[...] vanaspati ghee – czyli produkt udający masło klarowane, choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to uwodorniony tłuszcz roślinny; margaryny), zmniejszyć podaż cukrów prostych (glukoza, fruktoza) i dwucukrów (cukier stołowy, miód, laktoza) oraz ograniczyć podaż węglowodanów w godzinach popołudniowych (negatywny wpływ na glikemię). Jeśli zależy nam [...]
[...] na czym się stoi (np. testosteron całkowity, estrogeny, LH, FSH, kortyzol, CRP; funkcje nerek np. GFR, mocznik, kreatynina; wskaźniki wątroby np. GGTP; glikemia – glukoza na czczo). W celu utrzymania efektów „cyklu” należy dostarczać kreatynę, białko (w tym serwatkowe) oraz przeprowadzić prawidłową terapię po cyklu. Jeśli [...]
[...] (wyjątek od reguły stanowi nadwyżka która pochodzi z czystych protein, jednak to nienaturalna sytuacja), a największe zagrożenie przynoszą tłuszcze i cukry proste (glukoza, fruktoza) oraz ich połączenie (np. słodycze, pokarmy fast food). Można godzinami dyskutować, co jest groźniejsze - a obie strony barykady mają dobre argumenty. [...]
[...] ratunkiem będą nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy osiągający dobry poziom odtłuszczenia, restrykcyjnie pilnując swoich proporcji [...]
Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
„Zakwasy” są najbardziej zmitologizowanym elementem treningu siłowego, choć nie tylko. Mogą pojawić się po podbiegach, interwałach, treningu plyometrycznym (np. skokach). Nawet zwykłe bieganie i marsze z obciążeniem mogą prowadzić do powstania DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o [...]
[...] estrogenów oraz źle toleruje węglowodany - insulinooporność. W przypadku nadmiaru kortyzolu otłuszczenie dotyczy pasa, karku, twarzy). Węglowodany (carbo, vitargo, vextrago, glukoza, dekstroza, ryż, makaron) w nadmiarze mogą być powodem pogorszenia estetyki sylwetki, szczególnie jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczu (np. klasyczny przykład: [...]
Wiele osób traktuje trening siłowy jako sposób spędzania wolnego czasu, inni przypisują aktywności fizycznej niesamowite właściwości. Mimo upływu lat, prowadzenia szerokich badań i dostępności dobrej jakości wiedzy, większość ludzi woli bazować na nie do końca sprawdzonych sposobach. Podsumowanie Nie traktuj pompy jako jedynego wyznacznika [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] TNF-α czy CRP), zwiększonej rekrutacji włókien typu I oraz przypisanych do nich jednostek motorycznych, ograniczeniu funkcjonowania beztlenowych szlaków metabolicznych (glukoza beztlenowo, fosfokreatyna) na rzecz wykorzystania źródeł energii, takich jak tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG; triacyloglicerole wewnątrzmięśniowe), lipoproteiny [...]
[...] z wodą wynosi 19.5 +/- 1.4 ml / minutę. Dlatego podawanie większych ilości węglowodanów wcale nie będzie opłacalne i może oznaczać np. problemy żołądkowe. Podobnie, jak glukoza, fruktoza jest wchłaniana tylko w pewnej ściśle ograniczonej ilości. Jednak o wiele częściej zdarza się, iż wywołuje dolegliwości. Niektóre osoby przy podawaniu [...]
[...] 65% szczytowego pochłaniania tlenu). Mleczany są źródłem energii w procesie glukoneogenezy. W procesie glukoneogenezy (zachodzącym głównie w hepatocytach oraz w nerkach) glukoza powstaje np. z aminokwasów (biorą się np. z rozpadu mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych). [...]
[...] 2 h po wysiłku była większa w grupie osób, które spożywały przed treningiem węglowodany i białko, w porównaniu do treningu na czczo! Stwierdzono, że osoby pijące napój (glukoza z mlekiem) miały wyższą temperaturę ciała (termogeneza wysiłkowa = lepsze spalanie kalorii!). Podsumowanie Bazując na współczesnej wiedzy naukowej, należy odradzać [...]
Powyższy problem jest dość złożony, przede wszystkim w badaniach niezmiernie rzadko biorą udział kulturyści. Ponadto ma znaczenie, czy dany zawodnik biega 3, 5, 15 czy może 30 i więcej km tygodniowo, czy wybrał zamiast biegania jazdę na ergometrze, pływanie, marsze czy skoki na skakance. Bez wątpienia objętościowy trening wytrzymałościowy nie jest [...]
Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]
[...] w ziarniakach zbóż, ziemniakach, warzywach okopowych. Jak jest rozkładana skrobia? W trakcie hydrolizy powstają amylodekstryny, erytrodekstryny, ochrodekstryny, maltoza i glukoza. Pod wpływem β-amylazy od końca rozgałęzionych łańcuchów odczepiane są cząsteczki maltozy, z kolei α-amylaza atakuje cząsteczki skrobi centralnie, w wyniku czego [...]
[...] regulację stężenia cukru we krwi. O ironio, fruktoza bywa polecana diabetykom jako alternatywa dla glukozy czy sacharozy, mimo iż wywołuje większe spustoszenie, niż czysta glukoza (która normalnie występuje w ustroju). Organizm radzi sobie dobrze z niewielkimi dawkami fruktozy (10-20 g dziennie), ale nie z zalewem wywołanym masowym spożyciem [...]
Mamy XXI wiek, a ludzie nadal wierzą w zabobony. Doskonale ma się u nas homeopatia, porady szamanów XXI wieku („witamina C leczy raka”), a porady „lekarzy” z Facebooka mogą nawet zabić (niektórzy beztrosko polecają np. warfarynę, lek stosowany wyłącznie pod nadzorem lekarza i tylko w określonych przypadkach). A może czarnoskórzy zawodnicy płacą [...]
[...] z wysepek Langerhansa wywierają posiłki wysokowęglowodanowe (wpływ wielogodzinny 100 + g węglowodanów w porcji), a szczególnie jeśli są to węglowodany o szybkiej kinetyce (glukoza, sacharoza). Bardzo silny wpływ na insulinę wywierają proteiny, więc szejk przed treningiem niekoniecznie jest dobrym pomysłem. Na razie nic nie wskazuje na to (poza [...]