[...] „popołudniowej dziury energetycznej" po zjedzeniu obiadu składającego się np. z ziemniaków i słodkiego deseru? Przypuszcza się, że nagły wzrost insuliny po zjedzeniu obiadu powoduje, że tryptofan jest transportowany w dużej ilości przez kwas aminokarboksylowy do mózgu. Tam też tryptofan jest przekształcany w serotoninę, nośnik wywołujący [...]
[...] produkcji insuliny i kreatyny. I to nie wszystko, odkryto również, że suplementacja JC w dawce 6 gram dziennie znacząco redukuje zmęczenie, zwiększa produkcje ATP o 34% i powoduje 20% lepszą regenerację Fosfokreatyny po ćwiczeniach (4). To znaczy, że Jabłczan Cytruliny usprawnia tlenowy metabolizm, produkcję energii w komórkach i zapewnia [...]
[...] antagonizmem receptorów DHT w gruczole krokowym, powodującym inhibicję (blokadę) ich aktywności, jest niezbędna! Ponadto długotrwała podaż wysokiej dawki w cyklu, powoduje zmniejszenie wrażliwości własnych receptorów, normalnie uwrażliwionych na testosteron. W efekcie irracjonalne dawki, na które wydajemy przecież nie mało kasy, [...]
[...] jak i psychicznych ma bezpośredni związek ze spożywaniem czystego rafinowanego cukru czyli sacharozy. Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania. Już 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę, [...]
[...] pojadanie między posiłkami i częste u otyłych osób jedzenie późnym wieczorem - przed snem, powodem których są epizody wtórnej hipoglikemii. Spożywanie produktów o niskim IG powoduje relatywnie mniejszy przyrost poziomu cukru i o wiele niższy wyrzut insuliny. Tym samym nie ma też tendencji do wtórnych spadków poziomu cukru do wartości [...]
[...] i słonego ) z wyjątkiem pełnożytniego, pełnoziarnistego chleba ( do każdego posiłku maksymalnie 1 kromka ). Jedna z protein, zawartych w produktach zbożowych - gluten powoduje problemy z trawieniem pozostałych składników pożywienia, przede wszystkim zaś spowalnia metabolizm. Zastąpcie klasyczny, pszeniczny makaron ryżowym lub jeszcze [...]
[...] głównie z wątroby dorsza atlantyckiego, zawiera duże ilości dwóch bardzo ważnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: DHA i EPA. Ten pierwszy, DHA (kwas dokozaheksaenowy) powoduje obniżenie poziomu triglicerydów we krwi. Drugi, kwas eikozapentaenowy jest substratem służącym do wytwarzania DHA. Wysoki poziom tych kwasów wzmaga także produkcję [...]
[...] obok nas drzewo ma piękne liście, a ptaszek ćwierkający na tymże drzewku to iście boże stworzenie. Podczas takiego wysiłku wydzielają się hormony szczęścia, co oczywiście powoduje, że czujemy się lepiej. Dodatkowym plusem, takiego wysiłku jest to, że organizm pracuje na zwiększonych obrotach i w razie problemów szybciej upomina się o „swoje". [...]
[...] NNKT, czyli takich, które są dla ludzkiego organizmu niezbędne, a których on sam nie potrafi syntezować. Jednakże ich powszechny nadmiar w diecie współczesnego człowieka powoduje spore problemy. Nadmierne spożycie powoduje zachwianie równowagi immunologicznej i przyczynia się do wzrostu stanów zapalnych w organizmie. W wielu badaniach [...]
[...] Mechanizm działania testosteronu w komórkach polega na tym, iż łączy się on ze swoistymi receptorami znajdującymi się w cytoplazmie i na powierzchni jądra. Połączenie to powoduje zmianę ekspresji określonych genów, co z kolei wywołuje szereg efektów. Są to między innymi : -wzrost masy i siły mięśni -zamykanie się nasad kości -zwiększone [...]
[...] D i w pracy hormonów. Zjadanie cholesterolu nie wpływa na jego ilość w organizmie w takim stopniu, jak np. brak ruchu. Spożywanie nieoczyszczonych tłuszczy roślinnych powoduje zmiany w procesach wątroby, powodując uaktywnianie cholesterolu istniejącego w organizmie zawsze. Może to spowodować atak serca. Długoletnie niespożywanie mięsa [...]
[...] spożyciem cholesterolu zapadają w takim samym stopniu na choroby serca jak ci sami ze spożyciem poniżej normy. Tak naprawdę hipoteza mówiąca, że spożywanie cholesterolu powoduje choroby serca została zanegowana przez naukowców odpowiedzialnych za samo jej powstanie. Ancel Keys, który mógłby zostać uznany za "ojca" tej teorii, powiedział w [...]
[...] niż 30 g węglowodanów" Myslę, że stosując taką deitę człowiek byłby w stale złym humorze. Spożywanie dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim [...]
[...] Mam jedno pytanie: jak ten artykol ma sie do artykolu o onanizmie: tzn czy nie jest tak, ze skoro onanizm zmniejsza poziom testosteronu we krwii to jego naduzywanie spowoduje wymienione przez Was objawy? notabene, tak wlasnie jest :) chcialbym tez wiedziec, jak szybko poziom testosteronu wraca do normy i czy powstrzymywanie sie od [...]
[...] Pigmeje, Kikujowie. Drugi biegun reprezentują Eskimosi, Masajowie, Tunguzi i niektórzy z wyboru. Różni nas proporcja zjadanych pokarmów roślinnych i zwierzęcych i to głównie powoduje, że jest tyle różnych zachowań żywieniowych ilu jest ludzi. Każdy powinien zaspokajać wszystkie dzienne potrzeby pokarmowe, lecz praktycznie udaje się to nam w [...]
[...] niż 30 g węglowodanów" Myslę, że stosując taką deitę człowiek byłby w stale złym humorze. Spożywanie dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim [...]
[...] drugi. Czym niższy poziom prolaktyny, a tym samym estrogenu, tym większy poziom LH/testosteronu a tym samym zwiększony popęd płciowy. Ale to nie wszystko . Bromokryptyna powoduje zwiększenie poziomu neurotransmitera dopaminy. Przez co możemy powiedzieć że wpływa także na mózg. Skutkiem tego są silniejsze orgazmy (dlatego że są lepiej [...]
[...] niż 30 g węglowodanów" Myslę, że stosując taką deitę człowiek byłby w stale złym humorze. Spożywanie dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim [...]
[...] wydzielanie większej ilości GnRH, FSH i LH . U kobiet FSH i LH powodują uwalnianie dojrzałych jajeczek ( czyli owulację ) . U mężczyzn , uwolnienie tych gonadotropin powoduje pobudzenie testosteronu ( poprzez LH) i produkcję spermy ( poprzez FSH ) . Zazwyczaj mężczyźni - sportowcy przyjmują doustnie 50 - miligramowe tabletki codziennie [...]
[...] uczestniczy wmetaboliźmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Nazywany też bywa hormonem stresowym, ponieważ wydzielany jest przez organizm w nerwowych sytuacjach. Kortyzol powoduje zwiększenie stężenia glukozy we krwi, co na krótki czas potrafi zwiększyć wydolnośc ogranizmu . Niewielka ilośc kortyzolu we krwi wzmaga czujnośc i wyostrza zmysły, [...]