"Nie ma ze boli"
...
Napisał(a)
Uwielbiam cebule i pomidory, lacze je niemal z kazdym posilkiem, z jajecznica, kanapkami, ryzem, piersia z kurczaka. Czy to zdrowe? Moglby ktos napisac cos wiecej o tych warzywach: witaminy, kalorie, wplyw na organizm
"Nie ma ze boli"
"Nie ma ze boli"
...
Napisał(a)
Witam
Pomidory to bardzo dobre źródło witaminy C, K , prowitaminy A oraz potasu. Są one nisko kaloryczne, gdyż 100g tych warzyw zawiera jedynie 16-22kcal w tym 3-4g węglowodanów i sladowe ilości tłuszczy i białka. Są one więc bardzo dobrym rozwiązaniem szczególnie w okresie redukcji, gdyż możemy sie nimi w pewnym stopniu nasycić nie dostarczając przy tym za wiele kcal. Dodatkowo dostarczymy szereg witamin i minerałów. Oprócz wymienionych zalet warto dodać , iż pomidory zawierają likopen, który ma właściwości antyoksydacyjne. Jedzenie pomidorów więc może mieć działanie przeciwnowotworowe.
A jak jest z cebulą ?
Cebula posiada charakterystyczny ostry smak i wiele prozdrowotnych właściwości. Pierwszą korzyścią z konsumpcji cebuli jest jej działanie antyagregacyjne a więc zapobieganiu nadmiernej krzepliwości płytek krwi. Cebula może również poprawiać stan naszego profilu lipidowego. Naukowcy twierdzą, iż cebula ma ponadto pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy.
Jak widać zarówno pomidory jak i cebula mogą być cennym elementem naszej diety.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-21 17:43:43
Pomidory to bardzo dobre źródło witaminy C, K , prowitaminy A oraz potasu. Są one nisko kaloryczne, gdyż 100g tych warzyw zawiera jedynie 16-22kcal w tym 3-4g węglowodanów i sladowe ilości tłuszczy i białka. Są one więc bardzo dobrym rozwiązaniem szczególnie w okresie redukcji, gdyż możemy sie nimi w pewnym stopniu nasycić nie dostarczając przy tym za wiele kcal. Dodatkowo dostarczymy szereg witamin i minerałów. Oprócz wymienionych zalet warto dodać , iż pomidory zawierają likopen, który ma właściwości antyoksydacyjne. Jedzenie pomidorów więc może mieć działanie przeciwnowotworowe.
A jak jest z cebulą ?
Cebula posiada charakterystyczny ostry smak i wiele prozdrowotnych właściwości. Pierwszą korzyścią z konsumpcji cebuli jest jej działanie antyagregacyjne a więc zapobieganiu nadmiernej krzepliwości płytek krwi. Cebula może również poprawiać stan naszego profilu lipidowego. Naukowcy twierdzą, iż cebula ma ponadto pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy.
Jak widać zarówno pomidory jak i cebula mogą być cennym elementem naszej diety.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-21 17:43:43
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
napewno nie zaszkodza a jak mowi pewne powiedzenie: "co Cie nie oslabi uczyni Cie silniejszym"
pozdro/
pozdro/
1
Pozdrawiam
misoo
...
Napisał(a)
Powiem Ci szczerze, ze pomidory to tak naprawde straszne g***no. Potrafia doslownie gnic w zoladku, rozkladac sie nawet 12 godzin i dzieki temu psuc wchlanianie innych substancji.
...
Napisał(a)
Spożywanie pomidorów zaleca się w dietach przeciw otyłości, cukrzycy, chorobach nerek i serca. Pomidory działają zasadotwórczo, regulują trawienie, działają antytoksycznie, lekko moczopędnie i przeczyszczająco. Zawierają kwas cytrynowy i jabłkowy. Badania ostatnich lat wykazały że pomidory i arbuzy są bogatym źródłem aktywnego antyutleniacza lykopenu. Jest to związek bardzo trwały i nie ulega rozkładowi podczas gotowania i konserwowania. W pomidorach występują również, związki hamujące powstawanie rakotwórczych nitrozamin, kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy. Działanie tych substancji zwalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.
