[...] Źródło witamin A i C Ryż po kreolsku Trudność **, Koszt ** Czas 1h i 10min Temp zapiekania 250 C przez 10 min Składniki dla 4 osób: 20 dag ryżu długo ziarnistego 400 ml bulionu warzywnego 40 dag twardych moreli 1 pęczek młodej cebulki 5 dag zielonych oliwek 5 dag czarnych oliwek 1-2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ryżu 3 łyżki oliwy z oliwek [...]
No to chcesz wliczać mięso czy bulion? Bulionu nie wliczaj, warzyw też. Ja ryż zjadam czesto z bulionem. Jest łatwiej pochłonąć. Zmieniony przez - Bielszczanin30 w dniu 2014-06-20 19:42:06
Rozumiem ale są sposoby i na to. Możesz zrobić szejka z normalnego jedzenia. Np twaróg, trochę wody lub mleka, do tego orzechy, rodzynki i płatki owsiane. Coś a'la żurek - krem. Robisz gęsty bulion, do tego jaja na twardo i makaron. Miksujesz. Zamiast jaj możesz coś takiego zmiksować razem z piersią. Jest trochę możliwości :-)
Lepiej porządnie doprawić i poddusić w niewielkiej ilości wody - wtedy wytworzy się naturalny bulion. Te z kostki zawierają utwardzane tłuszcze i glutaminian sodu w dużych ilościach. Czyli w skrócie to syf.
[...] kupisz 50 sztuk kremu marchewkowego, to są spore pieniądze, u nas w lidlu taki kre coś w granicy 5 zł czyli masz już 250, a tak to sam kupujesz parę kilo marchewek, gotujesz bulion jakieś przyprawki, i blendowanie, tyle roboty. A weź to jeszcze przepakuj, przecież nie dasz w opakowaniu z marketu jedzenia Zmieniony przez - anubis84 w dniu [...]
Można spróbować zblendować mieso ryż i jakiś bulion, jak będzie smakowało to nie wiem, monza jakiś serek wiejski. twaróg, owoce, jogurt naturalny czy kefir. Zawsze można delikatne zupy robić jakieś kleiki czy kremy.
[...] raz na jakiś czas więc nie chcę nagle z tego robić osobnego dania. Zredukuję do jednej kostki i tego typu zupę wypiję max raz w tygodniu, jak będę miał ochotę na więcej to przygotuję sobie w jakiś dzień bulion z warzyw i pójdzie do słoików a jak przyjdzie moment na kolejną zupę to zamiast kostek dam bulionu i będzie wsio :D dzięki za uwagi
Nie wiem, czy by mi się chciało codziennie robić zupę :P Poza tym, ja od czasu do czasu robię sobie taki bulion na samej włoszczyźnie z kurczakiem, marchewką, ziemniakami i groszkiem. Ale to raczej jako obiad lub ostatni posiłek.