Dziewczyny mam nadzieję że mnie poratujecie. Próbuję upiec chleb i okazuje się to dla mnie niewykonalne. A nie chwaląc się idzie mi świetnie przy pieczeniu ciast, zawsze mi wychodzą a ten chleb jakby się zawziął na mnie. Pierwszy bochenek poszedł do kosza, robiłam na zakwasie z mąki pszennej białej (tak się ona chyba nazywa), zaczyn mi nie urósł [...]
Chleb a trądzik Warszawa (PAP) - Dieta bogata w oczyszczoną skrobię, zawartą np. w białym chlebie, może sprzyjać rozwojowi trądziku - o teorii badaczy z USA informuje najnowszy "New Scientist". Na temat wpływu diety na rozwój trądziku brak dostatecznych dowodów naukowych. Według rozpowszechnionego do niedawna przekonania, trądzikowi [...]
Chanula :) ja pieke sobie chleb, tylko ciekawa jestem procedur pieczenia w maszynie. Hej, jestem nowa. Chleb na zakwasie pieke z 4-5 lat, ale nigdy w maszynie ;-) IMHO, wazne jest dla ciasta chlebowego zeby trafilo do goracego piekarnika, bo wtedy dostaje kopa w gore :-) Moje chleby pieke w piekarniku w temp 230C - 10-15 min, a pozniej skrecam [...]
Witam Ladies, a ja mam pytanie dotyczące chleba Ovejki. właściwie 3 pytania: 1. Czy chleb wkładam do nagrzanego już piekarnika? 2. Ile należy piec chleb w temperaturze 180 stopni ? 3. Czy po właściwy czasie pieczenia chleb można wyjąć od razu z piekarnika czy czekać aż wystygnie? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Zmieniony przez - olkou w [...]
A ja trzymam zakwas w chłodnym miejscu. Chleb zostawiam do wyrośnięcia w chłodnym miejscu. Temperaturę mam ok. 18-19 stopni i u mnie i zakwas i chleb lepiej wyrasta w chłodnym. W ciepłym jak trzymałam to i zakwas zamulał i chleb nie wyrastał%-)
Po pierwsze-jesli już chleb, to nie biały, a cały razowy, jogurt lepszy naturalny niż owocowy(ale to już się nie będę czepiać ). Po co cukier do herbaty? Niech się odzwyczai-później będzie jej łatwiej utrzymać wagę. Jak wywali cukier, zamieni jogurt owocowy na naturalny(lub bez cukru) to będzie mogła zjeść np dodatkową kromkę (aha-niech uważa na [...]
Ja piekę chleb wg przepisu Oveji (choć proporcje bardziej na oko)bardzo dobrze wszystko opisane i chleb się zawsze udaje. A jak się chce więcej poczytać to polecam tę stronę, dużo ciekawych informacji i przepisów: http://chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie
karniak BTW sprawdź ile maka ma opakowaniu, policz ile jej zużyłaś do chleba ( zakwas to połowa maka, połowa woda ) zważ chleb i przelicz wartości jesli cały chleb o wadze np 1,5 kg ma mąki 750 gr gdzie każde 100 gr ma wartośc B 8,1/T 2,2 W 61,2 to cały chleb ma x 7,5 czyli B 60,75/T 16,5/ W 459 dzieląc wagę chleba przez 100 to 15, więc teraz [...]
[...] problemów ze sobą i dopiero dziś zdaję sobie sprawę z tego, że karałam się właśnie poprzez jedzenie. No ale to juz przeszłość :) Chyba... Zawsze myslałam, ze weget to dobry chleb. Ale w moim sklepie (mieszkam na wsi i sklep mały, chleb z sąsiedniej piekarni), jest jeszcze chleb żytni na zakwasie. Też dobry. Rozkład zaraz zmienię BTW, już dodaję [...]
