SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukru

  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] go pod uwagę w szczególności podczas diety redukcyjnej, chociażby z tego względu na to, że wypełnia żołądek i czujemy się dłużej syci, a ponadto pomaga on zapobiegać skokom cukru we krwi. Jak zwykle istotny jest umiar Stwierdzono jednak, że zbyt duże ilości błonnika zmniejszają wchłanianie tłuszczów, a co za tym idzie, zmniejszona zostaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2329 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Cukrzyca dotyka na całym świecie kilkuset milionów ludzi. Prawdopodobnie kolejne kilkaset milionów ma stan przedcukrzycowy charakteryzujący się np. opornością na insulinę. Szacuje się, że globalna częstość występowania cukrzycy w 2019 r. wynosiła 9,3% (463 miliony osób) i będzie wzrastać do 10,2% (578 milionów) do 2030 r. i 10,9% (700 milionów) do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2865 Data: 2021-12-07 14:00:49
  • [...] właśnie dodać wspomniane wcześniej źródło węglowodanów. Skład dania jest przyzwoity - same warzywa, przyprawy, nieco oleju. Jedyne, do czego można się przyczepić, to dodatek cukru. Producent spokojnie mógłby z niego zrezygnować, ale też nie jest go aż tak dużo, więc jeśli na co dzień masz mało cukru w diecie, to możesz przymknąć na to oko. Jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4198 Data: 2022-12-03 16:49:22
  • Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2700 Data: 2023-01-06 08:18:00
  • [...] posiłkach. Stara się zapewnić też odpowiednią ilość zdrowych tłuszczów i węglowodanów (z przewagą jednak na tłuszcze). Przez celiakię nie spożywa glutenu. Unika również cukru, nabiału i soi, ponieważ jej organizm nie przyswaja takiego pożywienia odpowiednio. Dba także o odpowiednią suplementację. Odpowiednia dieta oraz treningi sprawiły, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3219 Data: 2018-08-28 00:15:20
  • Wzdęcia po posiłku? Pięć najczęstszych przyczyn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3716 Data: 2019-12-10 04:37:57
  • Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16312 Data: 2020-03-06 13:09:25
  • [...] zarówno tych słodkich jak np. owsianki, omlety, jogurty z dodatkami, jak i wytrawnych sałatek, dań mięsnych itp. Dobrą opcją są również naturalne masła orzechowe bez dodatku cukru i olejów. Przyprawy Przyprawy i zioła uwydatniają smak potraw i mogą się przydać, jeśli nie chcesz jeść ciągle tych samych smaków. Niektóre z nich np. kurkuma, pieprz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2730 Data: 2022-04-22 11:15:52
  • Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1433 Data: 2023-02-26 09:39:22
  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1825 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2077 Data: 2020-06-08 10:29:17
  • Czy aspartam jest szkodliwy i rakotwórczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jednorazowo. Więc jeśli ktoś mnie pyta, czy nie boję się słodzików, to odsyłam do przeglądu badań naukowych. Czy cukier skraca życie? Bezsprzecznie udowodniono, iż nadmiar cukru bezpośrednio i pośrednio znacząco skraca życie, powoduje otyłość, nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę czy raka. Jeśli się go nie nadużywa, to cukier nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 518 Data: 2022-10-24 06:22:32
  • Proces redukcji tkanki tłuszczowej nie jest łatwy. Wymaga od osoby trenującej opanowania wiedzy z zakresu odżywiania, treningu, jak i wsparcia suplementacyjnego. O ile podczas okresu budowania masy mięśniowej można było sobie pozwolić na pewne odstępstwa, o tyle podczas okresu odchudzania trzeba wyliczyć bilans dobowy, jak i trzymać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8200 Data: 2017-06-19 09:29:47
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się na produktach nieprzetworzonych. Ważne, by w diecie obecne były warzywa, owoce, mięso, jaja, orzechy, ryby, produkty pełnoziarniste, oleje roślinne. Unikaj nadmiaru cukru, sztucznych dodatków do żywności i alkoholu. Jeśli cierpisz na migreny mimo to, zwróć uwagę na produkty bogate w histaminę i tyraminę – unikaj ich w swoim menu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4215 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • [...] pełnoziarnistej, ale spokojnie możecie użyć orkiszowej jasnej, lub pół na pół z pszenną pół łyżeczki soli 110 g ciepłej wody 20 g oleju 20 g świeżych drożdzy szczypta cukru 1 jajko coś do posypania - słonecznik, czarnuszka, sezam 800 g dobrej jakości wołowiny - zmielonej na burgery kmin rzymski sól, pieprz 60 g żółtego sera - 4 plastry [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6364 Data: 2018-06-05 09:06:45
  • Alkohol a oporność insulinowa

    Artykuł
    Badania naukowe

    Alkohol jest w stanie zniszczyć wszystkie narządy, a przy tym jest silnym kancerogenem (powoduje raka). Niektórzy ludzie są bardziej, a inni mniej podatni na skutki picia etanolu. Z pewnością po alkohol nie powinni sięgać sportowcy, gdyż hamuje on efekty treningu (wpływ na miostatynę), negatywnie oddziałuje na składowanie tkanki tłuszczowej, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4369 Data: 2018-12-28 14:30:17
  • Witamina D kojarzy nam się głównie ze słońcem jako jej naturalnym źródłem. Większość z nas ma jej niedobory, stąd też na rynku mamy bardzo dużo suplementów, które pozwalają uzupełnić jej braki. Witamina D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3925 Data: 2019-03-04 11:35:26
  • [...] wołowiny i wieprzowiny z dużą ilością tłuszczów unikaj produktów zawierających MSG (glutaminian sodu) wybieraj produkty od lokalnych producentów zwracaj uwagę na zawartość cukru zwracaj uwagę na dodatki Uczciwie należy przyznać, że suszone mięsa są bez wątpienia zdrową przekąską. Warto jednak przed zakupem sprawdzić etykietę i uwzględnić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2315 Data: 2019-09-12 21:58:40
  • Sok z kiszonych ogórków - zalety i właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1704 Data: 2021-03-23 16:03:54
  • [...] do których z pewnością zalicza się cukrzyca typu 2. W wielu badaniach naukowych pokazano, że suplementacja kwasem alfa-liponowym zdołała obniżać stężenie poziomu cukru we krwi. Działo się to m.in. dzięki temu, że wykazywała zdolności uwrażliwienia docelowych komórek na działanie insuliny, której jednym z zadań jest utrzymywanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1205 Data: 2021-10-29 10:31:11