CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE dzięki uprzejmości amadi, która zechciała podzielić się ze mną przepisem na chleb bezglutenowy na zakwasie w końcu udało mi się upiec bardzo dobry chleb. przepis na chleb pochodzi ze strony http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/zakwas-ryzowy-bezglutenowy. Zakwas do chlebów [...]
[...] jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu ,a resztę to świeża mąka i gazowana woda Tu uwaga do mąki lepsze mąki są domowe np mielone w młynku do kawy, są smaczniejsze chleby Chleb CHLEB BEZGLUTENOWY 1 szklanka zakwasu(myślę ,że każdy bezglutenowy może być, choć gryczany najmniej bąbelkuje ,choć najładniej wygląda i pachnie)a najlepiej dwa [...]
Kaka szczerze, to się trochę wstydzę tu wrzucać bo daleko do ideału, ale masz wraz z opisem posiłków: 15.07 śniadanie jajecznica, chleb, nektarynka lunch arbuz obiad leczo z ryżem kolacja wielka jajecznica :P, nektarynka, 1 wafel ryżowy z czekoladą 16.07warzywa, niadanie owsianka na zimno z masłem orzechowym i owocami lunch kanapki z pesto [...]
Chleb gryczany Polecam bardzo smaczny chleb z mąki gryczanej z dodatkiem jaglanej i ziemniaczanej. Prosty w wykonaniu, szybki, pięknie rośnie. Charakterystyczny smak gryki powoduje,że chleb nadaje się raczej do kanapek wytrawnych. Przepis oryginalny zmodyfikowałam na swoje potrzeby. Dodałam 2 łyżki mieszanki ziaren. W mojej wersji nie miałam mąki [...]
[...] wyroslo(ja na 4h zostawiam).Na pol godziny przed pieczeniem wstawic do nagrzanego piekarnika 180 stopni pojemnik z woda.Wlozyc ostroznie brytfanki i piec przez 75 minut ,az chleb przy opukiwaniu sprawi wrazenie pustego.Wyjac ostudzic.Do krojenia nadaje sie nastepnego dnia,a swiezosc zachowuje do 2 tyg. czesto go pieke i naprawde jest latwy i [...]
[...] suchych (opcjonalnie przy użyciu zakwasu 2-3 g na pożywkę) 300g wody (jak ktoś nie może drożdży to próbować na zakwasie, ale ja pomimo niepisanego mistrzostwa w wypiekach chleba, na zakwasie gryczanym poległam) Wszystko wymieszać łyżką, lub w maszynie do chleba. Przełozyć do blachy (mała keksówka) wyrastać przez 20 min, piec 45 min w 185'C. [...]
MÓJ PIERWSZY CHLEBEK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE Tak się składa, że szukałam i szukałam i na tym forum nie znalazłam takiego przepisu, więc wrzucam taki wg którego robiłam chlebek. ZAKWAS BEZGLUTENOWY: 10 dag mąki gryczanej (można inną bezglutenową, ale ja akurat taką miałam, można też zrobić 2 zakwasy z dwóch różnych mąk, ale ja już nie chciałam [...]
[...] 4 łyżki siemienia a część zmieliłam w młynku do kawy) • 2 łyżeczki suchych drożdży • 2 łyżeczki cukru lub innego słodu • 1 łyżeczka soli (dałam łyżkę soli bo pierwszy chleb z 1 łyżeczką był bez smaku) Przygotowanie: Najbanalniejsze jakie może być :-D 1. Wsypać do miski wszystkie składniki sypkie i wymieszać. Dodać składniki mokre i [...]
[...] zakwasie Składniki: Ciasto zakwaszone: 30 g zakwasu żytniego 100% hydracji 140 g mąki żytniej razowej 115 g wody Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone 225 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej razowej 200 g letniej wody 12 g soli 9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny zakwas-ew. zastąpić 2,5 g drożdży instant) 120 [...]
