Artykuł ten przeznaczony jest raczej dla osób które dopiero niedawno zainteresowały się odżywianiem i mają na jego temat niewielkie pojęcie Choć niewykluczone, że i Ty znajdziesz tu cos dla siebie;) W odpowiedziach do niektórych pytań pojawią się linki do dość obszernych artykułów. Proszę nie zniechęcać się ich długością, gdyż niestety nie [...]
[...] na każde dwie serie. Osoba planująca wykonać 10serii powinno zjeść 25gramów przed treningiem. Większość użytkoników TKD używa skróconych metod treningowych takich jak HIT, gdzie wykonywane są 1,2 serie na partie. Węglowodany są jedzone głównie 30minut przed treningiem. NIektórzy jedzą również węglowodany z białkiem po treningu w celu lepszej [...]
[...] tu będzie MMA/Vale tudo czy SAMBO, jako że są najbardziej wszechstronne. Ale czy na pewno tu pasują? Pamiętajmy, że w MMA największy nacisk kładzie się zwykle na parter, gdzie najskuteczniejsze jest prawdopodobnie bjj. Nie będziemy się jednak w takiej burdzie tarzać po ziemi, zakładać balach i czekać aż przeciwnik odklepie. Skoro więc [...]
[...] go z wystarczającą ilością wody (właściwa ilości przechodzi do osocza i nie daje "napuchniętego" wyglądu). Ponieważ glicerol przyciąga do siebie wodę wszędzie tam, gdzie się znajduje (w tym wypadku do naczyń krwionośnych), może nawet zmniejszyć ilość wody tam, gdzie najbardziej ją widać, czyli tuż pod skórą. Woda pod skórą (w tkance [...]
przeczytajcie i przemyśclie, (niewiedzialem gdzie dac wiec dalem do treningu), miłej lektury... 1. DUŻO JEDZ Żeby zwiększać masę mięśni, musisz zjadać więcej kalorii niż potrzebuje twoje ciało. Zasada polega na tym, aby codziennie na każdy kilogram wagi ciała przypadło 2-3 g białka i 5-6 g węglowodanów. Zacznij od tego poziomu, a potem dopasuj go [...]
[...] Pozosteje również troszke miejsca na improwizację. W kulturystyce intuicja jest niezwykle ważna, należy jej się trzymać. Pomijam tutaj oczywiście trening początkujących, gdzie częśto wydaje się im , że są w stanie o wiele ciężej trenować, co na ogół jest błędem i doprowadza do przetrenowania. "Ustal cel, wizualizuj rezultat i bądź zdecydowany [...]
Znalazłem to gdzieś w necie i tak sobie myśle, że jest to tak ciekawy artykuł. że warto go tu zamieścić. wykład dr Ron Rosendale Insulina i jej wpływ na metabolizm Przyjrzyjmy się przypadkom kilku osób, ludzi, których widziałem. Zacznijmy od pacjenta A, który przyszedł do mnie pewnego popołudnia i powiedział, ze właśnie wypisał się z szpitala na [...]
[...] nieznana jego porcja jest wtedy włączona do octanu-CoA, ale tylko minimalna jego ilość jest zamieniona na kwasy tłuszczowe. Większość octanu jest uwolniona do cyrkulacji, gdzie wywiera wpływ na metabolizm peryferycznej tkanki; adipocytowe uwolnienie wolnych kwasów tłuszczowych (NEFA) jest zmniejszone i następnie octan zamienia lipidy w [...]
[...] sam ujemny wpływ nadmiernej ilości węglowodanów to lata - nie dni - ale ... ku przestrodze. ] Carbo i inne węgle znajdują za to zastosowanie w wysiłkach wytrzymałościowych, gdzie spożywanie zwykłego jedzenia nie wchodzi w grę (długotrwałe biegi, jazda na rowerze, pływanie; wszelkiego rodzaju zawody, wspinaczka, marszobiegi; szybkie uzupełnianie [...]
[...] & 3) zamiana na triglicerydy w wątrobie 4) zamiana na triglicerydy w tkance tłuszczowej 5) zamiana na cholesterol W pierwszej kolejności są komórki mięśniowe i wątrobowe, gdzie odkładana jest w postaci zapasowego glikogenu, ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy glikogen został wcześniej zużyty, np. podczas ćwiczeń fizycznych. Jeżeli jednak zapas [...]
