Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na poposiłkowe stężenie insuliny. Co się okazało? W jednym z badań porównano dietę bogatą w tłuszcze nasycone, z dietą bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) u 162 osób. [...]
Organizmy osób młodych w okresie odkrywania i rozwijania swojego potencjału sportowego muszą być regularnie i dobrze odżywiane. Oczywiście dbanie o stan „nasycenia” organizmu substancjami energetycznymi, czy budulcowymi i innymi nie zawsze jest proste, biorąc pod uwagę takie aspekty jak preferencje smakowe, czy alergie i nietolerancje pokarmowe. [...]
Na pewno spotkaliście się z nadal modnym „oczyszczaniem organizmu” czy „dietą detoksykacyjną” lub ofertą „oczyszczającej diety sokowej”. Niestety rzadko praktyki te oferują trwałe efekty i mogą sprawić, że nabawisz się sporych niedoborów żywieniowych. Oczywiście znajdą się osoby, które po kilkudniowej monotonnej przygodzie z piciem soków zaczną [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Kobiety bez względu na wiek, status, intelektualny poziom itd. itp. dzielę na te, które działają i te które by chciały lecz ( ….). Dlatego ze szczególnym uznaniem odnoszę się do zawodniczek „masters”, dla których wiek jest tylko cyfrą, a upływ czasu działa ewentualnie tylko na korzyść. Znane mi Panie masters to w większości [...]
Połączenie suplementów zawierających leucynę, wyciąg z kociego pazura, boswellia serrata i maca może chronić stawy przed chorobą zwyrodnieniową. Sugeruje to badanie przeprowadzone przez reumatologów z Case Western Reserve University w USA opublikowane w BMC Complementary and Alternative Medicine. Kiedy naukowcy opublikowali swoje badania w 2011 [...]
Naukowcy sprawdzali, jak sześć posiłków (A6) oraz dwa posiłki dziennie (B2) sprawdzą się dla redukcji wagi, ilości tłuszczów w wątrobie, oporność insulinową i funkcjonowanie komórek beta trzustki. 54 pacjentów z cukrzycą w wieku 30-70 lat, BMI 27–50 kg/m2 oraz z HbA1c wynoszącym 6–11.8% korzystało z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów i chyba jednym z najlepiej przebadanym przez naukowców. Kreatyna jest w pełni naturalna i można ją znaleźć w czerwonym mięsie. Głównym efektem przyjmowania kreatyny jest zmniejszenie zmęczenia i poprawa wydajności podczas aktywności fizycznej. Nie można pominąć wzrostu siły i korzyści dla [...]
Choć orzechy są dość kaloryczne, to jeśli zaczniemy jeść ich więcej każdego dnia, raczej nie przytyjemy. W dłuższej perspektywie może się okazać, że będziemy szczuplejsi. Wzrost konsumpcji orzechów będzie szczególnie skuteczny, jeśli będzie się to odbywało kosztem żywności typu fast food oraz słodyczy. Po jakie orzechy warto sięgnąć? Orzechy [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Masło zostało przygotowane w formie proszku, co pozwala w połączeniu z wodą na otrzymanie idealnej konsystencji kremu. Zwiększa to możliwości zastosowania ulubionego smakołyku jako dodatku kulinarnego. Teraz masło może nie tylko wzbogacić owsianki, naleśniki czy desery, ale także posłużyć do zagęszczenia [...]
Nowotwory są jednym z największych wyzwań dla zdrowia publicznego na całym świecie i wciąż brakuje spójnej strategii mającej zwiększyć skuteczność standardowych terapii przeciwnowotworowych (chemioterapii, radioterapii, interwencji chirurgicznych). Przeczytaj koniecznie: Dieta ketogeniczna: rodzaje, jadłospis - przewodnik dla początkujących [...]
Ludzki układ odpornościowy może efektywnie zwalczyć wiele infekcji jeszcze zanim wystąpią jakiekolwiek objawy. Istnieją jednak przypadki, w których zakażenie ma gwałtowny i dynamiczny przebieg i daje długotrwałe skutki uboczne. Najcięższe powikłania na wiele tygodni mogą ograniczyć efektywność zarówno w pracy, jak i w szkole, czy też na wszelkiego [...]
Słodkie ziemniaki, znane także jako bataty, są bardzo wszechstronnym i pożywnym, pełnym witamin i minerałów produktem. Często wspomina się o ich właściwościach przeciwnowotworowych i wspierających układ odpornościowy, jelita, oczy i mózg. Są uprawiane na całym świecie i występują w różnych rozmiarach i kolorach, w tym pomarańczowym, białym i [...]
Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]
Czego potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 45 g mąki (mix ryżowa, kukurydziana, gryczana) 10 g Sugar free pudding 25 g ksylitolu (lub słodzik) pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g jogurtu naturalnego Na masę: 200 g jogurtu naturalnego 400 g mleka kokosowego (najlepsze z lidla - dajemy całe - stałą część i wodę) 50 g ksylitolu ( lub słodzik ) 30 g [...]
Czego potrzebujemy: Spód ciasta: 200 g serka wiejskiego lekkiego 200 g jogurtu naturalnego 2% 60 g ulubionego białka 20 g żelatyny Warstwa środkowa: 500 g obranych brzoskwiń lub nektaryn lub moreli 15 g żelatyny opcjonalnie do dosłodzenia bezkaloryczny słodzik - erytryrol lub tagaroza Warstwa górna: 400 g jogurtu naturalnego 30 g nasion chia 10 [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom istnieją tysiące badań na temat biodostępności magnezu. Nie jest to wcale jakaś „nieznana dziedzina”. Podsumowanie Z badań wynika, iż lepsze właściwości cechują cytrynian, gdyż ma największą rozpuszczalność w wodzie, dzięki czemu wykazuje większą biodostępność i wyższe wchłanianie po podaniu doustnym. Gorsze są [...]
Masz długą listę rzeczy do zrobienia i bardzo mało czasu? Obowiązki Cię przytłaczają i masz wrażenie, że z niczym nie nadążasz? Jeśli odpowiadasz twierdząco, to stres z pewnością nie jest Ci obcy. Istnieje wiele sposobów, jak sobie z nim poradzić np. za pomocą ćwiczeń, medytacji, głębokiego oddechu, odprężającej kąpieli itp. Nawet dieta ma duży [...]
Kampanie przeciwko otyłości skupiają się zwłaszcza na promowaniu zdrowego odżywiania. Wydawałoby się zatem, że osoby, które opierają swoją dietę przede wszystkim na warzywach i owocach, mogą wyprzedzać pod względem zdrowotnym ogólną populację. Czy wegetarianie żyją dłużej? Faktycznie okazuje się, że wegetarianie żyją średnio nawet 20% dłużej, niż [...]
Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]