Cebula posiada wysoką wartość dietetyczną i leczniczą dzięki zawartości związków przeciwutleniających i fitoncydów czyli substancji bakteriobójczych.
100 g cebuli posiada wartość energetyczną 35-40 kcal, 5,3 g węglowodanów, 1,3 g błonnika, 0,9 g białka, 140 mg potasu, 31 mg wapnia, 30 mg fosforu, 10 mg sodu, 8 mg magnezu, 0,3 mg żelaza, 0,1 mg cynku, 0,03 mg witaminy B1, 0,05 mg witaminy B2, 0,2 mg witaminy B3 (PP), 0,1 mg witaminy B6, 10 mg witaminy C i niewielkie ilości kwasu foliowego. Cebula jest źródłem kwercetyny, bardzo silnej substancji antyutleniającej. Dzięki temu posiada korzystny wpływ na stan układu krążenia, redukując nadmiar wolnych rodników tlenu powstających w szczególnie dużych ilościach w procesie spalania tłuszczów nasyconych. To działanie zapobiega zagrożeniom nowotworowym. Cebula zmniejsza lepkość krwi, podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL, zapobiega procesowi utleniania cholesterolu LDL (powstawanie w naczyniach płytek miażdżycowych), obniża poziom cukru we krwi (dzięki działaniu difenylaminy).
Cebula, podobnie jak czosnek, po ugotowaniu traci właściwości bakteriobójcze, zachowując inne korzystne działania. Hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym a składniki w niej zawarte potrafią rozłożyć fibrynę, nierozpuszczalne
białko powstające w czasie krzepnięcia krwi (skrzepy). Cebula w dużym stopniu zapobiega negatywnym skutkom tłustej mięsnej diety. W stanie surowym jest ciężkostrawna i może nie być tolerowana przez niektóre osoby.
A cebula pewnie juz zaczyna gnic w przełyku
EXE