100 g pomidorów dostarcza 15-20 kalorii, 0,9 g białka, 28 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 290 mg potasu, 21 mg fosforu, 13 mg wapnia, 11 mg magnezu, 3 mg sodu, 0,4 mg żelaza, 0,2 mg cynku, 600 mikrogramów witaminy A, po 0,06 mg witaminy B1 i B2, 0,7 mg witaminy B3 (PP), 0,11 mg witaminy B6, 25 mg witaminy C, 1,2 mg witaminy E, 28 mikrogramów kwasu foliowego.
Pomidory gnija w zoładku ciekawe bardzo ciekawe
EXE
100 g pomidorów dostarcza 15-20 kalorii, 0,9 g białka, 28 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 290 mg potasu, 21 mg fosforu, 13 mg wapnia, 11 mg magnezu, 3 mg sodu, 0,4 mg żelaza, 0,2 mg cynku, 600 mikrogramów witaminy A, po 0,06 mg witaminy B1 i B2, 0,7 mg witaminy B3 (PP), 0,11 mg witaminy B6, 25 mg witaminy C, 1,2 mg witaminy E, 28 mikrogramów kwasu foliowego.
Pomidory gnija w zoładku ciekawe bardzo ciekawe
EXE
1
...
Napisał(a)
Cebula posiada wysoką wartość dietetyczną i leczniczą dzięki zawartości związków przeciwutleniających i fitoncydów czyli substancji bakteriobójczych.
100 g cebuli posiada wartość energetyczną 35-40 kcal, 5,3 g węglowodanów, 1,3 g błonnika, 0,9 g białka, 140 mg potasu, 31 mg wapnia, 30 mg fosforu, 10 mg sodu, 8 mg magnezu, 0,3 mg żelaza, 0,1 mg cynku, 0,03 mg witaminy B1, 0,05 mg witaminy B2, 0,2 mg witaminy B3 (PP), 0,1 mg witaminy B6, 10 mg witaminy C i niewielkie ilości kwasu foliowego. Cebula jest źródłem kwercetyny, bardzo silnej substancji antyutleniającej. Dzięki temu posiada korzystny wpływ na stan układu krążenia, redukując nadmiar wolnych rodników tlenu powstających w szczególnie dużych ilościach w procesie spalania tłuszczów nasyconych. To działanie zapobiega zagrożeniom nowotworowym. Cebula zmniejsza lepkość krwi, podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL, zapobiega procesowi utleniania cholesterolu LDL (powstawanie w naczyniach płytek miażdżycowych), obniża poziom cukru we krwi (dzięki działaniu difenylaminy).
Cebula, podobnie jak czosnek, po ugotowaniu traci właściwości bakteriobójcze, zachowując inne korzystne działania. Hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym a składniki w niej zawarte potrafią rozłożyć fibrynę, nierozpuszczalne białko powstające w czasie krzepnięcia krwi (skrzepy). Cebula w dużym stopniu zapobiega negatywnym skutkom tłustej mięsnej diety. W stanie surowym jest ciężkostrawna i może nie być tolerowana przez niektóre osoby.
