[...] w normalnym stanie człowieka (bez udziału alkoholu) nerki absorbują wodę dzieje się tak z pomocą pewnego hormonu wydzielanego w przysadce mózgowej (wasoprezyny) alkohol obniża ilość tego hormonu, co w efekcie sprawia, że nerki nie absorbują wody (absorpcja jest następstwem odpowiedniej ilości wasoprezyny) woda niezatrzymana w nerkach [...]
[...] kcal i mężczyzn 2750 kcal. Obserwowane ograniczenie codziennej aktywności fizycznej i dominujący siedzący tryb życia powodują zmniejszanie masy mięśniowej, co w konsekwencji obniża nie tylko wydatek energetyczny związany bezpośrednio z aktywnością fizyczną; maleje również wydatek energii na podstawową przemianę materii. Uwzględniając to, w celu [...]
[...] W latach 1940-ych i 50-ych naukowcy Yudkin i Lopez odkryli powiązanie między spożywaniem oczyszczonego cukru i chorobami serca. Stwierdzili oni, że konsumpcja cukru obniża odporność organizmu na bakterie, wirusy i drożdżaki..... Cukier tłumi działanie układu odpornościowego, zmuszając trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która [...]
[...] wydzielanie adrenaliny - „hormonu walki" - jednego z hormonów ciepłotwórczych (z tego względu zielonej herbacie przypisuje się moc stymulacyjną, większą nawet niż kawie), obniżają napływ glukozy do komórek tłuszczowych (zasoby tłuszczowe nie zwiększają się). Firma TREC NUTRITION, chcąc spotęgować termogeniczne działanie CLA, oferuje ten [...]
[...] odkładają się pod postacią tkanki tłuszczowej. CLA - sprzężony kwas linolowy. Posiada wiele zalet: wzmacnia układ odpornościowy, jest antykatabolikiem, wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol i cukier. Jest polecany nie tylko ciężko trenującym. Podałem oczywiście tylko najistotniejsze fakty dotyczące CLA i MCT. Ponieważ to nie one są tematem [...]
[...] w nim błonnika. Dlaczego? Bo im więcej go w makaronie, czy chlebie, tym wolniej będziesz je traiwł. A rozłożone w czasie trawienie jest dobre dla Twojego zdrowia, bo: - obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdzycy - stabilizuje stężenie gluozy we wkrwi - oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich - [...]
[...] fosforowy (używany jako regulator kwasowości). Zakwasza on organizm oraz zaburza gospodarkę wapniową. Zwiększone spożycie fosforu narusza równowagę mineralną, jak również obniża poziomu wapnia. Cola rzeczywiście odwapnia kości. Pijąc gazowane napoje słodzone aspartamem, nie schudniesz. W pułapkę takiego myślenia wpadli Amerykanie. Popijają [...]
[...] z jemioły, głogu i melisy) - 3 x dziennie 1 małą łyżeczkę z woda między posiłkami. Witamina E: 3 razy dziennie 1 po jedzeniu. BORACELLE (olej z ogórecznika lekarskiego - obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, działa uspokajająco i wzmacnia system obronny) - 3 X 1 PO JEDZENIU LECYTYNA (1200 mg) - 3 x 1 przed posiłkami. Lecytyna, którą [...]
[...] kurzych jaj. - Cukier Skuteczność 1/5 Dodaje energii i poprawia nastrój; organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta redukuje poziom cukru we krwi. Insulina obniża poziom energii. Efekt negatywny, szczególnie po większej dawce, po ok. godzinie, zwykle przewyższa początkowy efekt pozytywny. - DHEA Skuteczność 0,5/5 - DLPA [...]
[...] pijący nie są grubsi od abstynentów. Tak jakby dostarczane wraz z alkoholem kalorie nie zamieniały się u nich w tłuszcz. Pytanie: dlaczego? Jedna z teorii mówi, że etanol obniża wydzielanie insuliny - hormonu uczestniczącego w zawiązywaniu się tkanki tłuszczowej. I choć nieraz to potwierdzono, wielu naukowców uważa, że przyczyna zagadkowej [...]
[...] u niektórych organizmów sprawuje kontrolę nad długością życia, co jest bardzo ważne. Jakie zadania spełnia insulina u ludzi? Jeżeli zapytacie lekarza, odpowie, że ma obniżać poziom cukru we krwi. Moim zdaniem, jest to zwykły efekt uboczny. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było gromadzenie materiałów zapasowych. Pochodzimy z [...]
[...] odpowiedniej wagi ciała ma, oczywiście, wpływ na nasze zdrowie. Jeśli pacjent schudnie, najlepiej 10% swojego ciężaru, to już widzimy korzyści metaboliczne. Znacznie obniża się poziom cholesterolu, glukozy we krwi, trójglicerydów, zmniejsza się ciśnienie skurczowe i rozkurczowe. Co pewien czas pojawiają się mody na jakąś dietę. Raz [...]
[...] stanie jest biotyna zwana witaminą H. Niedobór biotyny objawia się stanem zapalnym skóry, bardzo silnym wypadaniem włosów, złym samopoczuciem. Dłuższy jej niedobór obniża odporność na choroby, hamuje wzrost i rozwój dzieci. Biotyna ma swego "wroga" w postaci awidyny, znajdującej się w surowym białku jaj, która wiąże witaminę H i czynią [...]
[...] opisałem w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) [...]
[...] że pijący nie są grubsi od abstynentów. Tak jakby dostarczane wraz z alkoholem kalorie nie zamieniały się u nich w tłuszcz. Pytanie: dlaczego? Jedna z teorii mówi, że etanol obniża wydzielanie insuliny - hormonu uczestniczącego w zawiązywaniu się tkanki tłuszczowej. I choć nieraz to potwierdzono, wielu naukowców uważa, że przyczyna zagadkowej [...]
[...] usprawnia przepływ impulsów ornityna - duże dawki stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, usprawnia i przyspiesza pracę wątroby tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy. WĘGLOWODANY Węglowodany to jedna z trzech podstawowych, obok białka i [...]
[...] Podczas wypieku słodkich czekoladowych ciasteczek, cukier łączy się z aminokwasem (glukoza z Waliną), podczas wypieku chleba dochodzi do degradacji aminokwasu - lizyny co obniża strawność białka (lizyna nie jest już wtedy dostępna), a glukoza łączy się z aminokwasem Proliną - daje to efekt chrupkiej skórki! Przy ogrzewaniu mleka kondensowanego [...]
[...] jako tkanka tłuszczowa, a najgorsze jest to że wpływały by negatywnie na wydzielanie hormonu wzrostu. 6. Mieszajcie węglowodany z białkiem. Spożywanie białka z węglowodanami obniża indeks glikemiczny, a ponadto usprawnia transport aminokwasów z pożywienia do włókien mięśniowych. Źródłó węglowodanów (preferowane rodzaje żywności) Produkt [...]
[...] C. Posiadają też wysoką zawartość błonnika, w tym rozpuszczalnej w wodzie frakcji pektynowej, która oprócz zdolności wchłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym obniża poziom cholesterolu przez co zapobiega powstawaniu miażdżycy i choroby wieńcowej. Substancje pektynowe owoców cytrusowych poprzez właściwość wiązania metali usuwają z [...]