SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co ma pomidor?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 5592

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 348 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 12245
Pomidor, czyli po angielsku tomato, ma w sobie bardzo cenna substancję - likopen.
Likopen jest węglowodorem nienasyconym o budowie podobnej do powszechnie znanego kauczuku. W naturze zawierają go pomidory, arbuzy, czerwone grapefruity oraz owoce dzikiej róży. Ze względu na cenę i powszechność występowania największe znaczenie praktyczne mają oczywiście pomidory. Co ciekawe, szczególnie dobrze przyswajalny jest likopen zawarty w zupach, ketchupie, przecierach, sosach, koncentratach. A to dlatego, że rozpuszcza się w tłuszczach.

Jak wykazały badania spożywanie likopenu zapobiega nowotworom i chorobom serca. Najlepiej udokumentowane są badania dotyczące raka prostaty oraz chorób układu krążenia. Naukowcy z Toronto stwierdzili, że likopen zapobiega utlenianiu tzw. złego cholesterolu - LDL - zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy, która jest początkiem kłopotów z układem krążenia. Badacze z University of North Carolina dorzucili do tego informację, że osobom z wysokim poziomem likopenu znacznie rzadziej przytrafia się zawał serca. Jeśli zaś chodzi o raka prostaty, specjaliści z Harvard Medical School, po sześcioletnich badaniach obejmujących prawie 50 tys. mężczyzn, skonstatowali, że choroba atakuje zdecydowanie rzadziej tych, którzy jedzą przetwory z pomidorów częściej niż dwa razy w tygodniu.

Naukowcy podejrzewają też likopen o łagodzenie skutków działania promieniowania ultrafioletowego, wspomaganie działania limfocytów T, a więc i całego układu odpornościowego, a także ochronę przed nowotworami układu pokarmowego.

Zawierające likopen pomidory okazują się więc ważnym elementem diety, która chroni przed rakiem.

Dbam poprostu o sylwetke

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
podobne artykuły były ale sog

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6282 Napisanych postów 76110 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755267
Tez Ci dam.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
Zakrzes oszuscie nie dales

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1669 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 52363
a czy sok pomidorowy tez zawiera spore ilosci likopenu i czy mozna nim zastapic pomidory szczegolnie teraz gdzie pomidorki sa dosc drogie

"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
ale teraz wlazł

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 348 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 12245
Tu masz odpowiedz ;)

Pomidor dostał wycisk
Dobre pomidory można jadać głównie latem, ale dobrego soku pomidorowego można napić się przez cały rok. Dostępne w sklepach soki są dość gęste i mocno pomidorowe. Sprawdziliśmy.

Sok pomidorowy uchodzi za bardziej wartościowy niż świeże pomidory. Odkryto bowiem, że sok lepiej chroni przed powstawaniem komórek nowotworowych niż zjadane owoce pomidora. Dzieje się tak dlatego, że likopen - barwnik nadający pomidorom czerwony kolor, nasz organizm łatwiej przyswaja z przetworów, np. soków, niż ze świeżych owoców. A właśnie likopen chroni przed rozwojem komórek nowotworowych.

Dietetycy radzą, by zjadać pomidory lub pić sok również z innych powodów. Napoje są bogate w witaminy A i C. Naturalne witaminy z pokarmów są lepiej przyswajalne niż te z pigułek.

Prawdziwych amatorów pomidorów nie trzeba jednak specjalnie zachęcać do picia soku pomidorowego. Po szklankę soku sięgają zimą z tęsknoty za soczystymi i pachnącymi pomidorami. I właśnie amatorów tych owoców zaprosiliśmy do testu soków pomidorowych.

Spróbowali sześciu popularnych produktów w przystępnej cenie. Tylko jeden sok, zresztą najtańszy, był mocno rozcieńczony. Pozostałe były dość gęste. Dzięki temu można je rozcieńczyć według własnych potrzeb. Kolory były zróżnicowane - od pomarańczowego do ciemnoczerwonego.

Testowane soki pomidorowe są też słonawe. Dość słony okazał się sok Clippo.

Pozdro TigerTad

Dbam poprostu o sylwetke

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Likopen jest lepiej przyswajany, z pomidorow, ktore zostaley poddane obrobce termicznej

Beatus, qui prodest, quibus potest

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Odchudzanie

Następny temat

Problem z wyborem diety

WHEY premium