Witam, nie wiem czy kogoś to zainteresuje, zebrałem z neta sporo info o dietach i dietkach i postanowiłem je tu zamieścić.Myśle że osoby początkujące znajdą coś dla siebie.Na początek krótkie info dotyczace Diet. :)
Powiedzenie, "jesteś tym, co jesz" nigdy nie było bardziej prawdziwe, jak właśnie w kulturystyce. Trenuj ciężko i używaj prawidłowej diety, a znajdziesz się na szybkiej drodze do potężnych mięśni; zrezygnuj z istotnych składników odżywczych i jedz słabo, a twoje mięśnie nie będą miały dosłownie nic, z czego mogłyby czerpać, aby się zregenerować i z czego dostarczane byłoby "paliwo" do treningów. Trening stanowi jedynie połowę kulturystyki. Musisz dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii - i to na dodatek tych właściwych - aby tkanki mięśniowe mogły regenerować się i aby mogły skądś czerpać energię. Jeśli chcesz, aby rozmiary twoich mięśni znacznie się zwiększyły, będziesz potrzebować dostatecznie dużo wysokojakościowego pożywienia, aby było z czego zastąpić kalorie spalone podczas treningu plus dodatkowe kalorie wspierające wzrost. Z drugiej strony, jeśli starasz się stracić na wadze (rozwijając jednocześnie mięśnie), ogranicz swoją porcję dziennie przyjmowanych kalorii do około 300. W połączeniu z aktywnością fizyczną jest to równowartość utraconego 0,5 kilograma tygodniowo, co jest zdrową porcją zgodnie z większością zasad żywienia.
Weźmy pod uwagę trzy podstawowe rodzaje składników odżywczych diety: białko (proteiny), węglowodany i tłuszcze.
>>>Białko. To, co jest konieczne do odbudowy i wzrostu mięśni. Składa się z 22 aminokwasów (właściwych cegiełek budujących komórki), z których część jest ważniejsza od pozostałych. Ostro trenujący kulturyści przyjmują ok. 2g białka na każdy kilogram wagi ciała dziennie. Dobre źródła: ryba, kurczak i indyk bez skóry, białko jajek, chude czerwone mięso, beztłuszczowe produkty mleczne.
>>>Węglowodany. Główne źródło energii (aczkolwiek to tłuszcze są w nią najbogatsze). Dzielone na cukry proste (łatwo trawione, powodują zwiększenie ilości cukru we krwi, co ma wpływ na nastroje i może wpływać na zwiększone gromadzenie tkanki tłuszczowej) oraz cukry złożone (nieco wolniej uwalniane do krwioobiegu w celu stopniowego uwalniania energii i mniejszych fluktuacji w poziomie cukru we krwi). Dla przeciętnego kulturysty węglowodany powinny stanowić ok. 60% pobieranych kalorii. Dobre źródła: owoce i warzywa, kasze, ziarna i chleb, ryż i makaron.
>>>Tłuszcze. Najbardziej skoncentrowana postać energii (więcej niż dwukrotna ilość kalorii w gramie w porównaniu do węglowodanów i białka). Wyeliminowanie wszelkich tłuszczów z diety, chociaż właściwie niemożliwe, nie byłoby zbyt dobrym pomysłem (chociażby ze względu na fakt, że witaminy A, D, E, K są rozpuszczalne w twojej tkance tłuszczowej). Tłuszcze pochodzenia roślinnego są ogólnie rzecz biorąc zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce i powinny stanowić nie więcej niż 20-30% przyjmowanych dziennie kalorii.
DIETY - KILKA PROSTYCH WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH:
Jedz 4-6 mniejszych posiłków dziennie, bogatych w składniki odżywcze, zamiast trzech większych posiłków.
Wybieraj żywność z różnych grup pożywienia, zwracaj szczególnie uwagę na te, które są świeże.
Kiedy napełniasz talerz, staraj się dostarczyć około dwóch trzecich przyjmowanych kalorii z węglowodanów, a około jedną trzecią z białka. Nie martw się, tłuszcze się same o siebie zatroszczą.
Podziel ilość białka, jaka jest ci potrzebna danego dnia na liczbę posiłków, które spożywasz i upewnij się, że konsumujesz co najmniej taką ilość w każdym z tych posiłków.
Węglowodany złożone (kasze, makaron) są lepszym źródłem energii o przedłużonym działaniu niż cukry proste. Właściwie to ogranicz spożycie prostych węglowodanów (cukrów).
Uważaj na ilość spożywanego tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych (głównie zwierzęcych).
