SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier

  • [...] związek z pojawieniem się trądziku. IG to system punktacji od 1 do 100 używany do określania, jak szybko węglowodany są trawione, wchłaniane i metabolizowane (jak szybko cukier pojawia się we krwi). W wielu badaniach klinicznych diety o wysokim IG (>55) wiązano z gorszą kontrolą stężenia cukru we krwi, wyższym stężeniem insuliny po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 864 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2620 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sam przemyśli, jakiego rodzaju tłuszcze dominują w diecie. Wydaje się, iż korzystne jest wykluczenie tłuszczów trans, wysokoprzetworzonych, charakterystycznych dla wyrobów cukierniczych, słodyczy itd. Paradoksalnie ryby obniżają stan zapalny, ale nie te, które smażono w kiepskiej jakości tłuszczu. W badaniu przeprowadzonym na osobach w wieku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 847 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • [...] od tysięcy lat w środkach spożywczych i leczniczych. Jest również znana, jako "słodki korzeń". Korzeń lukrecji zawiera związek, który jest około 50 razy słodszy, niż cukier. Jest stosowany w medycynie wschodniej i zachodniej w leczeniu różnych chorób, przy czym nie zawsze jest to działanie dobrze udokumentowane (przeziębienia, schorzenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16524 Data: 2019-05-10 10:06:15
  • Rodzaje napojów kawowych. Napoje na bazie kawy okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7028 Data: 2017-11-29 10:00:13
  • Jakie mleko roślinne ma najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] trudna dostępność, zdecydowanie skład prezentowałby się lepiej bez udziału oleju. Vitanella napój sojowy o smaku waniliowym Skład: baza sojowa 92,5% (woda, soja 7,2%) cukier dekstroza fosforan trójwapniowy stabilizator: guma gellan Karagen sól morska aromat barwnik: karoteny witamina E, B2, B12 Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22981 Data: 2017-09-12 10:10:26
  • Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18575 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • [...] włosów. Czy kreatyna powoduje agresję? Tak, istnieją mężczyźni, którzy skarżą się na to, iż stosowanie kreatyny wywołało u nich agresję. Cóż, w badaniach naukowych nawet cukier i niewielka dawka kofeiny potrafiła wywołać bezsenność i agresję. Było to tym bardziej zabawne, iż większość ludzi nie odczuwa nawet efektów tak małej ilości kofeiny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10619 Data: 2018-10-01 11:16:01
  • Czy alkohol tuczy? Fakty i mity!

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] słodzonych, a 30% z pożywienia o stałej konsystencji. Wyniki: po 10 tygodniach grupa cukru stołowego zwiększyła dzienną podaż energii o 1.6 MJ/D, czyli o 382,1 kcal, z tego cukier stanowił aż 28%, jednocześnie spadła ilość dostarczanych tłuszczów i białek, grupa słodzików zmniejszyła dzienną podaż cukru, grupa cukru zwiększyła masę ciała o 1.6 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11429 Data: 2019-01-19 14:01:33
  • [...] miało najmniejsze odniesienie do ogółu populacji? Nie! Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki, sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie wyjaśnienie to fakt, iż osoby otyłe często są narażone na cukrzycę i chętnie korzystają ze słodzików. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8059 Data: 2019-04-06 08:56:58
  • [...] szkodliwą dla zdrowia margarynę lub inne, również kontrowersyjne pod względem wpływu na ustrój człowieka oleje roślinne. Inni sądzą, że przyczyną wszelkich chorób jest cukier. Kiedyś modne było rezygnowanie z pieczywa. Czytałem wiele artykułów, w których bezbłędnie i u każdego na podstawie paru poszlak „diagnozowano” oporność insulinową. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15102 Data: 2018-03-20 08:00:57
  • Jakie kabanosy wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35346 Data: 2017-08-07 10:03:11
  • Owoce i soki owocowe – czy wywołują cukrzycę?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Naukowcy wybrali mniejsze zło i „udowodnili”, iż sok pity razem z posiłkami jest dobroczynny dla zdrowia! Czy na pewno? Nic na to nie wskazuje. Cukier to cukier, niezależnie, czy jest naturalny czy syntetyczny i niezależnie, czy to napój słodzony czy w 100% „naturalny”. Ogólnie wg badań picie soków owocowych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2351 Data: 2018-10-13 12:03:02
  • [...] książce - „Z daleka od mleka””. Nie ma żadnych dowodów na to, by umiarkowane spożycie mleka wywoływało wiele poważnych chorób. Z pewnością w nadmiarze szkodliwe są: alkohol, cukier, fruktoza, glukoza, mięso przetwarzane w wysokiej temperaturze czy najróżniejsze hormony. Co udało się ustalić?  Mleko może mieć wpływ na wcześniejsze występowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13234 Data: 2018-01-22 19:00:03
  • [...] żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze sugerowali, że rafinowane węglowodany, zwłaszcza cukier, i niskie spożycie błonnika pokarmowego są głównymi czynnikami choroby wieńcowej (CHD). Ta sugestia została szybko przyćmiona przez przekonanie, że to nadmiarowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3040 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2628 Data: 2017-11-07 09:39:51
  • [...] węglowodanów” to co najmniej skandal, a nawet herezja. To właśnie nadmiar węglowodanów jest główną przyczyną otyłości, szczególnie jeśli dostarczamy jednocześnie tłuszcz i cukier (a tak jest np. w przypadku czekolady, ciastek, drobnych przekąsek, fast food itd.). Poza tym, skoro naukowcy źle dobrali ilość protein w diecie rzekomo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15585 Data: 2017-12-03 12:42:58
  • Istnieją tysiące sposobów na odchudzanie, jednak wysoką skuteczność posiadają tylko nieliczne z nich. Oto zbiór najciekawszych przykładów alternatywnego podejścia do zagadnienia. Ludzie wierzą i będą stosować podobne metody, gdyż nikogo nie kusi niewygodna prawda ani ciężka praca. Lepsze jest kultywowanie złudzeń, stwarzanie pozorów oraz szukanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4707 Data: 2019-10-11 19:59:35
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] migdałów. Po wyjęciu z zamrażalnika dość długi czas oczekiwania na uzyskanie konsystencji zdatnej do spożycia/nałożenia. Skład: 29,2% śmietanka, woda, mleko zagęszczone, cukier 4,4%, czekolada mleczna, 4,4% kakao w proszku, żółtko, kawałki czekolady deserowej 3%, kawałki białej czekolady 3%, migdały w czekoladzie 3%, mleko w proszku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26455 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • Jaki chrzan najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] chrzanów. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu? Co dodają producenci do środka, by zwabić nas smakiem? Krakus Chrzan z żurawiną Skład: korzeń chrzanu 43%, woda, żurawina 15%, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik, koszenila, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8080 Data: 2017-10-15 12:23:08