[...] fosforylację glukozy wpływa na syntezę hormonów steroidowych kory nadnerczej i syntezę insuliny. Witamina C jest nieodzowna w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki łącznej, gdzie uczestniczy w syntezie kwasu hialuronowego niezbędnego do syntezy kolagenu oraz w procesach kostnienia. Bierze także udział hematopoezie, w przyswajaniu żelaza i [...]
[...] Maleje również odporność organizmu, dlatego tak bardzo groźne w starszym wieku mogą być infekcje. Niekorzystne zmiany zachodzą również w układzie kostno-szkieletowym, gdzie następują zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej prowadzące do zrzeszotnienia kości zwanego osteoporozą. Zmiany nie omijają również układu krążenia i dotyczą [...]
[...] jednego aminokwasu egzogennego (b. roślinne). W przewodzie pokarmowym b. są trawione do aminokwasów, które z krwią żyły wrotnej są przenoszone do wątroby i innych narządów, gdzie następuje synteza własnych b. organizmu (biosynteza białka). Wartość biol. spożytego b. określana jest stosunkiem procentowym azotu zużytkowanego przez organizm do [...]
[...] w 6 to co? jesli w 3 to co? Jesli zjemy 3 poislki po 100g to tylko przyswoimy 90g z tych 300! Bo na to wychodzi. Ten mit mógł sie wziasc stąd że jakis znany trener napisał gdzies,czy moze polecal swoim podopiecznym 30-40g bialka w jednym poislku - bo taki byl stan wiedzy w tamtych czasach. Jesli bylo pewnie kilka badan na ten temat i jesli w [...]
[...] coś złego. Jak sama nazwa wskazuje, służy ona do obrony, nie agresywnego ataku. 2.Przypadek zadecydował. Będąc na spacerze, przechodziłem z mamą obok sali treningowej, gdzie dzieci ćwiczyły judo. Bardzo mi się to spodobało. W tamtych czasach ćwiczyło około stu osób jednocześnie. Była w tym także swoista magia. Skoro tyle dzieci trenuje [...]
[...] mogły stopniować działanie gorącego powietrza. Różnica pomiędzy ławami wynosi około 50 cm, a temperatura w okolicy podłogi wynosi 35°C, najwyższa jest w górnych warstwach, gdzie wynosi 110°C. W zależności od wydolności organizmu i samopoczucia należy stopniowo siadać, początkowo na ławach niższych i średnich, kończąc kąpiel w III fazie trwania, [...]
[...] we krwi. Tłuszcz, który jest zmagazynowany w ciele, zostaje wówczas pobudzony do akcji. Jego kwasy tłuszczowe zostają „wyciągnięte" z magazynu i przekazane do mięśni, gdzie zostają spalone na energię. Ta działalność tłuszczu, który oszczędza glikogen, występuje szczególnie w sportach o charakterze wytrzymałościowym. Nie jest to jednak [...]
[...] I właśnie dla wszystkich stołujących się poza domem (jadających posiłki, których nie przygotowali sami) kilka praktycznych porad: UNIKAJ -„Fast food - ów", - miejsc, gdzie zawsze jest niewiele osób (zachodzi spore prawdopodobieństwo, że nie dostaniesz tam świeżego jedzenia) - barów, w których „proces przygotowania" dań oparty jest [...]
[...] by człowiek mógł w takim stanie korzystać z tego, czego się nauczył. Można mieć najpiękniejszy na świecie samochód wyścigowy, ale jeśli w baku będzie piwo, nigdzie nim nie zajedziemy. Można mieć i wspaniały samochód, i świetne paliwo, lecz gdy świece zapłonowe nie działają, nie wygra się żadnego wyścigu. Chcę ci teraz przekazać [...]
[...] we krwi. Tłuszcz, który jest zmagazynowany w ciele, zostaje wówczas pobudzony do akcji. Jego kwasy tłuszczowe zostają "wyciągnięte" z magazynu i przekazane do mięśni, gdzie zostają spalone na energię. Ta działalność tłuszczu, który oszczędza glikogen, występuje szczególnie w sportach o charakterze wytrzymałościowym. Nie jest to jednak [...]