[...] otrzymała genetycznie modyfikowane świnie, które produkują duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Świnie te zawierają gen zwany fat-1, który koduje enzym przerabiający kwasy tłuszczowe omega-6 w omega-3. Mięso takich zwierząt może zatem stać się alternatywą dla ryb. Konieczne są jednak dodatkowe badania nad [...]
[...] chcesz pozbyć się nadwagi, konieczne są dieta i ćwiczenia. Jednak później CLA może uchronić Cię przed "odzyskaniem" zgubionych kilogramów. Ustalono, że substancja ta blokuje enzym, umożliwiający przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, co prowadzi do ich powiększania się i w efekcie tycia. Przeprowadzono niedawno badania z udziałem 60 [...]
[...] neutralizującą skrobie. Wyciąg z fasoli odchudza - neutralizuje spożytą skrobię przez co zapobiega odkładaniu tłuszczu. Rozkład skrobi w organizmie odbywa się za pomocą enzymu alfa-amylazy produkowanego przez trzustkę. Ekstrakt z nasion fasoli zawiera neutralną substancję nazwaną FASOLAMINA, która blokuje działanie alfa-amylazy zanim enzym [...]
[...] antyoksydacyjnymi sezamina pomaga w utlenianiu tłuszczy oraz aktywuje procesy przeciwzapalne. Jej główny mechanizm oksydacji kwasów tłuszczowych jest ściśle powiązany z enzymem znanym jako PPAR-alfa. Enzym ten występuje w komórkach mięśniowych, wątrobie i tkance tłuszczowej. Sezamina będąca silnym aktywatorem PPAR-alfa jest zaangażowana w [...]
[...] jej oczyszczanie i prawidłowe funkcjonowanie. Mniszek lekarski dzięki swoim właściwościom prebiotycznym przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit. Bromelaina to enzym trawiący pozyskiwany z ananasa, który rozkłada i ścina białka. Ułatwia trawienie białek i dzięki temu zapobiega zaleganiu ich w jelitach. Dodatkowo polepsza wchłanianie [...]
[...] liczbą korzystnych właściwości tej aromatycznej rośliny. Chemicy wyizolowali z czosnku bezzapachową substancję zwaną alliną (inaczej: tlenkosiarczek S-allylocysteiny) oraz enzym zwany liazą alliny. Przekształca on nielotną alliinę w lotną allicynę. Tym składnikom czosnek zawdzięca swój zapach. Naukowcy z The Laborathory for Nutrition Chemistry [...]
[...] węglowodanów do dwunastnicy przenikają i kawałki białka, które nie zdążyły jeszcze zostać strawione. A do tego nie wolno dopuszczać. Węglowodany są trawione przez enzym zasadowy, a białko- kwaśny. W żołądku kwas i zasada neutralizują sie nawzajem i organizm musi wydzielać dodatkowe ilości kwaśnego enzymu żeby strawić białko. [...]
[...] tkanki mięśniowej). Dobre źródła: Papryka, brokuł, pomarańcze, pomidory, truskawki i kalafior. WITAMINA E: Witamina E zmniejsza ilość kinazy kreatynowej (CK) - enzymu, który jest wskaźnikiem uszkodzenia mięśni. Uważa się, że duże spożycie witaminy E może zmniejszyć uszkodzenie mięśni, prowadząc do ich lepszej regeneracji i naprawy. [...]
[...] (HCA), który już w małej dawce hamuje lipogenezę (syntezę tłuszczu) z węglowodanów i białek, a tym samym powstawanie tkanki tłuszczowej. HCA blokuje kluczowy enzym w metabolizmie tłuszczu - ATP-Citrat-Oxalacetat-Lyase, który jest potrzebny do przemiany węglowodanów w tkankę tłuszczową. Nadwyżka węglowodanów nie może zostać [...]