Kiedy trudno jest zjeść jakiś normalny posiłek, korzystaj z suplementów. Smaczny posiłek proteinowy może zmienić prosty sok pomarańczowy w bogaty w białko shake.
Trzymaj zdrowe przekąski pod ręką w domu i poza nim (np. w porze lunchu).
Ogranicz spożycie napojów alkoholowych. Zawierają 7 kalorii w gramie i nie mają żadnych wartości odżywczych.
Upewnij się, że jesz posiłek bogaty w węglowodany złożone na co najmniej dwie godziny przed treningiem. Natychmiast po treningu zjedz wysokobiałkową bogatą w węglowodany przekąskę (szczególnie odpowiednia jest w postaci płynnej), a potem jeszcze raz w ciągu dwóch godzin. To pomoże uzupełnić zapas glikogenu w mięśniach ("paliwa") i dostarczy aminokwasów niezbędnych do regeneracji i wzrostu.
Wystrzegaj się fast-foodów. Bardzo nieliczne bary i restauracje szybkiej obsługi mają w ofercie zdrową żywność.
Nie zapominaj o wodzie, szczególnie w lato. Nawet lekkie odwodnienie negatywnie wpłynie na twoje treningi. Zawsze pij więcej, niż uważasz, że potrzebujesz; staraj się wypijać osiem dużych szklanek wody dziennie.
>>>>>>>>>>Spis Diet<<<<<<<<<<
DIETA ORIENTALNA
DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
DIETA MENOPAUZA
DIETA MAKROBIOTYCZNA
DIETA CAMBRIDGE
DIETA WIOSENNA
DIETA TYGODNIOWA
GŁODÓWKA
BOMBA WITAMINOWA
DIETA SAMOPOCZUCIA
DIETA DLA MĘŻCZYZN
DIETA DLA ZAPRACOWANYCH
CHRONODIETA
DIETA TRZECH KROKÓW
DIETA FRANCE AUBRY
DIETA DLA SZCZUPŁYCH
DIETA MLECZNA
DIETA 7 DNI
DIETA JOGURTOWA
DIETA KAPUŚCIANA
DIETA "SABA-RE"
DIETA DLA TWOJEGO MĘŻCZYZNY
DIETA 1000 KCAL
DIETA BIAŁKOWA
DIETA ZIEMNIACZANA
>>>>>>>>>>Począwszy od góry będa opisane wszystkie Diety w kolejnych postach bo nie wiem czy jest jakieś ogrniczenie.
Dieta orientalna
Ryż, owoce, jarzyny i szczypta azjatyckiej filozofii.
Dania białkowe (ryby, owoce morza, mięso, soja, jaja i chudy nabiał) powinny być jedzone codziennie, najlepiej koło południa, w połączeniu z jarzynami i soczystymi owocami (jabłka, kiwi, cytrusy, truskawki, maliny).
Dania węglowodanowe (ryż, makaron, chleb i słodkie owoce - banany, suszone figi, rodzynki) należy również spożywać codziennie, ale wieczorem, nigdy razem z białkami.
Trzecią grupą są produkty neutralne, które można jeść i z białkami, i z węglowodanami: jarzyny, oleje, masło, orzechy, grzyby, produkty pełnomleczne i przyprawy.
Twórcy tej diety połączyli założenia amerykańskiego lekarza Haya z tradycyjną dalekowschodnią filozofią Yin-Yang. Yin i Yang obecne są w każdej żywej istocie i w każdej rzeczy (także w jedzeniu), a ideałem jest równowaga między nimi. Yang symbolizuje pierwiastek męski, słońce, lewą półkulę mózgową odpowiedzialną za myślenie logiczno-abstrakcyjne; Yang to odwaga, koncentracja, wytrzymałość. Yang potrzebujemy rano i w południe, abyśmy mieli siły do całodziennej pracy. Yin - pierwiastek żeński - to dusza, księżyc, spokój, prawa półkula mózgowa kierująca intuicją ,fantazją. Yin przydatny jest wieczorem, kiedy ciało i dusza łakną regenerującego siły odpoczynku.
Dieta orientalna podobno już po kilku dniach daje efekty: waga spada, mija zmęczenie, ustępuje podatność na grypę i przeziębienie, przechodzą bóle głowy i zły nastrój. Stosuj±c dietę orientalną można schudnąć około 2-3 kg w ciągu tygodnia (im wyższy ciężar wyjściowy, tym większy spadek wagi) i wspaniale zregenerować siły - bez głodowania i bez liczenia kalorii. Podczas diety należy pić dziennie co najmniej 6 szklanek wody mineralnej, najlepiej niegazowanej. Do posiłków wolno popijać czerwone wytrawne wino oraz piwo w rozsądnych ilościach.