Najlepszym wyborem będzie chleb żytni lub chleb bez mąki. Zarówno jeden jak i drugi możesz kupić w sprawdzonej lokalnej piekarni, na pewno nie w markecie bo ten chleb z mrożonki koło pełnego ziarna nawet nie stał ;) Lub upiec go samemu korzystając z gotowej mieszanki dostępnej w sklepach. Czy też robiąc mieszankę samodzielnie, od przepisów roi się [...]
[...] wagę... Zastanów się,czy odchudzanie w Twoim przypadku naprawdę jest potrzebne i ma sens... ...To może spróbuj zrezygnować ze słodzika i całkowicie z cukru... A to, że chlebek jest ciemny nie oznacza wcale, że jest mniej kaloryczny niż chleb biały(pszenny)!!! Powinnas poczytac troche na temat skladu chlebka, ktory spozywasz.Najlepszy byłby [...]
1) Jeśli chodzi o smażenie polecam olej kokosowy lub smalec. 2. Jeśli już musisz jeść chleb to polecam albo chleb żytni razowy lub najlepszą opcją jest chleb żytni na zakwasie najlepiej własnej roboty :D 3) Sosy zero myślę, że od czasu do czasu możesz sobie wrzucić jednak nie polecałbym tego robić codziennie wcale nie są takie zdrowe często [...]
[...] >82%, nie baw się w żadne margaryny typu delma etc. Jaki jest problem żeby posiłki naszykować sobie wcześniej i wsadzić do pojemnika? Większość osób tak robi. Możesz jeść chleb, ja uwielbiam kanapki ale u Ciebie występują one 2 razy dziennie i stanowią 50% zapotrzebowania na węgle dlatego lepiej będzie jak zamienisz chleb w którymś posiłku np [...]
[...] ryż), może Pani/Pan omówić szczegółowo w trakcie rozmowy telefonicznej z konsultantem __INSTYTUTU IRL KRAKÓW. (szczerze zachęcamy !!) Chodzi oczywiście i wyłącznie o chleb, który powinien "jako jedyny chleb" być produktem zalecanym do spożycia przez człowieka, z uwagi na jego naturalne składniki. Są to produkty zbożowe, takie jak: kasze [...]
hihi mam malutka prosbe, kolezanka poprosila mnie o pomoc w ustaleniu diety =D i teraz tak stworzylem dietke na podobienstwo swojej (hih odejmujac troszeczke bialka i dodajac czekoladke, ciacho za super rada smoczka) i teraz tak "stworzylem" dietke, ktore mozecie zobaczyc na dole (zeby nie grzebac w tabelkach) wyszlo okolo 1500kcal 120g [...]
[...] do tego wagi. I zadnego jojo nie mialam po utracie tych 8-9 kg. Ale przyznam, ze tak jak sie mowi o kontynuowaniu niskoweglowodanowej diety zaraz potem, to radze chlebus na bok, bialy ryz na bok, ziemniaki i wszelkie jego pochodne(frytki, kluski...) na bok. Ciemny ryz jest pycha, kasza gryczana bardzo zdrowa (pewnie chleb razowy tez [...]
[...] czasu jadlem ale taka mieszanka jest dopiero wiatrotworcza :) przynajmniej w mom przypadku... co proponujecie zatem na sniadanie... srek wiejski plus co ??? rzeczywiscie jem chleb zytni... ale to chyba jest chleb zytnio przenny czy jakos tak... odstawie go i zobacze czy tez to pomoze... brokulow nie jem ale jem pomidory.... zastanawiam sie nad [...]
Możesz sprobować tak: I Posiłek Mleko Płatki owsiane Orzechy włoskie Jajka II Posiłek Chleb żytni razowy Masło Pierś z kurczaka warzywa III Posiłek Ser twarogowy Chleb żytni razowy Pestki z dyni Warzywa IV Posiłek Ryż brązowy Mięso/ryba Oliwa z oliwek Warzywa/owoc V Posiłek Mięso z piersi indyka b/skóry Ryż biały VI Posiłek Ser [...]