[...] m.in. mózgu. Wiele wcześniejszych badań wykazało, że ludzki mózg reaguje na sygnały mikrobiologiczne z jelita, choć metody tej komunikacji nie są jeszcze do końca jasne. Z pewnością pojawią się nowe badania, aby móc jeszcze lepiej poznać wpływ bakterii jelitowych na nasz organizm i dowiedzieć się, czy można o nie zadbać także u osób dorosłych.
[...] — zmniejszenie ryzyka wielu chorób, wydłużone życie, utrata masy ciała itp. Jedzenie mięsa, szczególnie czerwonego, ma negatywny wpływ na te aspekty. Warto tutaj zaznaczyć, że dla byłych wegetarian zdrowie było jedynym czynnikiem motywującym, a z kolei dla praktykujących dochodzi jeszcze aspekt dbałości o środowisko i ochrona zwierząt. [...]
[...] uszkodzeniom komórek poprzez działanie wolnych rodników. Mają zdolność „włączania” enzymów, które chronią komórki. Na poziomie tkanek niektóre flawonoidy wzmacniają drobne naczynia krwionośne zwane naczyniami włosowatymi. Blokują też enzymy rozkładające kolagen - białko, które zapewnia siłę i wsparcie Twojej skórze i stawom. Flawonoidy, bo o nich [...]
Wegetarianizm i weganizm są obecnie tak popularne, że wiele osób spożywających mięso zastanawia się, czy nie byłoby zdrowiej, gdyby sami ograniczyli nieco jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Powody mogą być różne. Dieta roślinna kusi lepszym zdrowiem, prawidłową masą ciała i talerzami pełnymi witamin i minerałów. A czym jest redukcjonizm? [...]
Problemy ze stawami i ścięgnami to nie tylko domena osób starszych i profesjonalnych sportowców, mogą one dotknąć każdego, niezależnie od wieku, czy też poziomu aktywności. Polacy w Europie są w czołówce narodów, które zmagają się z chorobami zwyrodnieniowymi stawów. Z czego to wynika? W głównej mierze determinuje to wiek, wraz z którym spada [...]
[...] w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie naszemu organizmowi soli w diecie jest ważne, jednak spożywanie jej w zbyt dużych [...]
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Powiedzenie to najczęściej dotyczy ludzkich temperamentów, ale czy można także go użyć, mówiąc o związku weganki i osoby spożywającej mięso? Jak połączyć te dwa całkiem odrębne sposoby odżywiania tak, aby żadna ze stron nie ucierpiała? Czy da się w ogóle stworzyć taki związek i w nim wytrwać? Z sondażu [...]
Czy można cieszyć się słodyczami i deserami, będąc na diecie? Dla wielu osób takie stwierdzenie jest czymś niemożliwym, a wręcz abstrakcyjnym, gdyż tego typu dodatki utożsamiane są tylko ze zbędnym cukrem, tłuszczami nasyconymi i niepotrzebnymi kaloriami. Z tego właśnie względu niewiele osób potrafi cieszyć się łakociami w trakcie diety, gdyż [...]
O naszym życiu można powiedzieć wiele rzeczy, jednak mało kto z nas może stwierdzić, że żyje w środowisku wolnym od stresu. Co gorsza, zapewne większość z nas ma wrażenie, że liczba sytuacji stresotwórczych z każdym dniem się powiększa. Dieta ketogeniczna - czyli jaka? Dla osób, którym obce jest pojęcie dieta ketogeniczna, w największym [...]
Opisane ćwiczenie jest wariantem pełnozakresowych „brzuszków”, ruch kończy się w momencie, gdy koniec łokci osiągnie kolana. Nadal pokutuje mit, iż trening brzucha (ABS, aerobiczna 6 Weidera, nożyce, spięcia, scyzoryki, „brzuszki”, wznosy prostych nóg w zwisie na drążku) przyczynia się do miejscowej redukcji tkanki tłuszczowej. Czy można spalić [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
Źle skomponowana dieta, zbyt mała ilość wypijanych płynów, zaburzenia hormonalne, czy też nadmierna aktywność fizyczna mogą przyczynić się do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej i spowodować zatrzymanie wody w organizmie. Gdy nagle nabierasz wody i puchniesz Chyba każdy miał taki moment w swoim życiu, że nagle z dnia na dzień masa ciała [...]
Nie ulega wątpliwości, że aby zostać astronautą trzeba być w doskonałej kondycji fizycznej. Ale czy można utrzymać formę będąc w kosmosie, na przykład na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej? Okazuje się, że tak! Niektórzy sądzą, że przebywanie w przestrzeni kosmicznej przy zerowej grawitacji oznacza, że nie trzeba dbać o kondycję. Jest wręcz [...]
[...] dla Ciebie bardzo trudne. Jest sporo kobiet, które unika jakichkolwiek ćwiczeń z powodu samopoczucia, dyskomfortu lub strachu przed ewentualnym zabrudzeniem odzieży. Jednak czy można jakoś zmienić to nastawienie? Oczywiście, że tak. Poniżej opiszemy kilka porad, które mogą pomóc przetrwać ten czas i ułatwić nam wykonanie treningu. Noś ubrania, [...]
Zwolennicy legalnych słodyczy nie będą spać spokojnie, gdyż pojawił się nowy krem z serii NUTLOVE. Krem o smaku białej czekolady z orzechami ziemnymi oraz dodatkiem soli himalajskiej – czy można wymarzyć sobie coś lepszego? NUTLOVE White Choco Peanut to krem, który podbije Wasze serca oraz kubki smakowe. Kolejny NUTLOVE bez dodatku cukru NUTLOVE [...]
[...] Są chrupiące, a w smaku da się wyczuć dodane przyprawy. Można by powiedzieć, że chipsy to chipsy i wiele z popularnych marek może się pochwalić wegańską propozycją. Wystarczy, że mamy smak typu zielona cebulka, papryka itp. Czy zatem chrupki z napisem "veggie" na opakowaniu mają jakąś przewagę? Jeśli porównamy zawartość kaloryczną z innymi [...]
Bóle kręgosłupa są często spotykane u sportowców, ale również osób nieaktywnych fizycznie. Czy można im przeciwdziałać poprzez stosowanie leków przeciwbólowych? Referencje: Emily Harris i in. Meta-analysis: Analgesics’ Value for Lower Back Pain Uncertain https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2803724
[...] ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten [...]
[...] napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie świadomie wybierają szkodliwe dla zdrowia produkty. Co wniosą prozdrowotne kampanie, skoro większość sięga po alkohol czy napoje cola? Co pomoże promowanie zdrowej żywności, jeśli większość ludzi świadomie wybiera złe produkty, wywołujące otyłość, cukrzycę, nowotwory? Hipokalcemię definiuje [...]
[...] przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne. Obniżenie stężenia adiponektyny koreluje ze zwiększonym ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego, chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy i cukrzycy typu II oraz większą podatnością na urazy naczyniowe. Z kolei niektóre dane potwierdzają inną hipotezę. W badaniu Ellenbroek i wsp. [...]