Warto mieć w spiżarni:
"serek" sojowy tofu (można zastąpić mięsem, np. wołowin±),
kiełki sojowe, a także każde inne kiełki, samodzielnie wyhodowane lub kupione,
świeży korzeń imbiru (imbir w proszku),
chińskie grzyby suszone (krajowe grzyby suszone, np. prawd*****),
sos rybny (można użyć sosu sojowego),
sos chili (można zastąpić przyprawą w proszku chili zmieszaną z olejem),
olej sezamowy (można zastąpić zwykłym olejem, np. słonecznikowym lub rzepakowym niskoerukowym),
jasny sos sojowy (można zastąpić łatwiej dostępnym ciemnym sosem sojowym lub przyprawą w płynie Maggi),
ostrą paprykę chili w strąkach (można zastąpić przypraw± w proszku chili),
makaron sojowy (zwykły makaron cienki typu nitki).
Orientalne przyprawy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w większości dużych supermarketów. Oprócz smakowitej diety proponujemy trzy ćwiczenia tybetańskich mnichów, które trzeba powtarzać 12 razy dziennie. Ćwiczenia ujędrniają muskuły, stymulują przemianę materii, zmniejszają apetyt, uspokajają, a nawet ponoć hamują proces starzenia się organizmu.
Śniadania owocowe:
Dzień zaczynamy od wypicia filiżanki świeżo zaparzonej herbaty - czarnej, zielonej lub jaśminowej. Następnie codziennie jemy owoce (oprócz bananów i fig, których nie wolno łączyć z innymi owocami), świeże lub mrożone, albo sok świeżo z nich wyciśnięty. Wolno zjeść tyle owoców, aby poczuć się sytym. Do wyboru, wedle gustu: jabłka, gruszki, śliwki, nektarynki, morele, pomarańcze, ananasy, kiwi, mango, maliny, jeżyny.
PRZEGRYZKI W CIĄGU CAŁEGO DNIA (wedle gustu i apetytu, do wyboru)
Rano i w południe: 1 małe jabłko, jedna gruszka, pół szklanki maślanki, pół szklanki niesłodzonego soku owocowego.
Po południu i wieczorem: garść rodzynek, 30g suszonych owoców, 1 nieduży banan.
Przez cały dzień: kawałek ogórka, mała kalarepka, kawałek selera naciowego, 20g dowolnych orzechów, filiżanka bulionu warzywnego, pól szklanki soku pomidorowego, pół szklanki kefiru, 200g owoców jagodowych.
OBIADY BIAŁKOWE
Ryba w folii z jarzynami
Składniki: filet z dorsz (150g), 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, 1 marchewka, 1 kalarepka, 100g kiełków sojowych, 4 chińskie grzybki suszone, 1 dymka, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego, kawałek korzenia imbiru, kawałek strąka chili, 3 łyżki soku pomidorowego, łyżeczka octu.
Wykonanie: wymieszać sok cytrynowy i sos rybny, zalać filet i odstawić na pół godziny. Grzyby namoczyć. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 15 min. w temperaturze 225°C. Marchewkę, kalarepkę i namoczone grzyby pokroić w bardzo cienkie paseczki (tzw. julienne). Ugotować w lekko osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić. Dymkę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju, dodać sok pomidorowy, utarty imbir i rozdrobnione chili, chwilę razem gotować, następnie dodać ocet i zagotować. Podawać rybę posypaną jarzynami i polan± sosem.
Wołowina w jarzynach
Składniki: 125g wołowiny, kilka kropli oleju sezamowego, kawałek korzenia imbiru, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 dymki, 200g bakłażana lub cukini, dyni lub ugotowanej fasolki szparagowej, 1 łyżeczka sosu rybnego, pól szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia.
Wykonanie: mięso pokroić w cienkie paski, posypać utartym imbirem i skropić olejem sezamowym, odstawić pod przykryciem na 5 minut. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i bakłażan, doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 10 min. na bardzo małym ogniu. Przed podaniem posypać bazylią.
Tofu z bazylią
Składniki: 250g tofu, łyżeczka posiekanej świeżej lub pół łyżeczki suszonej bazylii, 1 ząbek czosnku, 200g białej fasolki ( z puszki lub świeżej namoczonej przez noc i ugotowanej na półmiękko), 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól.