Ciasto ze starego chleba. Jezeli został Wam stary , twardy chleb i nie wiecie co z nim zrobić , to można na szybko wymieszac ciasto do kawy;) Chleb obojętnie jaki- najlepiej oczywiście razowy :-)) Składniki: -150g chleba ( ja dałam razowy bezglutenowy z ziarnami) - 4 jajka - 60-80g ksylitolu , lub innego cukru /słodzika , może banan? - łyżeczka [...]
[...] jajeczno-szparagowy Przpis na 6 malych porcji (ale to zalezy kto ile lubi i moze zjesc) 300 gram gotowanych szparagow ze sloika (takich konserwowanych solom) 100 gram chleba nasaczonego woda ze szparagow (ja uzywam razowego - miazszu, bez skorki) 5 jaj 50 gram masla 100 gram sera* (w orginale jest gruyére, ale inny twardy np. parmezan czy [...]
[...] Niestety chciałam być sprytniejsza niż oryginał i mieć idealnie podzielne porcje, więc zrobiłam muffinki (ok 40 min w 190 st C). Ale polecam przelać do keksówki i upiec chleb, bo upieczone ciasto ma taką własnie stukturę - jest zwarte, bardziej suche niż babeczkowe i daje się bardzo ładnie kroić nawet w cienkie kromki. Mini kromka [...]
[...] wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20-25 min, tak jak poprzednio w ciepłe miejsce pod przykryciem. Nie należy przekraczać tego czasu,bo to nie służy chlebkowi. Ciasto rośnie mimo braku cukru ;-) Pieczemy 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni (góra-dół,bez termoobiegu), studzimy na kratce. BTW dla całości: B 70 [...]
[...] Przepis jest raczej taki jak na zwykły chelb ale kluczem jest to żeby dać ciastu czas na wyrośnięcie, zazwyczaj programy w maszynach mają za krótki czas wyrastania dla chlebów na zakwasie - więc sterujemy tym trochę tak "manulanie". Według w/w przepisu robiłam kilkanaście różnych chlebów i tych typowo żytnich pełnoziarnistych (na mące 2000) [...]
[...] boczku * 5 jajek na twardo * śmietana 18% * majeranek *liście laurowe *ziele angielskie *sól, pieprz, czosnek Wykonanie: *zakwas przygotowujemy dokładnie tak samo jak ten na chleb, robię tylko nieco rzadszy - więcej wody dolewam *gotujemy rosół na włoszczyźnie i mięsie, odcedzamy *dodajemy zakwas - ja zbieram głównie płyn z góry, plus ewentualnie [...]
Chleb akurat tylko dlatego, że najbardziej przypomina te wafle, a myślałem, że robisz z tego jakieś kanapki ;-). Wydaje mi się, że mimo wszystko dobre pieczywo będzie lepsze/zdrowsze niż wafle. Ale pewnie najlepiej byłoby w to miejsce dać np owies albo ryż ;-). Chociaż ja jadam chleb i to mi nie przeszkadza w redukowaniu.
Wiesz jak napisalam jestem beztalencie,i ten przepis mam z ksiazki o wegetarianizmie,robie ten chleb i zawsze wychodzi wiec nie kombinuje,mozna wyprubowac bez drozdzy ale pewno wtedy trzeba bardziej i dluzej wyrabiac.Ja generalnie nawet siemie lniane do niego dodaje i zarodki pszenne.
[...] trochę soli, curry, papryka pieprz). Całość, po wymieszaniu wsadziłam do silikonowej keksówki i do piekarnika na 30-40 minut (180 stopni).Pycha zapychacz, spokojnie zastąpi chleb (bardzo mi smakował z wędzonym łososiem i sałatą).Myślę, że spokojnie można poszaleć z przyprawami i dodatkami ( płatki owsiane, oliwki, grzyby (rodzynki?!), jeśli [...]