Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]
Sportowcy potrzebują dużo więcej węglowodanów niż osoby, które uprawiają aktywność fizyczną rekreacyjnie. Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni podczas długich i / lub intensywnych treningów. Im intensywniejsze i dłuższe są treningi, tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]
Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze [...]
To ile węglowodanów powinno się spożywać dziennie procentowo do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Są węglowodany proste i złożone a te dzielą się jeszcze na inne związki, są dobre węglowodany i złe a my skupiamy się na tych dobrych (dieta) ich zadaniem jest dostarczenie komórkom energii poprzez spalanie glukozy i można by było tu napisać [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Wszystko wydaje się proste, póki sam nie zaczniesz tego robić. Uniknięcie wielu błędów nie jest możliwe, z wielu przyczyn. Jedną z nich jest psychologiczny mechanizm obronny, działający na zasadzie: trener wskazuje mi pewne kwestie, poprawia technikę, wskazuje błędy, dlatego, że „chce się czepiać”, „ponieważ mnie nie lubi”, „zbyt mocno wchodzi w [...]
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym z ryżem, to kolejna wegańska propozycja, która próbuje odwzorować mięsny posiłek. Mamy porcję ryżu, mamy kilka pulpetów i sos, czyli pełny posiłek, który już nie wymaga żadnych dodatków, choć zawsze można dodać jakąś smaczną surówkę. Danie jest proste ”w obsłudze” - wystarczy podgrzać w mikrofali i gotowe. W [...]
Pesto to niezwykle aromatyczny dodatek, sos do wielu różnych dań. Mnie osobiście kojarzy się z makaronem i pomidorami z mozzarellą. Oczywiście każdy zajada według uznania. Tradycyjne zielone pesto składa się z bazylii (stąd ten aromat), orzeszków pinii, parmezanu, oliwy z oliwek i czosnku. Na półkach sklepowych można znaleźć pesto, którego skład [...]
Sezon grillowy w pełni, więc wiele osób zmierza po wszelkiego rodzaju kiełbaski, karkówki itp. Można pomyśleć, że grill nie jest dla wegan, ale na szczęście nie muszą się oni czuć wykluczeni. Wiele marek z sieciowych sklepów oferuje całą gamę produktów wegańskich od kiełbasek, po różnego rodzaju burgery. Sos czosnkowy dla wegan Grill kojarzy się [...]