Wykonanie: olej rozgrzać na dużej patelni, czosnek posiekać lub rozgnieść i krótko podsmażyć, dodać fasolę, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać tofu osączone z zalewy i pokrojone w kostkę, smażyć dalsze 2 minuty, doprawić sosem rybnym i solą. Dusić około 3 minuty. Przed podaniem posypać bazylią i zamieszać.
Sałatka tajska
Składniki: 150g mięsa z piersi kurczaka, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1łyżeczka oleju słonecznikowego, 1 dymka, 1 strąk chili, kilka liści zielonej sałaty, 1łyżka jasnego sosu sojowego, sól, pieprz, sok cytrynowy.
Wykonanie: mięso natrzeć dwoma rodzajami oleju, solą i pieprzem. Włożyć do małego garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Następnie mięso pokroić w cienkie paseczki. Dymkę i chili pokroić, dodać do mięsa, przyprawić sosem sojowym, sokiem cytrynowym i pieprzem. Serwować na liściach zielonej sałaty.
Cielęcina słodko - kwaśna
Składniki: 100g cielęciny, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, kilka kropli oleju sezamowego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 pomidor, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 dymka, pół strąka zielonej papryki, 2 plastry ananasa świeżego lub z puszki, sól, pieprz.
Wykonanie: mięso pokroić w małą kostkę, skropić sosem sojowym, olejem sezamowym, posypać solą i pieprzem, odstawić na 10 min. Następnie obsmażyć na oleju na dużym ogniu, dodać pomidora (sparzonego wrzątkiem, obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę), sok cytrynowy i gotować razem 10 min. na małym ogniu. Dodać drobno pokrojoną dymkę i ananas, podgrzać.
KOLACJE WĘGLOWODANOWE
Jarzyny z pikantnym sosem
Składniki: 250g jarzyn do wyboru (kiełki bambusowe, fasolka szparagowa, bakłażany, cukinie, brokuły, kalafior, kalarepka, marchewka), 25g makaronu sojowego, 1 żółtko, sos rybny, olej słonecznikowy, pół ogórka, 4 łyżeczki sosu chili, 1 dymka, 1 ząbek czosnku.
Wykonanie: jarzyny pokroić na nieduże kawałki, ugotować na parze na półmiękko (w sitku ustawionym na garnku z wrzątkiem; marchewkę i fasolkę szparagową trzeba przedtem podgotować w osolonej wodzie). Żółtko wymieszać z łyżką sosu rybnego, w powstałym sosie maczać jarzyny i smażyć na bardzo gorącym oleju. Makaron zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 10-15 min. Wymieszać składniki sosu: posiekaną dymkę, czosnek, sos chili i łyżkę sosu rybnego. Połowa sosu polać makaron. W pozostałym sosie maczać gorące jarzyny.
Ryż z jarzynami
Składniki: pół szklanki ryżu, 1 szklanka wody, strąk zielonej i strąk czerwonej papryki, 1 dymka, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 25g chińskich grzybów suszonych, 2 łyżki bulionu warzywnego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, szczypta bazylii.
Wykonanie: Ryż włożyć na gęste sitko, wypłukać zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie przykryć i zmniejszyć ogień. Po 14 minutach zamieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Grzyby namoczyć. Posiekana dymkę i drobno pokrojoną paprykę podsmażyć na niezbyt gorącym oleju, dodać odsączone grzyby pocięte w paski i ryż, zwiększyć ogień i krótko smażyć mieszając. Przyprawić bulionem, sosem sojowym i bazylią.
Curry jarzynowe
Składniki: 1 mały kalafior, 1 dymka, 1 strąk chili, kawałek imbiru, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 100g kwaśnej śmietanki, 1 łyżka oleju słonecznikowego, pół szklanki ryżu, 1 szklanka wody, sól, siekana natka, szczypta kminku.
Wykonanie: ryż zalać wodą, ugotować, wystudzić. Kalafior podzielić na małe różyczki. Dymkę i chili posiekać, usmażyć, dodać utarty imbir i kalafior. Przyprawić curry i kminkiem, dodać śmietankę i wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min. Przed podaniem posypać natką.
Soczewica ze szpinakiem
Składniki: 100g czerwonej soczewicy, szczypta szafranu (curry lub kurkumy), 1 dymka, pół szklanki bulionu warzywnego, kawałek imbiru, kawałek strąka chili, 200g szpinaku (mrożonego), 1 łyżeczka oleju, 100g kwaśnej śmietanki, sól.
Wykonanie: soczewicę gotować z szafranem i bulionem 15 min. na małym ogniu pod przykryciem. Posiekaną dymkę, chili i utarty imbir podsmażyć na niezbyt gorącym oleju. Dodać szpinak, przykryć i dusić do miękkości. Soczewicę odcedzić, dodać do szpinaku, posolić. Przed podaniem polać śmietanką.
