SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak interpretować wyniki badań lekarskich

temat działu:

Doping

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 27889

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 155 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5321
OZNACZANIE POZIOMU HORMONÓW

Hormony to substancje chemiczne, które regulują podstawowe funkcje życiowe organizmu. Odgrywają one rolę kurierów - są nośnikami informacji. Ich stężenie w krwioobiegu i komórkach jest bardzo małe, więc nawet minimalne zmieny poziomu potrafią być dla człowieka bardzo niebezpieczne. Od prawidłowej gospodarki hormonalnej (poziom i wzajemna równowaga hormonów) zależy zdrowie, płodność, a nawet wygląd i jakość życia. Substancje te mają bowiem poważny wpływ na nasze samopoczucie, sylwetkę, apetyt na seks, stan skóry czy włosów.
Hormnony powstają w gruczołach dokrewnych (przysadka mózgowa, tarczyca, trzustka, nadnercza, jajniki oraz jądra), podwzgórzu (jest to część mózgu), a także niektórych tkankach (m.in. łacznej oraz tłuszczowej). Substancje wydzielane przez gruczoły dokrewne docierają do miejsca przeznaczenia przez układ krwionośny. W organiźmie ludzkim istnieją jeszcze hormony tkankowe. Działają one jednak tylko w miejscu, w którym zostały wytworzone, a także w jego najbliższym sąsiedztwie. Badanie przypomina zwykłe pobranie krwi.
Co zaciemnia wyniki ?
Przed wykonaniem profilu hormonalnego trzeba pamiętać, że stężenie niektórych hormonów może się zmieniać zależnie od pory doby (np. prolaktyna, kortyzol) czy cyklu miesiączkowego u kobiet (zwiększa lub zmniejsza się poziom np. folitropiny, lutropiny, estradiolu oraz progesteronu). Dlatego poziom niektórych hormonów (np. związanych z działaniem jajników, przysadki mózgowej, podwzgórza) trzeba badać w określonych przez lekarza dniach cyklu.
Jak przygotować się do badania ?
Do badanie poziomu hormonów nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Poza wspomnianym już czasem badania, którego trzeba sztywno przestrzegać, nie ma innych nakazów i zakazów. poziom hormonów nie zmienia się bowiem np. po posiłku.
Co znajdziemy w wynikach ?

ACTH

Jest to hormon wytwarzany w przysadce mózgowej. Oddziałuje na kroę nadnerczy, pobudzając ją do wydzielania hormonów sterydowych. Najważniejszym steroidem organizmu jest kortyzol. Odpowiada on przedewszystkim za metabolism białek, węglowodanów i tłuszczów. Jeśli brakuje ACTH (np. w wyniku chorób przysadki mózgowej), spada również produkcja kortyzolu. Mówimy wtedy o wtórnej niewydalności nadnerczy.

Norma
ACTH 5,5-17,8 pmol/l (25-80 ng/l)

Interpretacja wyników
Wynik powyżej normy wskazuje na pierwotną niedoczynność kory nadnerczy, gruczolaka przysadki (choroba Cushinga), raka owsianokomórkowego płuc (ekotopowe wydzielanie ACTH).
Wynik poniżej normy może świedczyć o zniszczeniu przysadki (ma na to wpływ martwica poporodowa, stany zapalne, radioterapia, wycięcie przysadki z powodu guza) lub o pierwotnej nadczynności nadnerczy.

KORTYZOL

Kortyzol to hormon wytwarzany przez korę nadnerczy. Reguluje wiele reakcji biochemicznych organizmu, uczestniczy wmetaboliźmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Nazywany też bywa hormonem stresowym, ponieważ wydzielany jest przez organizm w nerwowych sytuacjach. Kortyzol powoduje zwiększenie stężenia glukozy we krwi, co na krótki czas potrafi zwiększyć wydolnośc ogranizmu . Niewielka ilośc kortyzolu we krwi wzmaga czujnośc i wyostrza zmysły, jednak duże stężenie tego hormonu fatalnie wpływa na pamięć. Przewlekły nadmiar kortyzolu we krwi powoduje odkładanie się dużej ilości tkanki tłuszczowej w określonych miejscach ciała - tworzą sie: tzw. bawoli kark, twarz "księżyc w pełni", otyłośc brzuszna (zwały tłuszczu w okolicach pasa i chude kończyny). Innymi objawami podwyższonego poziomu tego steroidu są charakterystyczne różowe rozstępy, trądzik i insulinoodporność

Norma
o godzinie 8.00 138-690 nmol/l
o godzinie 20:00 mniej niż 50 proc. wartości z godziny 8.00

