SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

chleb

  • CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE dzięki uprzejmości amadi, która zechciała podzielić się ze mną przepisem na chleb bezglutenowy na zakwasie w końcu udało mi się upiec bardzo dobry chleb. przepis na chleb pochodzi ze strony http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/zakwas-ryzowy-bezglutenowy. Zakwas do chlebów [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-02-03 21:43:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • [...] jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu ,a resztę to świeża mąka i gazowana woda Tu uwaga do mąki lepsze mąki są domowe np mielone w młynku do kawy, są smaczniejsze chleby Chleb CHLEB BEZGLUTENOWY 1 szklanka zakwasu(myślę ,że każdy bezglutenowy może być, choć gryczany najmniej bąbelkuje ,choć najładniej wygląda i pachnie)a najlepiej dwa [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-16 07:41:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • Kaka szczerze, to się trochę wstydzę tu wrzucać bo daleko do ideału, ale masz wraz z opisem posiłków: 15.07 śniadanie jajecznica, chleb, nektarynka lunch arbuz obiad leczo z ryżem kolacja wielka jajecznica :P, nektarynka, 1 wafel ryżowy z czekoladą 16.07warzywa, niadanie owsianka na zimno z masłem orzechowym i owocami lunch kanapki z pesto [...]

    Odpowiedzi: 348 Ilość wyświetleń: 15749 Data: 2019-07-18 14:18:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • Chleb gryczany Polecam bardzo smaczny chleb z mąki gryczanej z dodatkiem jaglanej i ziemniaczanej. Prosty w wykonaniu, szybki, pięknie rośnie. Charakterystyczny smak gryki powoduje,że chleb nadaje się raczej do kanapek wytrawnych. Przepis oryginalny zmodyfikowałam na swoje potrzeby. Dodałam 2 łyżki mieszanki ziaren. W mojej wersji nie miałam mąki [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-11-15 21:20:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • [...] wyroslo(ja na 4h zostawiam).Na pol godziny przed pieczeniem wstawic do nagrzanego piekarnika 180 stopni pojemnik z woda.Wlozyc ostroznie brytfanki i piec przez 75 minut ,az chleb przy opukiwaniu sprawi wrazenie pustego.Wyjac ostudzic.Do krojenia nadaje sie nastepnego dnia,a swiezosc zachowuje do 2 tyg. czesto go pieke i naprawde jest latwy i [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-02-12 11:47:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • [...] suchych (opcjonalnie przy użyciu zakwasu 2-3 g na pożywkę) 300g wody (jak ktoś nie może drożdży to próbować na zakwasie, ale ja pomimo niepisanego mistrzostwa w wypiekach chleba, na zakwasie gryczanym poległam) Wszystko wymieszać łyżką, lub w maszynie do chleba. Przełozyć do blachy (mała keksówka) wyrastać przez 20 min, piec 45 min w 185'C. [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-10 20:20:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • Paleo chleb: 3/4 szkl maki cassava 1/3 szkl skrobi ziemniaczanej/tapioki/arrowroot (do wyboru) 2 lyzki maki kokosowej 3 lyzki łuski nasion babki płesznika (psyllium husk) 7 jaj lyzeczka sody lyzka octu jablkowego pol szkl syropu klonowego(ja dalam lyzke miodu i reszte wody) 3 lyzki tluszczu np oleju kokosowego/ghee/avocado/masla [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-11-25 21:52:36 Szacuny postu: 2 (cały temat: 112)
  • MÓJ PIERWSZY CHLEBEK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE Tak się składa, że szukałam i szukałam i na tym forum nie znalazłam takiego przepisu, więc wrzucam taki wg którego robiłam chlebek. ZAKWAS BEZGLUTENOWY: 10 dag mąki gryczanej (można inną bezglutenową, ale ja akurat taką miałam, można też zrobić 2 zakwasy z dwóch różnych mąk, ale ja już nie chciałam [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-01-02 16:43:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • [...] 4 łyżki siemienia a część zmieliłam w młynku do kawy) • 2 łyżeczki suchych drożdży • 2 łyżeczki cukru lub innego słodu • 1 łyżeczka soli (dałam łyżkę soli bo pierwszy chleb z 1 łyżeczką był bez smaku) Przygotowanie: Najbanalniejsze jakie może być :-D 1. Wsypać do miski wszystkie składniki sypkie i wymieszać. Dodać składniki mokre i [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-01-14 20:26:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • [...] zakwasie Składniki: Ciasto zakwaszone: 30 g zakwasu żytniego 100% hydracji 140 g mąki żytniej razowej 115 g wody Ciasto właściwe: całe ciasto zakwaszone 225 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej razowej 200 g letniej wody 12 g soli 9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny zakwas-ew. zastąpić 2,5 g drożdży instant) 120 [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-02-09 