Powiedzenie, "jesteś tym, co jesz" nigdy nie było bardziej prawdziwe, jak właśnie w kulturystyce. Trenuj ciężko i używaj prawidłowej diety, a znajdziesz się na szybkiej drodze do potężnych mięśni; zrezygnuj z istotnych składników odżywczych i jedz słabo, a twoje mięśnie nie będą miały dosłownie nic, z czego mogłyby czerpać, aby się zregenerować i z czego dostarczane byłoby "paliwo" do treningów. Trening stanowi jedynie połowę kulturystyki. Musisz dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii - i to na dodatek tych właściwych - aby tkanki mięśniowe mogły regenerować się i aby mogły skądś czerpać energię. Jeśli chcesz, aby rozmiary twoich mięśni znacznie się zwiększyły, będziesz potrzebować dostatecznie dużo wysokojakościowego pożywienia, aby było z czego zastąpić kalorie spalone podczas treningu plus dodatkowe kalorie wspierające wzrost. Z drugiej strony, jeśli starasz się stracić na wadze (rozwijając jednocześnie mięśnie), ogranicz swoją porcję dziennie przyjmowanych kalorii do około 300. W połączeniu z aktywnością fizyczną jest to równowartość utraconego 0,5 kilograma tygodniowo, co jest zdrową porcją zgodnie z większością zasad żywienia.
Weźmy pod uwagę trzy podstawowe rodzaje składników odżywczych diety: białko (proteiny), węglowodany i tłuszcze.
>>>Białko. To, co jest konieczne do odbudowy i wzrostu mięśni. Składa się z 22 aminokwasów (właściwych cegiełek budujących komórki), z których część jest ważniejsza od pozostałych. Ostro trenujący kulturyści przyjmują ok. 2g białka na każdy kilogram wagi ciała dziennie. Dobre źródła: ryba, kurczak i indyk bez skóry, białko jajek, chude czerwone mięso, beztłuszczowe produkty mleczne.
>>>Węglowodany. Główne źródło energii (aczkolwiek to tłuszcze są w nią najbogatsze). Dzielone na cukry proste (łatwo trawione, powodują zwiększenie ilości cukru we krwi, co ma wpływ na nastroje i może wpływać na zwiększone gromadzenie tkanki tłuszczowej) oraz cukry złożone (nieco wolniej uwalniane do krwioobiegu w celu stopniowego uwalniania energii i mniejszych fluktuacji w poziomie cukru we krwi). Dla przeciętnego kulturysty węglowodany powinny stanowić ok. 60% pobieranych kalorii. Dobre źródła: owoce i warzywa, kasze, ziarna i chleb, ryż i makaron.
>>>Tłuszcze. Najbardziej skoncentrowana postać energii (więcej niż dwukrotna ilość kalorii w gramie w porównaniu do węglowodanów i białka). Wyeliminowanie wszelkich tłuszczów z diety, chociaż właściwie niemożliwe, nie byłoby zbyt dobrym pomysłem (chociażby ze względu na fakt, że witaminy A, D, E, K są rozpuszczalne w twojej tkance tłuszczowej). Tłuszcze pochodzenia roślinnego są ogólnie rzecz biorąc zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce i powinny stanowić nie więcej niż 20-30% przyjmowanych dziennie kalorii.
DIETY - KILKA PROSTYCH WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH:
Jedz 4-6 mniejszych posiłków dziennie, bogatych w składniki odżywcze, zamiast trzech większych posiłków.
Wybieraj żywność z różnych grup pożywienia, zwracaj szczególnie uwagę na te, które są świeże.
Kiedy napełniasz talerz, staraj się dostarczyć około dwóch trzecich przyjmowanych kalorii z węglowodanów, a około jedną trzecią z białka. Nie martw się, tłuszcze się same o siebie zatroszczą.
Podziel ilość białka, jaka jest ci potrzebna danego dnia na liczbę posiłków, które spożywasz i upewnij się, że konsumujesz co najmniej taką ilość w każdym z tych posiłków.
Węglowodany złożone (kasze, makaron) są lepszym źródłem energii o przedłużonym działaniu niż cukry proste. Właściwie to ogranicz spożycie prostych węglowodanów (cukrów).
Uważaj na ilość spożywanego tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych (głównie zwierzęcych).
Kiedy trudno jest zjeść jakiś normalny posiłek, korzystaj z suplementów. Smaczny posiłek proteinowy może zmienić prosty sok pomarańczowy w bogaty w białko shake.
