[...] energii. Nawet w pochmurne i deszczowe dni wiemy, że jest ono gdzieś nad nami i niedługo będzie słonecznie, co dodaje nam otuchy i z radością patrzymy w przyszłość. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś, co by się stało, gdybyście zaszyli się w domu, a Wasza skóra nigdy nie ujrzałaby światła dziennego? Witamina D niezbędna do zachowania [...]
[...] i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie cholesterolu? Co mówią badania naukowe? W jednym z badań 14 mężczyzn i 5 kobiet w średnim wieku 56 lat, ze średnim całkowitym stężeniem cholesterolu 5,6±0,8 mmol/l zjadało 40 g tłuszczu w postaci masła lub dojrzałego sera cheddar. Każdy [...]
[...] preparatów bogato-białkowych nie tylko sportowcom, ale również osobom aktywnym fizycznie w pracy, osobom z kiepskim stanem odżywienia lub z wyniszczonym organizmem, czy osobom starszym, ale również osobom z zaburzeniami apetytu o podłożu psychicznym. Jest to jeden z motorów napędowych do komponowania preparatów z coraz bardziej [...]
[...] w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie naszemu organizmowi soli w diecie jest ważne, jednak spożywanie jej w zbyt dużych [...]
Inhibitory PDE5 to np. sildenafil, vardenafil, tadalafil, avanafil, lodenafil, udenafil i mirodenafil. Są stosowane do leczenia dysfunkcji erekcji, choroby wysokościowej, tętniczego nadciśnienia płucnego itd. Niestety, rekreacyjne stosowanie środka z tej grupy razem z marihuaną, może być groźne dla zdrowia, czasem dla życia. Referencje: AL. [...]
To jedna z witamin, którą bardzo ciężko dostarczyć z pożywienia. Występuje w tłuszczu ryb morskich takich jak węgorz, łosoś czy makrela. Spożywamy małe ilości ryb, gdyż nie przywykliśmy do ich obecności w naszych jadłospisie lub obawiamy się zanieczyszczonego mięsa rybiego. Witaminę D znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do [...]
[...] diety i nic dziwnego. Ma wpływ nie tylko na mięśnie (pod względem hipertrofii), ale np. na układ odpornościowy, szybkość regeneracji po wysiłku, zmniejszanie stanu zapalnego czy odczuwanie bolesności mięśniowej (DOMS). Naukowcy spekulują nawet, iż aminokwasy zawarte w proteinach mają wpływ na stres oksydacyjny związany z treningiem biegowym (po [...]
[...] lat, BMI 27–50 kg/m2 oraz z HbA1c wynoszącym 6–11.8% korzystało z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży energii przez 12 tygodni. Obliczono to na podstawie spoczynkowego wydatku energetycznego pomnożonego przez 1.5 – 2092 kJ (500 kcal dziennie). Diety zawierały takie same makroskładniki: 50-55% węglowodanów, 20-25% protein i [...]
[...] kg. Podsumowanie Być może podobny zabieg wymusza termogenezę, która ma kompensować chłodzenie ciała. Jednak efekty mnie zbytnio nie przekonują. Ponadto szef zespołu badaczy jest dyrektorem medycznym w klinice krioterapii, więc wiarygodność tego badania pozostawiam każdemu do oceny. Minimalny spadek masy ciała i BMI o niczym nie świadczy, z [...]
[...] może się okazać, że będziemy szczuplejsi. Wzrost konsumpcji orzechów będzie szczególnie skuteczny, jeśli będzie się to odbywało kosztem żywności typu fast food oraz słodyczy. Po jakie orzechy warto sięgnąć? Orzechy włoskie, które mają mnóstwo zdrowych tłuszczy. Można powiedzieć, że na tle innych orzechów mają ich najwięcej. Migdały oprócz [...]
Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]
[...] spały krótko znacznie zmniejszył się wskaźnik zużycia glukozy (ang. glucose disposal rate), jest jednym z podstawowych parametrów obwodowej wrażliwości na insulinę! Świadczy to o pogorszeniu się obwodowej tolerancji węglowodanów, zmniejszeniu wrażliwości na insulinę. Dodatkowo w grupie śpiącej krótko w trakcie próby z glukozą powstawało o [...]
[...] pełnić funkcję w budowaniu układu kostnego i „stała się” pewnego rodzaju hormonem. Obecnie ludzie czerpią witaminę D z syntezy przezskórnej, a także z produktów spożywczych takich jak tłuste ryby i niektóre organizmy morskie, a także niektóre grzyby, czy żółtko jaja kurzego. Ponadto rozwój technologii żywności pozwala na pozyskiwanie [...]
Diety, w których ogranicza się czas dostarczania substancji odżywczych do organizmu w ciągu dnia, mają wielu zwolenników. Istnieją różne warianty takiego modelu żywienia, a jednym z ekstremalnych jest tak zwany OMAD (one meal a day), czyli jeden posiłek dziennie. W pewnych warunkach może on być korzystnym rozwiązaniem, jednak dla większości osób [...]
[...] również potencjał przeciwzapalny. Istnieją przesłanki o działaniu łagodzącym przewlekłe stany zapalne, co może mieć duże znaczenie w m.in. cukrzycy, stłuszczeniu wątroby, czy stwardnieniu rozsianym. Starzenie Koenzym Q10 bierze czynny udział w funkcjonowaniu mitochondriów i stanowi element błon biologicznych. Szczególną uwagę zwraca się na [...]
[...] nie spożywają produktów mlecznych, wielu producentów zaczęło wzbogacać wapniem także napoje roślinne. A jeśli pijesz takie napoje wzbogacone, to możesz się zastanawiać, czy dodany wapń jest tak samo korzystny dla Twojego organizmu, jak wapń, który otrzymujesz naturalnie z mleka krowiego. Wapń jako dodatek do napojów roślinnych: jaką rolę [...]
Alergie, zarówno wziewne, jak i pokarmowe są uciążliwe i niekiedy bardzo trudne do zwalczenia. Zwłaszcza że walka z nimi czasami polega wyłącznie na unikaniu czynników wywołujących niechcianą reakcję organizmu. Dostępne środki terapeutyczne często wywołują skutki uboczne, zatem nie każdy się na nie decyduje, jednak istnieją jeszcze inne metody [...]
[...] to nasz grafik robi się jeszcze bardziej napięty. Często zdarza się, że zaraz po pracy idziemy na siłownię i prawdopodobnie nie ma czasu na staranne usuwanie tuszu do rzęs czy umycie twarzy z podkładu przed wskoczeniem na bieżnię. Dopiero po całym intensywnym dniu, oddajemy się wieczornym pielęgnacjom, w tym zmywaniu makijażu. Zakłopotanie - [...]
Regularny trening jest istotny, choć nie najważniejszy dla poprawy stanu zdrowia czy zmniejszenia ilości tłuszczu w ciele. Najważniejszą rolę w tym zakresie powinna odgrywać właściwa dieta oraz dodatkowa aktywność fizyczna, poza planowym treningiem (marsze, jazda na rowerze, wchodzenie po schodach itd.) Niebagatelną rolę mogą odegrać również [...]
Schorzenia wchodzące w skład zespołu metabolicznego są ze sobą mocno powiązane. Skutki fizjologiczne jednej z chorób często stanowią przyczynę kolejnej. Co więcej, z reguły prowadzą do nich te same czynniki związane ze stylem życia, tj. dietą i poziomem aktywności fizycznej, rzadziej są to czynniki genetyczne, niezależne od woli. Spośród otyłości, [...]