Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
Bieganie długodystansowe jest obecnie niesłychanie modne, a to jedna z najbardziej wyniszczających zdrowie konkurencji. Kolejny przykład pochodzi z historycznego badania Seiler D. i wsp. Sprawdzano, jaki wpływ mają 20-dniowe zawody na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Zakupy spożywcze to coś, czemu każdy z nas musi stawić czoło! W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze są bardziej skomplikowane, niż kiedyś. Z jednej strony mamy wiele ułatwień: więcej sklepów, duże markety, możliwość zakupów online. Musimy wybierać jednak spośród setek produktów, te, które są smaczne i zdrowe. Łatwo ulec kolorowym etykietom, [...]
Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Spożywanie suplementów diety w celu poprawy wydajności treningowej jest popularne wśród zarówno sportowców, jak i osób trenujących rekreacyjnie, a azotany (NO3-) z buraków są tutaj doskonałym przykładem. W wielu badaniach zaobserwowano, że suplementacja NO3− może poprawić siłę i moc mięśni oraz wydolność organizmu w różnego rodzaju aktywnościach. [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Zdrowie serca jest bezwarunkowo istotne dla każdego z nas, niezależnie od tego, czy już się zmagamy z jakimiś problemami, czy jesteśmy w grupie ryzyka, czy po prostu interesujemy się własnym zdrowiem. To, co możemy zrobić zawsze, to zmienić nieco nasz styl życia, czyli wprowadzić modyfikacje do sposobu odżywiania, aktywności, higieny snu itp. [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]
[...] Niektóre rodzaje ciężkostrawnego pokarmu muszą być wcześniej przygotowane. Wybieraj warzywa bogate w błonnik rozpuszczalny (marchew, dynia, rzepa, brukiew, pasternak, buraki, fasola, groch, ogórki). Referencje: Stella Vodo, Nicoletta Bechi, Anna Petroni,2 Carolina Muscoli,3 and Anna Maria Aloisi „Testosterone-Induced Effects on [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] arbuza, który jest głównym źródłem tego związku. Pompa mięśniowa Chociaż nazwa cytruliny bardziej kojarzyć się może z cytrusami, to działaniem przypomina ona bardziej buraki niż pomarańcze. Przekształcana jest w organizmie w aminokwas argininę, który stymuluje produkcję tlenku azotu (NO). Podnosi więc poziom NO tak jak azotany z buraków. [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
[...] składem mikroelementów. Do najlepszych źródeł węglowodanów będą zaliczały się m.in.: szpinak sałata brokuły kalafiory karczochy szparagi jarmuż ogórki kapusta brukselka buraki bakłażan seler cukinia owoce jagodowe Warto zadbać o różnorodność źródeł pokarmowych węglowodanów np. z ww. pokarmów roślinnych, jednocześnie dbając o ich właściwą [...]
Stany zapalne w naszym organizmie to nic dobrego. Chociaż w rzeczywistości są one mechanizmem obronnym, poprzez który nasz organizm próbuje zwalczyć pasożyty czy naprawić uszkodzone tkanki, to długotrwały, nieleczony stan zapalny może prowadzić nie tylko do nieprzyjemnych objawów. Może być przyczyną pogorszenia stanu samopoczucia, naszego wyglądu, [...]