Trzymaj zdrowe przekąski pod ręką w domu i poza nim (np. w porze lunchu).
Ogranicz spożycie napojów alkoholowych. Zawierają 7 kalorii w gramie i nie mają żadnych wartości odżywczych.
Upewnij się, że jesz posiłek bogaty w węglowodany złożone na co najmniej dwie godziny przed treningiem. Natychmiast po treningu zjedz wysokobiałkową bogatą w węglowodany przekąskę (szczególnie odpowiednia jest w postaci płynnej), a potem jeszcze raz w ciągu dwóch godzin. To pomoże uzupełnić zapas glikogenu w mięśniach ("paliwa") i dostarczy aminokwasów niezbędnych do regeneracji i wzrostu.
Wystrzegaj się fast-foodów. Bardzo nieliczne bary i restauracje szybkiej obsługi mają w ofercie zdrową żywność.
Nie zapominaj o wodzie, szczególnie w lato. Nawet lekkie odwodnienie negatywnie wpłynie na twoje treningi. Zawsze pij więcej, niż uważasz, że potrzebujesz; staraj się wypijać osiem dużych szklanek wody dziennie.
>>>>>>>>>>Spis Diet<<<<<<<<<<
DIETA ORIENTALNA
DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
DIETA MENOPAUZA
DIETA MAKROBIOTYCZNA
DIETA CAMBRIDGE
DIETA WIOSENNA
DIETA TYGODNIOWA
GŁODÓWKA
BOMBA WITAMINOWA
DIETA SAMOPOCZUCIA
DIETA DLA MĘŻCZYZN
DIETA DLA ZAPRACOWANYCH
CHRONODIETA
DIETA TRZECH KROKÓW
DIETA FRANCE AUBRY
DIETA DLA SZCZUPŁYCH
DIETA MLECZNA
DIETA 7 DNI
DIETA JOGURTOWA
DIETA KAPUŚCIANA
DIETA "SABA-RE"
DIETA DLA TWOJEGO MĘŻCZYZNY
DIETA 1000 KCAL
DIETA BIAŁKOWA
DIETA ZIEMNIACZANA
>>>>>>>>>>Począwszy od góry będa opisane wszystkie Diety w kolejnych postach bo nie wiem czy jest jakieś ogrniczenie.
Dieta orientalna
Ryż, owoce, jarzyny i szczypta azjatyckiej filozofii.
Dania białkowe (ryby, owoce morza, mięso, soja, jaja i chudy nabiał) powinny być jedzone codziennie, najlepiej koło południa, w połączeniu z jarzynami i soczystymi owocami (jabłka, kiwi, cytrusy, truskawki, maliny).
Dania węglowodanowe (ryż, makaron, chleb i słodkie owoce - banany, suszone figi, rodzynki) należy również spożywać codziennie, ale wieczorem, nigdy razem z białkami.
Trzecią grupą są produkty neutralne, które można jeść i z białkami, i z węglowodanami: jarzyny, oleje, masło, orzechy, grzyby, produkty pełnomleczne i przyprawy.
Twórcy tej diety połączyli założenia amerykańskiego lekarza Haya z tradycyjną dalekowschodnią filozofią Yin-Yang. Yin i Yang obecne są w każdej żywej istocie i w każdej rzeczy (także w jedzeniu), a ideałem jest równowaga między nimi. Yang symbolizuje pierwiastek męski, słońce, lewą półkulę mózgową odpowiedzialną za myślenie logiczno-abstrakcyjne; Yang to odwaga, koncentracja, wytrzymałość. Yang potrzebujemy rano i w południe, abyśmy mieli siły do całodziennej pracy. Yin - pierwiastek żeński - to dusza, księżyc, spokój, prawa półkula mózgowa kierująca intuicją ,fantazją. Yin przydatny jest wieczorem, kiedy ciało i dusza łakną regenerującego siły odpoczynku.
Dieta orientalna podobno już po kilku dniach daje efekty: waga spada, mija zmęczenie, ustępuje podatność na grypę i przeziębienie, przechodzą bóle głowy i zły nastrój. Stosuj±c dietę orientalną można schudnąć około 2-3 kg w ciągu tygodnia (im wyższy ciężar wyjściowy, tym większy spadek wagi) i wspaniale zregenerować siły - bez głodowania i bez liczenia kalorii. Podczas diety należy pić dziennie co najmniej 6 szklanek wody mineralnej, najlepiej niegazowanej. Do posiłków wolno popijać czerwone wytrawne wino oraz piwo w rozsądnych ilościach.