00:16:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • Ciasto ze starego chleba. Jezeli został Wam stary , twardy chleb i nie wiecie co z nim zrobić , to można na szybko wymieszac ciasto do kawy;) Chleb obojętnie jaki- najlepiej oczywiście razowy :-)) Składniki: -150g chleba ( ja dałam razowy bezglutenowy z ziarnami) - 4 jajka - 60-80g ksylitolu , lub innego cukru /słodzika , może banan? - łyżeczka [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-02-14 13:35:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • Gryczany chleb bezglutenowy Składniki: • 500 g mąki gryczanej • 75 g mąki jaglanej • 75 g skrobi kukurydzianej • 625 ml wody • 1 jajko • 1 łyżeczka kminku • 2 łyżeczki suchych drożdży • 2 łyżeczki erytrytolu (cukru lub miodu) • 1 łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie i dokładnie mieszamy. Dodajemy składniki [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-03-29 13:09:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • [...] jajeczno-szparagowy Przpis na 6 malych porcji (ale to zalezy kto ile lubi i moze zjesc) 300 gram gotowanych szparagow ze sloika (takich konserwowanych solom) 100 gram chleba nasaczonego woda ze szparagow (ja uzywam razowego - miazszu, bez skorki) 5 jaj 50 gram masla 100 gram sera* (w orginale jest gruyére, ale inny twardy np. parmezan czy [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-03-17 12:45:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • [...] Niestety chciałam być sprytniejsza niż oryginał i mieć idealnie podzielne porcje, więc zrobiłam muffinki (ok 40 min w 190 st C). Ale polecam przelać do keksówki i upiec chleb, bo upieczone ciasto ma taką własnie stukturę - jest zwarte, bardziej suche niż babeczkowe i daje się bardzo ładnie kroić nawet w cienkie kromki. Mini kromka [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-02 11:56:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • [...] wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20-25 min, tak jak poprzednio w ciepłe miejsce pod przykryciem. Nie należy przekraczać tego czasu,bo to nie służy chlebkowi. Ciasto rośnie mimo braku cukru ;-) Pieczemy 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni (góra-dół,bez termoobiegu), studzimy na kratce. BTW dla całości: B 70 [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-01-27 09:57:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • [...] Przepis jest raczej taki jak na zwykły chelb ale kluczem jest to żeby dać ciastu czas na wyrośnięcie, zazwyczaj programy w maszynach mają za krótki czas wyrastania dla chlebów na zakwasie - więc sterujemy tym trochę tak "manulanie". Według w/w przepisu robiłam kilkanaście różnych chlebów i tych typowo żytnich pełnoziarnistych (na mące 2000) [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-04-22 14:37:21 Szacuny postu: 1 (cały temat: 112)
  • [...] boczku * 5 jajek na twardo * śmietana 18% * majeranek *liście laurowe *ziele angielskie *sól, pieprz, czosnek Wykonanie: *zakwas przygotowujemy dokładnie tak samo jak ten na chleb, robię tylko nieco rzadszy - więcej wody dolewam *gotujemy rosół na włoszczyźnie i mięsie, odcedzamy *dodajemy zakwas - ja zbieram głównie płyn z góry, plus ewentualnie [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-27 14:30:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • Chleb akurat tylko dlatego, że najbardziej przypomina te wafle, a myślałem, że robisz z tego jakieś kanapki ;-). Wydaje mi się, że mimo wszystko dobre pieczywo będzie lepsze/zdrowsze niż wafle. Ale pewnie najlepiej byłoby w to miejsce dać np owies albo ryż ;-). Chociaż ja jadam chleb i to mi nie przeszkadza w redukowaniu.

    Odpowiedzi: 904 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-25 11:15:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • Wiesz jak napisalam jestem beztalencie,i ten przepis mam z ksiazki o wegetarianizmie,robie ten chleb i zawsze wychodzi wiec nie kombinuje,mozna wyprubowac bez drozdzy ale pewno wtedy trzeba bardziej i dluzej wyrabiac.Ja generalnie nawet siemie lniane do niego dodaje i zarodki pszenne.

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-02-14 21:54:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)
  • [...] trochę soli, curry, papryka pieprz). Całość, po wymieszaniu wsadziłam do silikonowej keksówki i do piekarnika na 30-40 minut (180 stopni).Pycha zapychacz, spokojnie zastąpi chleb (bardzo mi smakował z wędzonym łososiem i sałatą).Myślę, że spokojnie można poszaleć z przyprawami i dodatkami ( płatki owsiane, oliwki, grzyby (rodzynki?!), jeśli [...]

    Odpowiedzi: 656 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-09-15 21:23:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 112)