Kiedy zajedziesz z koszykiem zakupowym między półki z przekąskami, to z pewnością zobaczysz oszałamiający wybór słonych chipsów, paluszków posypanych solą, solonych orzeszków itp. Zwróciłeś uwagę, że gdy zaczynasz chrupać, to ciężko ci przestać? To nie przypadek.Badania naukowe pokazują, że produkty bogate w sól mogą stymulować twój apetyt i przez [...]
[...] człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, redukcji tkanki tłuszczowej. Referencje: Ferreira G.A. i in. Does caffeine ingestion before a short-term sprint interval training promote body fat loss? https://www.scielo.br/j/bjmbr/a/Jtq4sxzvLLsvmNBmkw8nmjB/?format=html&lang=en#
[...] pracy długotrwałej. Wydaje się, iż kluczowy jest okres 4-5 h przed treningiem aerobowym czy mieszanym (aerobowo-interwałowym), wtedy należy ograniczyć dowóz węglowodanów oraz białka. Literatura: Troy Purdom i in. Understanding the factors that effect maximal fat oxidation https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-018-0207-1
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
[...] i wątrobie. Nadmiar BCAA w diecie może częściowo regulować proces metabolizmu lipidów poprzez metylację m6A RNA. Referencje: Jinghui Heng Excessive BCAA regulates fat metabolism partially through the modification of m6A RNA methylation in weanling piglets https://link.springer.com/article/10.1186/s12986-019-0424-x [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
[...] deficytu kalorycznego. Białko jest kluczowym elementem redukcji. Referencje: K. A. McAuley, C. M. Hopkins, K. J. Smith, R. T. McLay, S. M. Williams, R. W. Taylor & J. I. Mann Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-004-1603-4
Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji stosowanych przez sportowców. Występuje w środkach przedtreningowych, spalaczach tłuszczu jako składnik leków oraz jako pojedyncza substancja. Wiemy, że w trakcie treningu siłowego kofeina pozwala wykonać więcej powtórzeń oraz sprawia, że wszystkie serie wydają się lżejsze. Kofeina ma też wpływ [...]
[...] (300, 500, 600 i nawet 900 mg kofeiny w porcji dla 100 kg mężczyzny). Referencje: „Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans” https://academic.oup.com/ajcn/article/70/6/1040/4729179 https://www.termedia.pl/f/f/442850e69a678a678e17f43a68ccf801.pdf
Jeśli 100 kg mężczyzna ma 10% tkanki tłuszczowej, to inaczej nosi 10 kg balastu, jeśli 5% to 5 kg, jeśli 4% to 4 kg. Zdarzają się osoby opowiadające niesamowite tezy na temat redukcji tłuszczu w ciele. Tymczasem u większości ludzi jest to niezmiernie powolny proces i pozbycie się 0,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo i tak należy uznać za sukces. [...]
[...] Kwang HyunCha i in. Improvement in host metabolic homeostasis and alteration in gut microbiota in mice on the high-fat diet: A comparison of calcium supplements https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920305202 Kinga Jaworska Przepuszczalność bariery jelito-krew jako [...]
Tłuszcze dostarczają więcej energii w porcji, ale czy są bardziej sycące w porównaniu do węglowodanów? Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, [...]
[...] pokarmów o niskiej kaloryczności w połączeniu z nadmiernym wykonywaniem cardio nie poprawi estetyki naszego wyglądu. Przyczyni się do katabolizmu tkanki mięśniowej, a nasza sylwetka będzie typową skinny fat. Budowanie sylwetki to proces długoterminowy, dlatego wybór drogi na “skróty” nie przynosi zadowalających, trwałych efektów. Autorka tekstu
[...] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4995180/ 2. “Aerobic exercise but not resistance exercise reduces intrahepatic lipid content and visceral fat and improves insulin sensitivity in obese adolescent girls: a randomized controlled trial.” Am J Physiol Endocrinol Metab. 2013 Nov 15;305(10):E1222-9. doi: [...]
[...] Yuri Sukenobe,1 Masakazu Terauchi,corresponding author2 Asuka Hirose,1 Miho Hirano,1 Mihoko Akiyoshi,1 Kiyoko Kato,1 and Naoyuki Miyasaka „Normal/high-fat milk consumption is associated with higher lean body and muscle mass in Japanese women aged between 40 and 60 years: a cross-sectional study” [...]
[...] wątroby. Referencje: A. Drori, D. Rotnemer-Golinkin, S. Avni, A. Drori, O. Danay, D. Levanon, J. Tam, L. Zolotarev & Y. Ilan „Attenuating the rate of total body fat accumulation and alleviating liver damage by oral administration of vitamin D-enriched edible mushrooms in a diet-induced obesity murine model is mediated by an [...]
Od wielu lat diety wysokotłuszczowe budzą kontrowersje, mimo iż brakuje dowodów, że są szkodliwe dla zdrowia. Prawdopodobnie znaczenie odgrywa tu strach przed nieznanym, tego rodzaju model żywieniowy wywraca do góry nogami tradycyjną piramidę żywieniową. Dieta wysokotłuszczowa, a profil lipidowy Naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi dwóch [...]
[...] kcal dziennie. Dopiero wraz ze spadkiem masy ciała i wzrostem wydolności można myśleć o włączeniu pewnych elementów treningu interwałowego do swojego planu. Referencje: Haifeng Zhang Exercise training‐induced visceral fat loss in obese women: The role of training intensity and modality https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sms.13803