Warto mieć w spiżarni:
"serek" sojowy tofu (można zastąpić mięsem, np. wołowin±),
kiełki sojowe, a także każde inne kiełki, samodzielnie wyhodowane lub kupione,
świeży korzeń imbiru (imbir w proszku),
chińskie grzyby suszone (krajowe grzyby suszone, np. prawd*****),
sos rybny (można użyć sosu sojowego),
sos chili (można zastąpić przyprawą w proszku chili zmieszaną z olejem),
olej sezamowy (można zastąpić zwykłym olejem, np. słonecznikowym lub rzepakowym niskoerukowym),
jasny sos sojowy (można zastąpić łatwiej dostępnym ciemnym sosem sojowym lub przyprawą w płynie Maggi),
ostrą paprykę chili w strąkach (można zastąpić przypraw± w proszku chili),
makaron sojowy (zwykły makaron cienki typu nitki).
Orientalne przyprawy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w większości dużych supermarketów. Oprócz smakowitej diety proponujemy trzy ćwiczenia tybetańskich mnichów, które trzeba powtarzać 12 razy dziennie. Ćwiczenia ujędrniają muskuły, stymulują przemianę materii, zmniejszają apetyt, uspokajają, a nawet ponoć hamują proces starzenia się organizmu.
Śniadania owocowe:
Dzień zaczynamy od wypicia filiżanki świeżo zaparzonej herbaty - czarnej, zielonej lub jaśminowej. Następnie codziennie jemy owoce (oprócz bananów i fig, których nie wolno łączyć z innymi owocami), świeże lub mrożone, albo sok świeżo z nich wyciśnięty. Wolno zjeść tyle owoców, aby poczuć się sytym. Do wyboru, wedle gustu: jabłka, gruszki, śliwki, nektarynki, morele, pomarańcze, ananasy, kiwi, mango, maliny, jeżyny.
PRZEGRYZKI W CIĄGU CAŁEGO DNIA (wedle gustu i apetytu, do wyboru)
Rano i w południe: 1 małe jabłko, jedna gruszka, pół szklanki maślanki, pół szklanki niesłodzonego soku owocowego.
Po południu i wieczorem: garść rodzynek, 30g suszonych owoców, 1 nieduży banan.
Przez cały dzień: kawałek ogórka, mała kalarepka, kawałek selera naciowego, 20g dowolnych orzechów, filiżanka bulionu warzywnego, pól szklanki soku pomidorowego, pół szklanki kefiru, 200g owoców jagodowych.
OBIADY BIAŁKOWE
Ryba w folii z jarzynami
Składniki: filet z dorsz (150g), 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, 1 marchewka, 1 kalarepka, 100g kiełków sojowych, 4 chińskie grzybki suszone, 1 dymka, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego, kawałek korzenia imbiru, kawałek strąka chili, 3 łyżki soku pomidorowego, łyżeczka octu.
Wykonanie: wymieszać sok cytrynowy i sos rybny, zalać filet i odstawić na pół godziny. Grzyby namoczyć. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 15 min. w temperaturze 225°C. Marchewkę, kalarepkę i namoczone grzyby pokroić w bardzo cienkie paseczki (tzw. julienne). Ugotować w lekko osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić. Dymkę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju, dodać sok pomidorowy, utarty imbir i rozdrobnione chili, chwilę razem gotować, następnie dodać ocet i zagotować. Podawać rybę posypaną jarzynami i polan± sosem.
Wołowina w jarzynach
Składniki: 125g wołowiny, kilka kropli oleju sezamowego, kawałek korzenia imbiru, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 dymki, 200g bakłażana lub cukini, dyni lub ugotowanej fasolki szparagowej, 1 łyżeczka sosu rybnego, pól szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia.
Wykonanie: mięso pokroić w cienkie paski, posypać utartym imbirem i skropić olejem sezamowym, odstawić pod przykryciem na 5 minut. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i bakłażan, doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 10 min. na bardzo małym ogniu. Przed podaniem posypać bazylią.
Tofu z bazylią
Składniki: 250g tofu, łyżeczka posiekanej świeżej lub pół łyżeczki suszonej bazylii, 1 ząbek czosnku, 200g białej fasolki ( z puszki lub świeżej namoczonej przez noc i ugotowanej na półmiękko), 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól.
Wykonanie: olej rozgrzać na dużej patelni, czosnek posiekać lub rozgnieść i krótko podsmażyć, dodać fasolę, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać tofu osączone z zalewy i pokrojone w kostkę, smażyć dalsze 2 minuty, doprawić sosem rybnym i solą. Dusić około 3 minuty. Przed podaniem posypać bazylią i zamieszać.
