Duże swojego czasu zainteresowanie dietami niskowęglowodanowymi/wysokotłuszczowymi (LCHF), które w ostatnich latach zdecydowanie osłabło, dziś zdaje się przeżywać renesans. Chodzi o takie modele żywienia, przypomnijmy, które zalecają drastyczne ograniczenie podaży węglowodanów, przy zrównoważonym spożyciu białek i bardzo wysokim – tłuszczów, [...]
JAK OSIĄGNĄĆ LEPSZE EFEKTY W PROGRESJI TRENINGOWEJ Zapewne przydarzyło Ci się niejednokrotnie, że kończąc trening siłowy, miałeś wrażenie, że wykonałeś go solidnie (czułeś pracę mięśniową), natomiast innym razem zupełnie tak samo przeprowadzony trening w twojej ocenie był „słaby”. Być może problem leży w umiejętności izolowania pracy konkretnych [...]
Doskonale wiemy, że fermentowane pokarmy oraz suplementy diety uzupełniające pożyteczną mikroflorę jelitową, nazywane probiotykami, to produkty sprzyjające naszemu zdrowiu. W pierwszej kolejności wspomagają prawidłowe czynności układu pokarmowego, a także chronią przed rozwijającymi się w jego obrębie infekcjami, zapaleniami i nowotworami. [...]
Dokladnie, bedzie to dwumiesiecznik w cenie 10 zł! Adres strony: www.musculardevelopment.pl, ale jeszcze nie dzaiala! * Muscular Development to jeden z najstarszych magazynow poswieconych kulturystyce, wydawany od 1964 roku w USA * Najwyzszy poziom merytoryczny na swiecie * BEz cenzury - porusza te tematy, ktorych inni sie boja * Autorami [...]
Ocena jakości produktów wysokobiałkowych na rynku polskim cz. 2 pt. WPC/ WPI od „gorszej matki” Ocena jakości produktów wysokobiałkowych na rynku polskim cz. 2 pt. WPC/ WPI od „gorszej matki” W poprzednim numerze magazynu Perfect Body, w imieniu Redakcji, miałem przyjemność przedstawić naszym Czytelnikom wnioski z badań (nad produktami [...]
PORADNIK KONSUMENTA - Chemiczne Mięso ! - czyli nigdy nie jest za późno, aby zacząć jeść świadomie... Egzystujesz w społeczeństwie nastawionym na konsumpcję, zdominowanym przez reklamę, przekazy podprogowe i wyrafinowane oszustwa, które mają na celu ułatwienie producentom różnych towarów pomnażanie ich zysków. Bazują na nieświadomości konsumenta, [...]
W takich plastikowych pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności, noszonych niemal wszędzie przez niemal wszystkich kulturystów, widujemy najczęściej piersi kurczaka i ryż. Pierś kurczaka to podstawa wyżywienia kulturysty – pokarm obfitujący w białko, czyli źródło aminokwasów niezbędnych do rozwoju muskulatury. Ryż to z kolei bogate [...]
7 stycznia 2016 opublikowano nowe „Zalecenia Żywieniowe dla Amerykanów” (kod QR1). Można by oczekiwać, że będzie to dokument prezentujący aktualny stan wiedzy i zawierający praktyczne porady, które pomogą ludziom w podejmowaniu lepszych wyborów żywieniowych i zdrowszym odżywianiu się. Bynajmniej! Jeśli uważasz, że nowe wytyczne żywieniowe z 2015 [...]
W poprzednim numerze naszego magazynu ukazał się artykuł mojego autorstwa: „Szukając dobrego spalacza”, w którym omówiłem, w mojej ocenie, najskuteczniejsze, znalezione do tej pory w naturze spalacze tłuszczu. Uważny Czytelnik przeczytał bez wątpienia podrozdział dotyczący garcynii, pozostawiający pewien niedosyt i zawierający w sobie zapowiedź [...]
W ostatnim czasie dużo się mówi o diecie bezglutenowej. W mediach wręcz kipi od pochwał ujawniających korzyści, które są jakoby następstwem rezygnacji z produktów zawierających gluten, a gwiazdy show biznesu co chwila „udowadniają” śmiałe hipotezy dotyczące możliwości uwolnienia się od szkodliwego balastu, jakim jest, ich zdaniem, właśnie [...]