A cebula pewnie juz zaczyna gnic w przełyku
EXE
100 g cebuli posiada wartość energetyczną 35-40 kcal, 5,3 g węglowodanów, 1,3 g błonnika, 0,9 g białka, 140 mg potasu, 31 mg wapnia, 30 mg fosforu, 10 mg sodu, 8 mg magnezu, 0,3 mg żelaza, 0,1 mg cynku, 0,03 mg witaminy B1, 0,05 mg witaminy B2, 0,2 mg witaminy B3 (PP), 0,1 mg witaminy B6, 10 mg witaminy C i niewielkie ilości kwasu foliowego. Cebula jest źródłem kwercetyny, bardzo silnej substancji antyutleniającej. Dzięki temu posiada korzystny wpływ na stan układu krążenia, redukując nadmiar wolnych rodników tlenu powstających w szczególnie dużych ilościach w procesie spalania tłuszczów nasyconych. To działanie zapobiega zagrożeniom nowotworowym. Cebula zmniejsza lepkość krwi, podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL, zapobiega procesowi utleniania cholesterolu LDL (powstawanie w naczyniach płytek miażdżycowych), obniża poziom cukru we krwi (dzięki działaniu difenylaminy).
Cebula, podobnie jak czosnek, po ugotowaniu traci właściwości bakteriobójcze, zachowując inne korzystne działania. Hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym a składniki w niej zawarte potrafią rozłożyć fibrynę, nierozpuszczalne białko powstające w czasie krzepnięcia krwi (skrzepy). Cebula w dużym stopniu zapobiega negatywnym skutkom tłustej mięsnej diety. W stanie surowym jest ciężkostrawna i może nie być tolerowana przez niektóre osoby.
A cebula pewnie juz zaczyna gnic w przełyku
EXE
3
...
Napisał(a)
Dokladnie o to mi chodzilo exe2002 oczywiscie sog 4 u
"Nie ma ze boli"
"Nie ma ze boli"
...
Napisał(a)
Pomidorki to rewelacja!!!! ja używam ich też bezprzerwy np zamiast olejów do smarzenia.
Bierzesz 3 pomidory polewasz wrzątkiem, ściągasz skórkę kroisz i wrzucasz na patelnię potem jak woda sie pojawia wrzucasz sobie piersi z drobiu lub kawał porządnej wołowiny (300g) dodajesz papryki curry pieprzu i ziół prowansalskich.
Jak masz już ugotowany ryż (biały ciemny lub najlepiej dziki) to wrzucasz go też na patelnie możesz se też ugotować cebulkę i też wrzucić później na patelnie. Nie jestem specem od spraw żywienia ale sądzę że jest to całkiem smaczny niskotłuszczowy obiadek.
KRYMO
Bierzesz 3 pomidory polewasz wrzątkiem, ściągasz skórkę kroisz i wrzucasz na patelnię potem jak woda sie pojawia wrzucasz sobie piersi z drobiu lub kawał porządnej wołowiny (300g) dodajesz papryki curry pieprzu i ziół prowansalskich.
Jak masz już ugotowany ryż (biały ciemny lub najlepiej dziki) to wrzucasz go też na patelnie możesz se też ugotować cebulkę i też wrzucić później na patelnie. Nie jestem specem od spraw żywienia ale sądzę że jest to całkiem smaczny niskotłuszczowy obiadek.
KRYMO
3
KRYMO
...
Napisał(a)
Jednym słowem cebula i pomidorki POWER !!! Gdzie kiedyś wyczytałem, że pomidory również pomagają zapobiegać prostacie !
Pozdrawiam.
"Nie ma kasy, nie ma masy, a bez masy nie ma klasy"
Pozdrawiam.
"Nie ma kasy, nie ma masy, a bez masy nie ma klasy"
"Nie ma kasy, nie ma masy, a bez masy nie ma klasy" @ doradca w suplementacji @
Członek mafia.suple.hardcor.pl
...
Napisał(a)
Dzięki Reyn, I niech Ci pomidory służą mocą siłą wytrzymałością...
KRYMO
KRYMO
KRYMO
...
Napisał(a)
Można jeść dużo pomidorków ma redukcji ?. Są wliczane ich wartości do bilansu ?
Zmieniony przez - Capo86 w dniu 2009-08-27 12:14:38
Zmieniony przez - Capo86 w dniu 2009-08-27 12:14:38
Polecane artykuły