SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co ma dużo witamin

  • Ile kalorii ma truskawka? Wartość odżywcza truskawki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki.  Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 528 Data: 2023-03-22 11:56:54
  • 5 warzyw, które warto dołączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4713 Data: 2017-06-14 08:24:33
  • [...] grzyby, który może rosnąć na niektórych produktach spożywczych. Wreszcie, niektóre herbaty mogą wchodzić w interakcje z lekami, suplementami lub ziołami, jeśli pijesz ich dużo. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli masz obawy dotyczące możliwych interakcji. Podsumowanie Aby zaparzyć najlepszą filiżankę herbaty, używaj świeżych składników i uważaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2812 Data: 2021-10-10 10:12:24
  • Przyprawy jak witaminy. Co mówią nam smaki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 464 Data: 2023-08-14 11:25:31
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] po jak najmniej przetworzoną żywność. Również pełne ziarno będzie mieć więcej wartości odżywczych niż jego przetworzona, oczyszczona wersja. Otręby pszenne zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnego w wodzie. Poprawiają perystaltykę jelit, ale też dostarczają wiele cennych witamin i minerałów - witaminy z grupy B, magnez, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4470 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1525 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • Jak współczesna dieta niszczy Twoje zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wszyscy doskonale wiemy, że odpowiednia dieta może być traktowana niemal, jako lekarstwo dla wielu naszych dolegliwości. Złe odżywianie działa odwrotnie... Nie myślimy o tym, dopóki nie stanie się coś poważniejszego. Oczywiście nie mamy zamiaru tutaj robić propagandy, że dieta nas truje. Zacznijmy od tego czym jest ta współczesna dieta. Dlaczego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6403 Data: 2019-10-03 08:32:59
  • Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4018 Data: 2018-06-23 11:12:44
  • [...] odpowiada za czerwoną barwę pomidora, im jest jego więcej, tym barwa bardziej intensywna. Co ciekawe ilość likopenu w produktach pomidorowych, takich jak ketchup jest dużo wyższa, niż w surowym warzywie w przeliczeniu na gramy. Likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy wśród karotenoidów. Przeprowadzone dotychczas badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2299 Data: 2020-12-07 10:46:22
  • Niedobory minerałów i składników odżywczych to najczęstszy problem leżący u podstaw chorób i schorzeń, które nas atakują. Podobnie jest z próchnicą. Czy faktycznie nie jest wynikiem złej higieny jamy ustnej, a diety ubogiej w prawdziwe jedzenie? Spostrzeżenia medycyny chińskiej Chińska medycyna także od dawna propaguje koncepcję, która mówi o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3598 Data: 2018-03-04 11:17:09
  • Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8187 Data: 2021-03-19 20:16:32
  • [...] iż alkohol na wiele godzin zaburza funkcjonowanie osi podwzgórze-przysadka mózgowa-nadnercza. U kobiet poranne stężenie kortyzolu było nawet o ~63% wyższe, jeśli piły dużo alkoholu (więcej niż 21 jednostek alkoholu tygodniowo), w porównaniu do bardziej umiarkowanego spożycia (mniej niż 21 jednostek alkoholu tygodniowo). Czyli wystarczy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4994 Data: 2021-07-29 14:58:49
  • [...] zagrożeniu niedoborem zalecane dawki często wzrastają do nawet 50 µg i niekiedy większych. Zawsze przed włączeniem dawek przekraczających zapotrzebowanie, zwłaszcza jeśli dużo przebywa się na słońcu i spożywa dużo tłustych ryb oraz jaj, należy wykonać badanie krwi. W skrajnych niedoborach najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja z lekarzem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1139 Data: 2022-08-27 18:55:55
  • Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4209 Data: 2018-08-04 13:17:22
  • Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1916 Data: 2023-01-31 19:25:43
  • [...] to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej wartości odżywczej. Podsumowanie Najlepszym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2412 Data: 2019-12-03 08:52:32
  • [...] czynnika wzrostu Według jednej z częściej wysuwanych teorii, diety zachodnie bogate w cukry proste, niezdrowe tłuszcze (mało kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9, bardzo dużo kwasów omega-6), produkty mleczne, dostarczające małą ilość warzyw i owoców, błonnika, witamin, minerałów, polifenoli, sprzyjają stanowi zapalnemu, otyłości, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 799 Data: 2022-11-22 09:55:52
  • W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1480 Data: 2024-02-08 16:37:10
  • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4511 Data: 2018-08-16 11:00:20
  • [...] Jednak więcej nie znaczy lepiej. Twoje ciało nie jest w stanie wyeliminować nadmiaru żelaza, jeśli takowy będzie miał miejsce. Gdy w tkankach znajdzie się go za dużo, wówczas ma ono działanie prooksydacyjne (przeciwieństwo przeciwutleniacza). Może to skutkować uszkodzeniem komórek i tkanek. Wysoki poziom żelaza wiąże się również z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2076 Data: 2021-11-22 19:56:33