany złożone (np. skrobia) znajdujące się w ryżu, płatkach i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. [...]
[...] naszego pożywienia - ale odgrywają także zasadniczą rolę w zaopatrzeniu organizmu w białka, błonnik po-karmowy, substancje mineralne i różne mikro-składniki. Cukry proste (glukoza, fruktoza) lub rozpuszczalne dwucukry (sacharoza) znajdują się głównie w owocach, miodzie lub w niektórych warzywach (mleko i jogurt dostarczają laktozy). Źródłem [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
[...] opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Może również podwyższyć czułość receptorów podatnych na insulinę w mięśniu, tak, że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni [...]
[...] wykorzystywane jest do celów budulcowych w 93%, przyswajalność minerałów wynosi 76%. Białko jaja składa się w 88% z wody, 11% to proteiny, 1% witaminy, sole mineralne oraz glukoza. Optymalni dobrze wiedzą, że żadne białko nie może równać się z białkiem pochodzącym z żółtek. To w żółtku znajdują się najwartościowsze białka, białka złożone [...]