Czym jest kwas mlekowy? Dlaczego nasze komórki go produkują, mimo że stanowi on dla nich potencjalny czynnik stresowy? Czy sam mleczan jest tworem zbędnym, czy też raczej przypisuje mu się jakieś inne, nieoczywiste funkcje? Na te i kilka innych pytań odpowiemy w dalszej części artykułu, dochodząc, mam nadzieję, do wniosku, że nie taki mleczan [...]
Podstawy zróżnicowanej odpowiedzi mięśni na trening oporowy Najbardziej znaną grupą komórek macierzystych mięśni (czyli komórek miogenicznych) są komórki satelitarne (SC - ang. satellite cells). Komórki te przez całe nasze życie regenerują uszkodzone wysiłkiem fizycznym mięśnie i w odpowiedzi na trening fizyczny przyczyniają się do nadbudowy [...]
Hipertrofia to nic innego jak wzrost przekroju poprzecznego mięśnia. Jest ona wynikiem głównie zwiększonej syntezy białek włókien mięśniowych, która dominuje nad procesami degradacji białek. Oba procesy (synteza i degradacja) zachodzą stale i jednocześnie - zmieniają się jedynie proporcje między nimi. W normalnych warunkach fizjologicznych proces [...]
W ostatnim czasie sklepy z suplementami diety dla sportowców oferują coraz większy wybór naturalnych produktów przeznaczonych dla osób, które chcą zwiększyć swój poziom testosteronu. Gdy sięgam pamięcią kilka lat wstecz, przypominam sobie, że jedynym polecanym wtedy naturalnym środkiem był ekstrakt buzdyganka ziemnego (Tribulus Terrestris), który [...]
Ponieważ zbliża się lato, w kulminacyjną fazę weszła batalia z tkanką tłuszczową. Wielu facetów myśli teraz o kratce na brzuchu i wąskiej talii – elementach znakomicie podkreślających męską, szeroką w barach sylwetkę. Wiosna bywa również okresem przemyśleń dla panów starszego pokolenia, uczestniczących w rozgrywkach sportowych, głównie za [...]
Stary artykuł mojego autorstwa – „Tauryna – bycza terapia” – cieszył się swojego czasu i cieszy po dziś dzień dużą popularnością (prawie 200 tys. odsłon). Artykuł, jak wspomniałem, jest stary: pierwsza publikacja papierowa liczy sobie prawie 10 lat, a przygotowana została – siłą rzeczy – w oparciu o jeszcze wcześniejsze doniesienia. W międzyczasie [...]
Wykonując ćwiczenia oporowe z obciążeniem co najmniej 60% 1RM (czyli 60% maksymalnego ciężaru, który jesteś w stanie podnieść), zawsze uszkadzasz mięśnie. Odczujesz to ok. 24-48h po wysiłku jako opóźnioną bolesność mięśni (DOMS). W zasadzie zanim dojdzie do DOMS, w twoim orgazmie zachodzi cała kaskada wzajemnych zależności, które mają tylko jeden [...]
Lato już za progiem, a więc czas najwyższy zrzucić kurtki, bluzy i odsłonić sylwetkę, na którą ciężko pracowaliśmy przez ostatnie kilka miesięcy. Pytanie tylko brzmi, czy przeprowadziliśmy naszą redukcję w sposób optymalny, czy nie? Pisząc optymalny, mam na myśli taki, w którym uniknęliśmy często popełnianych błędów oraz nie powieliliśmy mitów [...]
Siłacze i kulturyści jedzą dużo białka – wiadomo! Mięśnie zbudowane są z białka, więc – aby rosły w siłę i masę – potrzebują go dużo. Długo myśleliśmy o białkach pokarmowych li tylko w kategoriach materiałów budulcowych. Białka zbudowane są z aminokwasów; trawienie spożytych białek rozkłada je do aminokwasów, które - wchłaniane i transportowane z [...]
Piotr Kaczka: Jest to jedno z najczęściej słyszanych przeze mnie pytań. Problem dotyczy dyscyplin sportowych, w których mogą być stosowane aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, części makrocyklu treningowego, ale przede wszystkim czasu w ciągu dnia, kiedy podanie BCAA jest najbardziej zasadne. Aminokwasy (...) Christian Finn: Na [...]