[...] ważną rolę. Dla wielu zawodników stanowią one nawet do 60% dobowej podaży energii. Co prawda podejście do węglowodanów się zmienia, modne stały się diety bogate w tłuszcze zawierające mniej, niż 100 g węglowodanów dziennie lub diety ketogeniczne (dostarcza się tam 30-50 g węglowodanów dziennie). Jak wszystko, taki i węglowodany mają swoje dobre [...]
[...] chudego mięsa, niskotłuszczowych produktów mlecznych, jaj i ryb. Wysokoprzetworzone i peklowane mięso nie jest zalecane, ponieważ wykazano, że powoduje nadciśnienie, a także zawiera substancje rakotwórcze. Niekorzystne jest również mięso poddane długotrwałemu smażeniu, szczególnie z wykorzystaniem kwasów omega-6 (np. olej słonecznikowy). Ogólnie, [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
[...] minut na 1 km to wydatek: 684 kcal dla osoby ważącej 53 kg oraz 1302 kcal dla osoby ważącej 100 kg. Teraz porównajmy skład batonika, który jest niby bardzo dobry i zdrowy bo zawiera: daktyle (74%), kakao (7%), olej roślinny rzepakowy, nibsy kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość [...]
[...] w postaci węglowodanów powstało ogółem (z lipogenezy de novo) 332 g tłuszczu. Czy trenując mogę pozwolić sobie na każdą ilość węglowodanów? Przykładowa strona w internecie zawiera następujące porady: „Naukowcy zdecydowanie zaprzeczają temu, jakoby w momencie spożywania dużej ilości węglowodanów, a co za tym idzie wydzielania insuliny przez [...]
[...] życia. Największy sukces: zwyciężył na szczeblu krajowym. Określił, że zwykle zjada dziennie: 250 g białka, 680 g węglowodanów, 100-110 g tłuszczów. Każdy posiłek zawodnika zawiera dużą dawkę wysokiej jakości protein i porcję warzyw. Keith dostarcza dużo węglowodanów, aby utrzymać wysoką intensywność treningu. Białko: podaż wynosi od 2.2 do 2.9 [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
[...] jest oparta nie na badaniach naukowych, ale na opiniach, często osób mających powierzchowną wiedzę. Tak samo większość filmów w serwisie Youtube (nawet autorstwa dietetyków) zawiera mniej lub bardziej kontrowersyjne tezy. Najgorsze, że osoby dysponujące często bardzo dobrymi sylwetkami opowiadają niesłychane herezje dietetyczne. Dlaczego? Gdyż [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
[...] lipemię, czyli zaburzenia stężeń lipoprotein we krwi. Najgorszy efekt odnotowano u osób niewytrenowanych, a wystarczy spożycie ledwie 35-38 g etanolu (0,5 l piwa 6% zawiera 30 ml etanolu (23,7 g) w 500 ml, czyli 142,2 kcal). Ilość trójglicerydów w takich warunkach wzrosła z 13.4 ± 2.3 mmol/L na godzinę do 19.4 ± 3.5 mmol/L [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
Fizjologia wysiłku fizycznego jest bardzo skomplikowana. Dlatego większość opracowań z tej materii dostępnych w Internecie zawiera kłamstwa, mity lub półprawdy. Ostatnim źródłem informacji, które polecam, są artykuły niektórych modnie nazywanych trenerów personalnych i innych „ekspertów branży fitness” (chyba, że dana osoba podpiera [...]
[...] tłuszczowymi zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jednakże, zamiana tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans kwasami tłuszczowymi wielonienasyconymi, omega-6 (np. zawierającymi kwas linolowy), nie przynosi zysku, a nawet zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe! To świadczy niezbicie, iż wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
Większość „poradników treningowych” w sieci zawiera mniejsze lub większe błędy merytoryczne. Inne z kolei projekty powstają w głowie osób niemających zbyt dużo wspólnego ze sportem. Efekty są opłakane. Proporcje wydatku energetycznego wyglądają następująco: spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] prostowania nóg siedząc. Następnie spożyły 1,09 g etanolu / kg beztłuszczowej masy ciała lub placebo. Czyli osoba ważąca 50 kg wypiła 54,5 g etanolu (jedno piwo 500 ml, 6% zawiera 23,4 g etanolu). Tak więc panie musiały spożyć odpowiednik nieco ponad 2 piw 6%, 3 piw 4,5% lub 136 ml wódki. Oczywiście, zaraz pojawi się tu argument, iż jest to [...]