Chleb a trądzik
Warszawa (PAP) - Dieta bogata w oczyszczoną skrobię, zawartą np. w białym chlebie, może sprzyjać rozwojowi trądziku - o teorii badaczy z USA informuje najnowszy "New Scientist".
Na temat wpływu diety na rozwój trądziku brak dostatecznych dowodów naukowych. Według rozpowszechnionego do niedawna przekonania, trądzikowi miałoby sprzyjać jedzenie dużych ilości czekolady, ostre przyprawy i duże ilości tłuszczów zwierzęcych. Nie udało się jednak tego udowodnić.
Najnowsza teoria naukowców z Colorado State University w Fort Collins, kierowanych przez biologa ewolucyjnego Lorena Cordaina "obwinia" za udział w rozwoju trądziku dietę bogatą w oczyszczoną skrobię, w tym biały chleb i inne produkty mączne.
Jak tłumaczy Cordain, produkty zbożowe powstają obecnie z bardzo dobrze oczyszczonej mąki, a zboża przetwarza się z użyciem wysokiego ciśnienia, które niszczy białka nasion, co ułatwia enzymom trawiennym dostęp do skrobi. W czasie trawienia tego złożonego węglowodanu uwalniają się duże ilości glukozy, co z kolei stymuluje trzustkę do produkcji insuliny i czynnika insulinopodobnego-1 (IGF-1).
IGF-1 przyczynia się do rozwoju trądziku na dwóch drogach. Po pierwsze, stymuluje produkcję męskich hormonów płciowych, które z kolei pobudzają gruczoły łojowe do produkcji nadmiaru łoju (tj. sebum). Po drugie, IGF-1 stymuluje podziały komórek naskórka - tzw. keratynocytów, co powoduje zatykanie ujść gruczołów łojowych.
Nadmierne ilości łoju są doskonałą pożywką dla bakterii, które produkują drażniące produkty przemiany materii i biorą udział w rozwoju procesów zapalnych. Zatkanie ujść gruczołów łojowych utrudnia dostęp tlenu, a warunki beztlenowe są optymalne dla namnażania bakterii z gatunku Propionibacterium acne związanych z rozwojem trądziku.
Według badaczy, poparcie dla ich teorii stanowią wyniki innych badań. Okazuje się na przykład, że u wielu kobiet ze zmianami trądzikowymi odnotowuje się podwyższony poziom insuliny i IGF-1. Z kolei wśród leczonych za pomocą IGF-1 pacjentów z zespołem Larona obserwowano wzrost produkcji męskich hormonów płciowych i rozwój trądziku.
Teorię zespołu z Fort Collins chcą poddać testom naukowcy z Australii, którzy planują badania w grupie 60 nastoletnich chłopców z trądzikiem. Chłopcy będą na diecie ubogiej w skrobię, a po trzech miesiącach badacze ocenią jej wpływ na zmiany trądzikowe.
W kwietniu 2002 roku na łamach "New Scientist" pojawiało się doniesienie, że dieta zawierająca duże ilości oczyszczonej skrobi może mieć wpływ na rozwój krótkowzroczności i cukrzycy typu II.
Dokładny artykuł na temat udziału diety bogatej w skrobię w rozwoju trądziku zamieszcza pismo "Archives of Dermatology".
==============================================================
Pryszcz na nosie, brodzie i jeszcze na czole. Gdy jeden zniknie, na jego miejsce pojawia się kilka nowych. Trądzik to zmora prawie 60 proc. 12-latków i aż 95 proc. 18-latków w krajach rozwiniętych. Aż trudno sobie wyobrazić, że są społeczeństwa, dla których taki problem praktycznie nie istnieje. Należą do nich m.in. plemiona z Papui-Nowej Gwinei i obszarów Amazonii. - Z dużym prawdopodobieństwem swą gładką cerę zawdzięczają diecie opartej wyłącznie na produktach naturalnych (niezawierających rafinowanych cukrów i oczyszczonych zbóż). Jednocześnie u rdzennych mieszkańców Alaski trądzik pojawił się wraz ze zmianą pożywienia, do którego wkroczyły produkty przetworzone przemysłowo - podaje najnowszy "New Scientist". Ta obserwacja zdaje się potwierdzać teorię Loren Cordain z Colorado State University (USA), która sugeruje, że szybko trawione jasne pieczywo zalewa organizm dużą ilością cukrów, które powodują podniesienie poziomu insuliny oraz jej składowych. A to z kolei zwiększa produkcję testosteronu (zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet). W efekcie nadmiar męskich hormonów w
organizmie nasila działanie gruczołów łojowych, co prowadzi do zatykania porów w skórze. Nagromadzony w nich łój jest świetną pożywką dla bakterii, które namnażając się, mogą łatwo wywołać stan zapalny. I pryszcze gotowe.
Jednocześnie badania dowiodły, że cera u kobiet z podwyższonym poziomem męskich hormonów (powodujących trudny w leczeniu trądzik) poprawia się po podaniu leków obniżających poziom insuliny.
"Żeby raz na zawsze rozwiać wątpliwości, czy chleb, czekoladki oraz produkty wysokotłuszczowe nasilają powstawanie trądziku, grupa australijskich naukowców pod przewodnictwem Neila Manna przeprowadzi wkrótce doświadczenia na grupie 60 nastolatków. Podda ich trzymiesięcznej niskowęglowodanowej diecie. Jeśli ich cera znacząco się polepszy, oznaczać to będzie, że być może już niedługo uda się opracować "dietę-cud" gwarantującą zdrową cerę bez wyprysków."
==============================================================
piotrorts
Niestety ludzie ze sklonnoscia do tradziku tak juz maja jak narazie nikt nie odkryl przyczyny nadwrazliwosci gruczolow na androgeny (uwarunkowanie genetyczne).
Miałem kiedyś na kompie art o tym niby uwarunkowaniu czytania na parę godzin (wogóle jak dokładnie zachodzi ten proces)
dj666 codziennie nie możesz bo się odwodnisz a po drugie możesz sobie doprowadzić do stanu zapalnego (jak to będziesz sam robił)
bifrost pokaż twarz a puźniej napisz czego używasz bo 90% co takie wiadomości mają co im bardzo pomaga mają to naprawdę słaby trądzik więc czytanie takiego czegoś mnie nie zadowala. Cebulę też kiedyś stosowałem i nie widziałem różnicy (wiem że jest zdrowa i że powinna pomagać no ale...)
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-01-29 06:54:18
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-01-29 06:55:47
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-01-29 06:58:21