[...] Ćwiczenia aerobowe zarówno w niskim jak i wysokim zakresie tętna potrafią pozytywnie wpłynąć na wrażliwość insulinową. Cardio w drugiej strefie (65-75 HR max) aktuwje AMPK, enzym który odpowiada za metabolizm glukozy i lipidów. Nie mniej jednak ćwiczenia w wysokim zakresie tętna (powyżej 80 HRmax), pozwalają na poprawe wrazliwosci insulinowej [...]
[...] robienie wielu ćwiczeń w systemie np.: 10x3 to dla mnie trochę bez sensu. poza tym podstawy naukowe które mówią że aktywność syntetazy glikogenowej (dla niekumatych to taki enzym decydujacy o kompensacji glikogenu w mięśniach po treningu) utrzymuje się tylko do 3 dni. Dla mnie split to zwykłe niedotrenowanie przynoszące oczywiście jakieś [...]
[...] Opis - Wspiera proces budowy mięśni - Przyspiesza zdolność do regeneracji - Wzmacnia system odpornościowy - Zawiera dodatkowo enzym laktazę, który wspomaga trawienie cukru mlekowego - Łatwo się rozpuszcza Odżywka Extreme Whey Deluxe firmy Body Attack® zawiera ekskluzywną mieszankę protein [...]
[...] takich jak: acetoksykoleosol, coleol, coleonon, coleanol, deoksycoleonol, barbutazyna, krocetyna, naptopiron, plektryna, plektyrinon. Wg badań naukowych forskolina aktywuje enzym cyklozę adenylową i zwiększa poziom cAMP (cyklicznego APM). W praktyce przekładać się to może na szybszy przyrost masy mięśniowej oraz wspomagać proces redukcji tkanki [...]
[...] 500ml mleka http://img692.imageshack.us/img692/7316/500or1000mlmilk3wf.gif Pobrano próbki krwi po 24,48 i 72 h. Badano m.in. DOMS'y,siłe mięśni i CK (kinazę kreatynową - enzym informujący o uszkodzeniu mięśni, im większe stężenie tym większe uszkodzenia) Siła: http://img705.imageshack.us/img705/9099/500or1000mlmilk.gif CK: [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Carb_Bloc_i1476_d400x400.jpg Carb Bloc Opis Rozkład skrobi w organizmie odbywa się za pomocą enzymu alfa-amylazy produkowanego przez trzustkę. Ekstrakt z nasion fasoli zawiera neutralną substancję nazwaną FASOLAMINA, która blokuje działanie alfa-amylazy zanim enzym zdąży przetworzyć skrobię na glukozę, a [...]
[...] i "cydownie" tkanka tłuszczowa po jakimś czasie wróciła (zmniejszyła sie) do pkt wyjścia. ustalono że rozwiazanie tego "fenomenu" tkwi w tym że fruktoza omija w organiźmie enzym fosforofruktokinaze-1 -drogę odpowiedzialną za zamianę węgli na energie.Fruktoza po prostu w skrócie omija droge odpowiedzialną za magazynowanie cukru jako [...]
[...] układu krążenia. Jednak omega 3 możemy pobierać nie tylko z ryb. W roślinach mamy kwas alfa-linolenowy, natomiast ryby mają kwas eikozapentaenowy. My ludzie mamy natomiast enzym które kwas alfa-linolenowy przekształca w eikozapentaenowy. Dlaczego więc natura nie stworzyła kwasu eikozapeantenowego w roślinach? Przecież go potrzebujemy. Możemy go [...]
[...] układu krążenia. Jednak omega 3 możemy pobierać nie tylko z ryb. W roślinach mamy kwas alfa-linolenowy, natomiast ryby mają kwas eikozapentaenowy. My ludzie mamy natomiast enzym które kwas alfa-linolenowy przekształca w eikozapentaenowy. Dlaczego więc natura nie stworzyła kwasu eikozapeantenowego w roślinach? Przecież go potrzebujemy. Możemy go [...]