Interpretacja wyników
Poziom kortyzolu powyżej normy wystepuje u kobiet w ciąży, jednak pomimo podwyższonego poziomu tego hormonu zachowany jest prawidłowy rytm dobowy jego wydzielania. Wynik może przewyższać normę także wówczas, gdy pacjent stosuje leki, jak kortykosterydy, zwłaszcza prednizon i prednizolon, oraz estrogeny, a także w chorobie i zespole Cushinga, niedoczynności tarczycy, chorobach wątroby, depresji endogennej, niewyrównanej cukrzycy, stanie asymetrycznym, akromegalii.
Poziom kortyzolu spada poniżej normy w przypadku: pierwotnej niedoczynności kory nadnerczy (choroba Addisona), niedoczynności przysadki mózgowej, zahamowania czynności kory nadnerczy po długotrwałym leczeniu kortykosterydami lub ACTH.

INSULINA

Insulina to hormon powstający w trzuscte i regulujący prawidłową przemianę glukozy. Cukier z produktów żywnościowych jest rozkładany w organiźmie do glukozy, która przedostaje się z krwioobiegu do komórek, stając się dla nich źródłem energii. Insulina pobudza magazynowanie glukozy w postaci zapasowej - to tzw. glikogen. który gromadzi sie w wątrobie i mięśniach. Te żelazne rezerwy są wykorzystywane, gdy przez dłuższy czas dostarczamy organizmowi za mało cukru. Prawda, że to wszystko jest idealnie zaprogramowane ?
Problemy zaczynają się, gdy w organiźmie całkowicie brakuje insuliny (cukrzyca typu 1.), jest jej zdecydowanie za mało lub wytworzyła się insulinoodporność (cukrzyca typy 2.) i organizm nie jest zdolny do wykorzystywania cukru jako paliwa energetycznego. Wówczas glukoza nie przedostaje się do komórek, lecz gromadzi się we krwi. Stężenie cukru w krwioobiegu narasta (hiperglikemia), a jego nadmiar przedostaje sie do moczu. Długo trwały i bardzo wysoki poziom cuktu we krwi powoduje zmieny w układzie nerwowym i w skrajnych przypadkach prowadzi do śpiączki cukrzycowej.

Norma
insulina 10-20 jm/l

Interpretacja wyników
Obecnie oznaczenie stężenie insuliny słyży do rozpoznawania insulinoodporności, a nie do oceny upośledzenia czynności wydzielniczej komórek beta wysyp trzustkowych.

TRÓJJODOTYRONINA

Trójjodotyronina (T3) jest hormonem tarczycy powstałym na skutek odjodowania cząsteczki tyroksyny (T4) - odjodowanie zwiększa siłę działania tyroksyny. We krwi odnaczamy poziom wolnej trójjodotyroniny (FT3)

Norma
FT3 3,5-8 ng/l

HCG

Hormon HCG (ludzka gonadotropina kosmówkowa) jest produkowany w czasie ciąży i już we wczesnym jej okresie pojawia się w moczu kobiety ciężarnej. Jego zadaniem jest m.in. podtrzymanie produkcji progesteronu przez ciałko żółte jajnika (niezbędnego do rozwoju ciąży). To właśnie HCG zwykle wykrywany jest w moczu przez popularne testy ciążowe. Jego obecność w surowicy krwi jest wskaźnikiem w stu procentach potwierdzającym lub wykluczającym stan błogosławiony.

Norma
HCG 0-5 mlU/ml (5 lU/l)

TESTOSTERON

Testosteron jest androgenem odpowiedzialnym za powstawanie wtórnych cech płciowych u mężczyzn. Powstaje w jądrach, znacznie mniejsze jego ilości są produkowane w korze nadnerczy i w jajnikach u kobiet. Poziom testosteronu we krwi wzrasta po wysiłku fizycznym. U mężczyzn istnieje dobowy szczyt wydzielania tego hormonu: szczyt ma miejsce rano (ok. godziny 7.00) najniższy poziom obserwuje się wieczorem (ok. godziny 20.00).
Jeśli w organiźmie mężczyzny jest za mało testosteronu, pojawia się uczucie zmęczenia, bezsenność, nerwowość, brak energii i depresja. Przy jego przewlekłym zaniku może wystąpić zanik mięśni, a nawet osteoporoza.
U kobiet niewielkie ilości testosteronu są wytwarzane przez jajniki i nadnercza. Ilośc testosteronu u kobiet w wieku rozrodczym jest 10-20-krotnie mniejsza niż u mężczyzn. Po menopauzie zmniejsza się znacznie nie tylko produkcja estrogenów (o ok. 80 proc.) i progesteronu (o ok. 90 proc.), lecz także testosteronu (o 50 proc.). Przy czym obniżanie poziomu androgenów jest - w przeciwieństwie do spadku estrogenów - stopniowe i długotrwałe. Gdy spada stężenie testosteronu, pogarsza się samopoczucie, narasta uczucie zmęczenia, zmniejsza się ilość energii i chęci do życia. Zmienia się nastrój, obniża poczucie wartości, występuje depresja. Znacznie zmniejsza się popę płciowy i zainteresowanie seksem, kobiety trudniej osiągają orgazm. Testosteron jest obecny i potrzebny w organiźmie kobiety, jednak do tej pory nie ustalono, jaka jest jego optymalna ilość. Wiadomo, że gdy jest go zbyt dużo, hormon ma działania niepożądane - może powodować procem maskulinizacji polegający na występowaniu u kobiety męskich cech, takich jak obniżenie głosu czy nadmierne owłosienie (zarost na twatzy, tułowiu), trądzik, łojotok i wypadanie włosów.

