[...] Dawki 75 mg wapnia, 50 mg potasu, 30 mg magnezu i 2 mg cynku pozwalają na elastyczne dopasowanie dawkowania do swoich potrzeb. Źródła: Sunyecz, John A. “The use of calcium and vitamin D in the management of osteoporosis.” Therapeutics and clinical risk management vol. 4,4 (2008): 827-36. doi:10.2147/tcrm.s3552 Omar A, Marwaha K, Bollu [...]
[...] wapnia. Wśród mieszkańców krajów rozwiniętych ten rodzaj kamicy występuje u około 85% pacjentów. W około 80% przypadków ich głównym składnikiem jest szczawian wapnia (calcium oxalate − CaOx). Badania przeprowadzone na populacji szwedzkiej pokazały, że u około 30%−35% chorych szczawian wapnia jest jedynym składnikiem kamienia, u 60%−65% [...]
[...] (Rumex. sp. L.) http://www.czytelniamedyczna.pl/2582,waciwoci-lecznicze-szczawi-rumex-sp-l.html M Lagemann Effect of cocoa on excretion of oxalate, citrate, magnesium and calcium in the urine of children https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4069117/ Oliver A. Leach, Gijs I. van Boxel Choroby wewnętrzne wydanie 4 Kumar, Abbas, Aster ; Robbins. [...]
[...] beef. J Anim Sci. 2004;82:2092–104 Montgomery JL, Blanton JR, Horst RL, Galyean ML, Morrow KJ, Wester DB, Miller MF. Effects of biological type of beef steers on vitamin D, calcium, and phosphorus status. J Anim Sci. 2004;82:2043–9 Purchas R, Zou M, Pearce P, Jackson F. Concentrations of vitamin D3 and 25-hydroxyvitamin D3 in raw and cooked New [...]
[...] mają żadnego odniesienia do rzeczywistości, a to właśnie jedna z nich. Źródła: 1. Fairweather-Tait SJ1, Johnson A, Eagles J, Ganatra S, Kennedy H, Gurr MI. “Studies on calcium absorption from milk using a double-label stable isotope technique”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2819021 2.Léon Guéguen , Alain [...]
Wapń jest ważnym składnikiem kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Żelazo może być istotne dla kobiet, które tracą większe ilości krwi w trakcie cyklu miesiączkowego. Żelazo pełni istotną funkcję, [...]
[...] Vitamin C Intake and Risk of Incident Kidney Stones” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26463139 13. Gerster H1. “No contribution of ascorbic acid to renal calcium oxalate stones” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9429689 14. Angelique M. E. Spoelstra-de Man,corresponding author Paul W. G. Elbers, and Heleen M. [...]
[...] miejsce w przypadku wielu produktów mlecznych, co pokazali dr Böhmer, dr Müller i dr Resch KL. w opublikowanej w 2000 roku pracy zatytułowanej: „Calcium supplementation with calcium-rich mineral waters: a systematic review and meta-analysis of its bioavailability.” Powyższy efekt związany jest, z tym że wody mineralne zasobne są w wodorowęglany, [...]
[...] 9. Thompson T, Dennis M, Higgins LA, Lee AR, Sharrett MK. Gluten-free diet survey: are Americans with coeliac disease consuming recommended amounts of fibre, iron, calcium and grain foods? J Hum Nutr Diet. 2005;18(3):163–169. 10. Thompson T. Folate, iron, and dietary fiber contents of the gluten-free diet. J Am Diet Assoc. [...]
[...] to jednak doustna suplementacja cynku i pantotenianu wapnia skutkowała tworzeniem grubszych łodyg włosów. Siavash M. et al. Comparing the effects of zinc sulfate, calcium pantothenate, their combination and minoxidil solution regimens on controlling hair loss in women: a randomized controlled trial. J Res Pharm Pract. 2017 Obiecujące [...]
Witamina K jest znana jako czynnik protrombinowy, niezbędny do krzepnięcia krwi. Jednak to nie wszystko. Osteoblasty (komórki, które tworzą kości) wydzielają zależne od witaminy K2 białko — osteokalcynę. Jest ono odpowiedzialne za syntezę macierzy kostnej. W ten sposób osteoblasty doprowadzają do mineralizacji macierzy kostnej. Witamina K2 a [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
[...] beef. J Anim Sci. 2004;82:2092–104 Montgomery JL, Blanton JR, Horst RL, Galyean ML, Morrow KJ, Wester DB, Miller MF. Effects of biological type of beef steers on vitamin D, calcium, and phosphorus status. J Anim Sci. 2004;82:2043–9 Purchas R, Zou M, Pearce P, Jackson F. Concentrations of vitamin D3 and 25-hydroxyvitamin D3 in raw and cooked New [...]
We współczesnym świecie ciągle zdarza się spotykać kobiety, które sądzą, że trening siłowy jest dla nich w jakiś sposób szkodliwy. Dziewczyna aspirująca do miana influencerki twierdziła, że podciąganie na drążku wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie narządów rodnych. Jak to argumentowała? Ćwiczenia wydają się najskuteczniejsze w okresie [...]
Cynk jest niezbędnym do życia pierwiastkiem mineralnym z grupy mikroelementów. Jak się szacuje, od obecności cynku uzależniona jest aktywność ponad 300 enzymów. Również w swojej wolnej postaci, jako jon, cynk pełni funkcję przekaźnika komórkowego oraz elementu układu odpornościowego i bariery antyoksydacyjnej organizmu. Dlatego też pierwiastek ten [...]
[...] and selenium supplementation on serum testosterone and plasma lactate in cyclist after an exhaustive exercise bout.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21744023 “Dietary calcium and zinc deficiency risks are decreasing but remain prevalent” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4476434/ Z.A.Bhutta i in. “Prevention of diarrhea and [...]
[...] grupie testosteronu oraz anastrazolu (wpływ witaminy D oraz wapnia). Zmiany w grupie placebo można tłumaczyć tym, iż wszyscy uczestnicy otrzymywali codziennie 1.5 g wapnia (calcium) oraz 600 IU witaminy D. Zarówno grupa testosteronu, jak i anastrazolu osiągnęły poziom testosteronu całkowitego większy, niż >500 ng/dL. LH i FSH znacznie spadło [...]
[...] Gondal; Karlie R. Shumway; Michelle D. Langaker. Physiology, Menarche https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470216/ Fahimeh Ramezani Tehrani i in. Intake of dairy products, calcium, magnesium, and phosphorus in childhood and age at menarche in the Tehran Lipid and Glucose Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23451261/ Andrea S. Wiley Milk [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Jedna szklanka mleka krowiego zawiera około 12 g węglowodanów. Nie ma dodatku cukru, tylko naturalnie występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do [...]
Zrzucenie nadmiarowych kilogramów jest zdrowe dla organizmu. Nie zawsze jednak utrata masy ciała ma same zalety. Kiedy się odchudzamy, to myślimy zazwyczaj o poprawie sylwetki, mniejszych rozmiarach i lepszym samopoczuciu. Mało kto wówczas się zastanawia nad swoimi kośćmi, które przy nieprawidłowo przeprowadzonej redukcji tracą na gęstości. W [...]