[...] produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu szczupłej sylwetki. Rośliny strączkowe Do roślin strączkowych zaliczamy między innymi fasolę kidney, fasolę jaś, ciecierzycę czy soczewicę. Strączki to bogate źródło białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Połączenie białka oraz dużej ilości błonnika sprawia, że strączki są [...]
[...] lipidów związanych z glutenem do frakcji skrobiowej (CMC) i ze znacznym spadkiem lipidów związanych z zewnętrzną częścią ziaren skrobi (HPMC). Podsumowanie Chleb może utuczyć, dostarczany w nadmiarze, tak samo, jak wszystkie źródła węglowodanów. Nie należy go piętnować, to dawka czyni truciznę lub lek. Z pewnością godne odradzenia są wszelkie [...]
[...] wapń, fosfor i witaminy. Kupuj tylko jogurty zawierające żywe kultury bakterii, które ułatwiają i przyspieszają trawienie. W tej diecie, oprócz wymienionych niżej owoców, pieczywa i innych składników, należy jeść następujące rodzaje jogurtów: naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu, odtłuszczony owocowy i owocowy o normalnej zawartości [...]
[...] dietetyków zaleca rezygnację z glutenu i nabiału. Ale istnieją też badania naukowe uzasadniające takie postępowanie- zazwyczaj u osób z chorobami autoimmunologicznymi tarczycy występuje dużo większe ryzyko nietolerancji glutenu -celiakii. Dlatego też zaleca się przebadanie wszystkich chorych na Hashimoto czy Gravesa-Basedova pod jej kątem. [...]