Norma
kobiety 1,0-3,0 nmol/l
mężczyźni 10,0-35,0 nmol/l

Interpretacja wyników
Wynik powyżej normy może sprzyjać powstaniu guzów wirylizujących. Najczęściej jednak zbyt wysoki poziom hormonu jest związany z nadczynnością tarczycy, przedwczesnym dojrzewaniem płciowym, a u mężczyzn także genotypem XYY i zespołem feminizujących jąder.
Zbyt niski poziom testosteronu zwykle towarzyszy: zespołowi Cushinga, hipogonadyzmowi pierwotnemu, wrodzonemu brakowi jąder, rzekomemu zespołowi Turnera, hipogonadyzmowi wtórnemu, obustronnym stanom zapalnym jąder. Wydzielanie testosteronu znacznie spada u osób cierpiących na niedoczynność przysadki mózgowej.


Twój poradnik medyczny "JAK INTERPRETOWAĆ WYNIKI BADAŃ LEKARSKICH"
Całość przełożyłem/przepisałem z tego poradnika. Mam nadzieje, że komuś się przyda, sogi mile widziane
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 61 Napisanych postów 4804 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 44754
malo..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miczelx ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 921 Napisanych postów 35146 Wiek 81 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 814700
Labolatoria podaja wyniki i normy w roznych jednostach, przydaloloby sie o tym tez napisac

Zmieniony przez - miczelx w dniu 2008-05-24 18:10:26

BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 155 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5321
Labolatoria podaja wyniki i normy w roznych jednostach, przydaloloby sie o tym tez napisac

Oczywiście, że masz racje. Dodam tylko, że pisałem to w pracy, co chwile jakiś klient zero możliwości skupienia... A jak już skończyłem to nawet nie czyt. czy są jakieś błędy itp. Szkoda tylko bo troche mi to zajeło... a tu pierwsza odp. mało
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 43 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 259
moje wyniki prezentuja sie nastepujaco ... testosteron 256, norma od 260 do 1025. Estradiol 20,56 norma od 0 do 56 no i LH 4,5 norma od 1 do 8,5. Czy ktos moze cos z tego wywnioskowac?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 56 Napisanych postów 6275 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 37329
A masz soga na zachete, ale faktycznie malo, gdybys tak wszystko opisal to by sie to fajnie czytalo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 118 Napisanych postów 28242 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 125433
david... w porządku wszystko

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 119 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8109
ooo widzisz david, w takim razie to MUSI być podwyższona prolaktyna u Ciebie!

Zmieniony przez - gangstaaa w dniu 2008-05-26 22:38:34
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 19
Od zawsze byłem chudy myślałem że to wina niedoboru testosteronu bo zarosto też mam raczej słaby.
Moje wyniki badań :
PRL 15,73 norma 3-25ng/ml
estradiol 47,24 norma 7,63-42,6
testosteron 8,39 norma 2,8-8

Pani doktor endokrynolog na razie nic nie ustaliła dała jesze skierowanie na DHEA-S jeszcze raz kontrolnie ale jak nic mi nie przepisze i powie że wszystko w porządku to i tak coś będę brał na zbicie estradiolu. Mam dosyć tego pier..nia lekarzy że taka moja uroda.
Dobrze rozumuje estradiol robi z facetów baby?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10873 Napisanych postów 49721 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
david... w porządku wszystko

nie jest w porządku bo masz 21 lat i poziom testa poniżej dolnej granicy, podbij do Chudziny i poproś go o rozpiskę TEST 4 LIFE

Zmieniony przez - InsideMan w dniu 2008-07-24 23:03:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6
mój poziom kortyzolu 540,2 badanie było wykonane około godziny 17
prosze o iformację czy to nie jest podwyzszony poziom
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Farbka z nosa

Następny temat

odblok... czy nie za późno

BF