Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
[...] akurat danego dnia spożywać jakieś danie powodujące zgagę. Chleb pełnoziarnisty Zdaje się, że w przeciwieństwie do produktów tłustych, produkty z węglowodanami, bogate w błonnik, mają pozytywne działanie. Skład tych produktów powoduje relaksację dolnego zwieracza przełyku, przez CO zmniejszą się nieprzyjemne doznania. Wybieraj chleb, który ma [...]
Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
[...] jest jego skład. Nie zawiera glutenu, oleju palmowego oraz dodatku cukru. Skład Miazga kakaowa, substancja słodząca: erytrytol, napój ryżowy w proszku (ryż, bezglutenowy błonnik owsiany, olej słonecznikowy, sól), tłuszcz kakaowy, proszek kokosowy 13%, emulgator: lecytyna słonecznikowa. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 481 [...]
[...] większa. Jeżeli jesteś osobą trenującą, staraj się utrzymywać poziom białka w granicach 2,3-3,1 g na 1 kg masy ciała. Dostarczaj dobrej jakości węglowodanów obfitujących w błonnik, którego powinno być około 30-40 g dziennie. Tłuszcze uzupełniaj ze źródeł bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3, unikaj nadmiernej konsumpcji kwasów tłuszczowych omega [...]
[...] współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną równowagę mikrobiologiczną. Dodawanie większej ilości warzyw, orzechów, nasion i produktów pełnoziarnistych bogatych w błonnik stwarza idealne środowisko dla rozkwitu różnorodności w Twojej florze bakteryjnej. A wspieranie naturalnego detoksykacji organizmu poprzez nawodnienie, aktywność, sen [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
[...] źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z nadwrażliwością na to białko. Czarny ryż Czarny ryż posiada o wiele [...]
[...] Dodatkowo staraj się ograniczyć spożywanie soli rafinowanej (zastąp ją himalajską lub morską) oraz cukru. Dbaj o to, by Twoje posiłki były bogate w witaminy, minerały oraz błonnik. Staraj się robić takie zakupy, żebyś samodzielnie musiał przyrządzić to, co zamierzasz zjeść. Wszystko, co gotowe lub prawie gotowe (np. wymaga zalania wrzątkiem), z [...]
[...] samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, błonnika i antyoksydantów, więc nawet jeśli ich spożywanie pokryje nasze zapotrzebowanie na energię i makroskładniki, to nabawimy się niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów [...]
Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]
[...] do utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, która niezbędna jest dla pracy zarówno mięśni, jak i mózgu. Przy okazji źródła te dostarczają do organizmu cenny błonnik wpływający na funkcjonowanie jelit i prozdrowotnych bakterii w nich żyjących. Tłuszcze Ostatnim źródłem kalorii są tłuszcze, ich podaż w diecie nie powinna [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
[...] oczywistą jest, że dla kompletnego rozwoju dziecka oraz utrzymania zdrowia osoby dorosłej znaczenie mają nie tylko kalorie, lecz również niezbędne substancje odżywcze, czy błonnik i antyoksydanty. Jedną z głównych zasad przy optymalizacji stosunku ilości spożywanych kalorii do zawartości substancji o znaczeniu zdrowotnym jest sięganie w diecie [...]
[...] złożone Wszystkie zdrowe dania HUMMY są zasobne w węglowodany złożone pochodzące między innymi z kaszy gryczanej, makaronu z pszenicy twardej durum oraz ryżu. 17 g błonnika na porcje Składniki te są bogate w błonnik pokarmowy, którego poziom w jednej porcji HUMMY może sięgać nawet 17 gramów. Związek ten jest bardzo istotny dla zdrowia, [...]
[...] i stymulujące regulacja gospodarki wodnej organizmu. Biorąc pod uwagę 3 wyżej wymienione aspekty, wykorzystujemy takie substancję jak: kofeina johimbina tyrozyna błonnik glukomannan ekstrakt z pietruszki pokrzywa zielona herbata. Podsumowanie Jak więc widzimy, wykorzystanie spalacza powinno być uzasadnione tym, w jakim okresie [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]