SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier prosty

  • [...] pierwszej kolejności można wymienić: serce, wątrobę, nerki, mózg, w drugiej np. mięśnie). Niestety człowiek jest podatny na wszelkie odchylenia stężeń glukozy we krwi. Ten cukier prosty jest jednym z najważniejszych substratów energetycznych w organizmie. Jaką rolę pełni glikogen wątrobowy? Glikogen wątrobowy (~100 g dla osoby ważącej 70 kg, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2393 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu.  Doustne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 576 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Glikogen VS trening na czczo

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9252 Data: 2017-07-03 13:02:18
  • Fruktoza - zdrowa czy niezdrowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4151 Data: 2018-01-06 11:33:16
  • [...] ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to monosacharyd (cukier prosty), który pod postacią glukozy pozyskiwany jest z produktów spożywczych wysokowęglowodanowych, zbudowanych przeważnie z polisacharydów. Do procesu tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1537 Data: 2021-10-07 09:06:36
  • Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 807 Data: 2023-06-23 09:45:57
  • [...] białka serwatkowego. W przypadku, gdy to nic nie da i dyskomfort pojawi się nawet po izolacie albo hydrolizacie białka serwatkowego, trzeba kategorycznie wykluczyć cukier mleczny i wybrać białko bez laktozy. Mimo że zdecydowanie najpopularniejszymi odżywkami białkowymi są serwatki, bez problemu można dostać suplementy innego rodzaju. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70307 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] gatunki ryżu (brązowy i biały) oddziałują inaczej na glikemię (stężenie cukru we krwi) i wywołują odmienną hormonalną odpowiedź na posiłek. Stwierdzono, że ma znaczenie czy cukier jest dostarczany w postaci owoców, czy soków, całkowicie inne reakcje zapalne przynosi spożywanie oliwy z oliwek i ryb, a np. oleju słonecznikowego (omega-3 vs [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3277 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13396 Data: 2020-11-25 07:50:24
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] migdałów. Po wyjęciu z zamrażalnika dość długi czas oczekiwania na uzyskanie konsystencji zdatnej do spożycia/nałożenia. Skład: 29,2% śmietanka, woda, mleko zagęszczone, cukier 4,4%, czekolada mleczna, 4,4% kakao w proszku, żółtko, kawałki czekolady deserowej 3%, kawałki białej czekolady 3%, migdały w czekoladzie 3%, mleko w proszku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26430 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • [...] na to pytanie. Skład przykładowego „przysmaku” (płatków śniadaniowych). Składniki: „część zbożowa (60%): mąka pszenna, kaszka kukurydziana, otręby pszenne, mąka ryżowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, proszek do pieczenia (mąka pszenna, regulator kwasowości: difosforany; substancja spulchniająca: węglany sodu); krem o smaku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2603 Data: 2021-08-30 23:18:38
  • Przestań jeść, jak PRO-kulturysta

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko rozumiana „chemia”. Wnioski końcowe: Jeśli masz problem z rosnącym zatłuszczeniem - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16858 Data: 2018-03-16 11:48:00
  • [...] Jest dosłownie wszędzie. Nic dziwnego, skoro jest dość tani, dostępny w dużych ilościach oraz prosty w produkcji i przechowywaniu. Jak zarządzać swoim apetytem na cukier? Jeśli jesteś słodyczowym fanatykiem, postaraj się zastępować słodycze zdrowymi przekąskami takimi jak orzechy, nasiona — zawierają nieco białka, a przede wszystkim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1878 Data: 2022-04-21 13:01:03
  • Do lata zostało kilka miesięcy, to idealny czas na rozpoczęcie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim warto wyjaśnić kilka zasadniczych problemów, które się ciągle powtarzają i bywają źle interpretowane lub niewłaściwie wyjaśniane w mediach społecznościowych. Skąd ja mogę wiedzieć, czy akurat tu są napisane fakty, czy może mity? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1091 Data: 2024-02-02 08:02:02
  • W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4174 Data: 2018-05-01 09:09:34
  • Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 703 Data: 2024-03-26 14:35:58
  • Ile kalorii ma pomidor? Wartość odżywcza pomidora

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo?  Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 602 Data: 2023-03-04 07:01:49
  • Dieta na masę tanim kosztem - 9 tanich i dobrych produktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz częściej chcemy raczej schudnąć niż przytyć. Prawda jest taka, że problem otyłości czy tylko kilku dodatkowych kilogramów nie dotyczy wszystkich. Są osoby, które oddałyby naprawdę wiele by zyskać na wadze. Mało kto oczywiście chciałby przybierać na masie tłuszczowej. Chodzi raczej o masę mięśniową, która nie tylko sprawia, że mamy pokaźne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 29810 Data: 2017-12-24 10:24:05
  • Grillowanie dla początkujących - mini poradnik grillowania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu.  Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1949 Data: 2021-05-21 12:33:16
  • [...] rzeczywiście ma sporo, jednak uważam, że zamiast niskiej zawartości cukru, mogłoby go nie być wcale. W składzie są ogórki konserwowe oraz musztarda (i to w nich znajduje się cukier), które można by wyprodukować bez jego użycia. Producent jednak zdecydował inaczej. Mogłoby też być nieco mniej soli, ale poza tym reszta składników jest bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1558 Data: 2022-08-15 14:26:32