Sałatka tajska
Składniki: 150g mięsa z piersi kurczaka, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1łyżeczka oleju słonecznikowego, 1 dymka, 1 strąk chili, kilka liści zielonej sałaty, 1łyżka jasnego sosu sojowego, sól, pieprz, sok cytrynowy.
Wykonanie: mięso natrzeć dwoma rodzajami oleju, solą i pieprzem. Włożyć do małego garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Następnie mięso pokroić w cienkie paseczki. Dymkę i chili pokroić, dodać do mięsa, przyprawić sosem sojowym, sokiem cytrynowym i pieprzem. Serwować na liściach zielonej sałaty.
Cielęcina słodko - kwaśna
Składniki: 100g cielęciny, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, kilka kropli oleju sezamowego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 pomidor, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 dymka, pół strąka zielonej papryki, 2 plastry ananasa świeżego lub z puszki, sól, pieprz.
Wykonanie: mięso pokroić w małą kostkę, skropić sosem sojowym, olejem sezamowym, posypać solą i pieprzem, odstawić na 10 min. Następnie obsmażyć na oleju na dużym ogniu, dodać pomidora (sparzonego wrzątkiem, obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę), sok cytrynowy i gotować razem 10 min. na małym ogniu. Dodać drobno pokrojoną dymkę i ananas, podgrzać.
KOLACJE WĘGLOWODANOWE
Jarzyny z pikantnym sosem
Składniki: 250g jarzyn do wyboru (kiełki bambusowe, fasolka szparagowa, bakłażany, cukinie, brokuły, kalafior, kalarepka, marchewka), 25g makaronu sojowego, 1 żółtko, sos rybny, olej słonecznikowy, pół ogórka, 4 łyżeczki sosu chili, 1 dymka, 1 ząbek czosnku.
Wykonanie: jarzyny pokroić na nieduże kawałki, ugotować na parze na półmiękko (w sitku ustawionym na garnku z wrzątkiem; marchewkę i fasolkę szparagową trzeba przedtem podgotować w osolonej wodzie). Żółtko wymieszać z łyżką sosu rybnego, w powstałym sosie maczać jarzyny i smażyć na bardzo gorącym oleju. Makaron zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 10-15 min. Wymieszać składniki sosu: posiekaną dymkę, czosnek, sos chili i łyżkę sosu rybnego. Połowa sosu polać makaron. W pozostałym sosie maczać gorące jarzyny.
Ryż z jarzynami
Składniki: pół szklanki ryżu, 1 szklanka wody, strąk zielonej i strąk czerwonej papryki, 1 dymka, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 25g chińskich grzybów suszonych, 2 łyżki bulionu warzywnego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, szczypta bazylii.
Wykonanie: Ryż włożyć na gęste sitko, wypłukać zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie przykryć i zmniejszyć ogień. Po 14 minutach zamieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Grzyby namoczyć. Posiekana dymkę i drobno pokrojoną paprykę podsmażyć na niezbyt gorącym oleju, dodać odsączone grzyby pocięte w paski i ryż, zwiększyć ogień i krótko smażyć mieszając. Przyprawić bulionem, sosem sojowym i bazylią.
Curry jarzynowe
Składniki: 1 mały kalafior, 1 dymka, 1 strąk chili, kawałek imbiru, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 100g kwaśnej śmietanki, 1 łyżka oleju słonecznikowego, pół szklanki ryżu, 1 szklanka wody, sól, siekana natka, szczypta kminku.
Wykonanie: ryż zalać wodą, ugotować, wystudzić. Kalafior podzielić na małe różyczki. Dymkę i chili posiekać, usmażyć, dodać utarty imbir i kalafior. Przyprawić curry i kminkiem, dodać śmietankę i wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min. Przed podaniem posypać natką.
Soczewica ze szpinakiem
Składniki: 100g czerwonej soczewicy, szczypta szafranu (curry lub kurkumy), 1 dymka, pół szklanki bulionu warzywnego, kawałek imbiru, kawałek strąka chili, 200g szpinaku (mrożonego), 1 łyżeczka oleju, 100g kwaśnej śmietanki, sól.
Wykonanie: soczewicę gotować z szafranem i bulionem 15 min. na małym ogniu pod przykryciem. Posiekaną dymkę, chili i utarty imbir podsmażyć na niezbyt gorącym oleju. Dodać szpinak, przykryć i dusić do miękkości. Soczewicę odcedzić, dodać do szpinaku, posolić. Przed podaniem polać śmietanką.
Love me Love me :D