Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]
Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]
[...] hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon wzrostu jako męski, a kortyzol jako damski. Ale naukowcy „udowodnili”, że białko sojowe szkodzi No tak, ale… Istnieją pojedyncze badania (np. William J. Kraemera i in.), w których białko sojowe miało pewien wpływ na stężenie testosteronu u [...]
Nie jest żadną tajemnicą, iż od samych swoich początków sporty sylwetkowe są nasycone różnego rodzaju farmakologią. Referencje: https://journals.viamedica.pl/endokrynologia_polska/article/viewFile/25454/20278 Pärssinen M1, Kujala U, Vartiainen E, Sarna S, Seppälä T. “Increased premature mortality of competitive powerlifters suspected to have used [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i inne środki przeciwzapalne, paracetamol, [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
[...] mięśniowa: jaka dieta? Jakie są najlepsze odżywki i suplementy na masę? Ile przyjmować białka np. WPC (koncentratu białka serwatkowego)? Ile przyjmować odżywki węglowodanowo-białkowej typu gainer? Kiedy gainer przewyższa konwencjonalną żywność? Czym się różni gainer od bulka? Jaką kreatynę kupić? Ile należy podawać kreatyny? Ile podawać jabłczanu [...]
[...] Podsumowanie Jeśli chcesz „dietę cud Knife’a”, to wygląda ona następująco: 40-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe, 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa [...]
[...] towarzyszy treningowi np. siłowemu. Białko (np. serwatkowe) może być kluczowym makroskładnikiem odżywczym pod względem promowania pozytywnych zmian w składzie ciała. Ogólnie białko, przez swoją cenę, rzadko stanowi nadwyżkę energetyczną, ludzie najczęściej raczą się w nadmiarze węglowodanami i tłuszczem (np. lody, hamburgery, batoniki, pizza) lub [...]
[...] informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają nawet lekarze, czego przykład pokażę na końcu artykułu. Zamiast zakończenia: białko serwatkowe chroni nerki i wątrobę! Naukowcy sprawdzali, jak chemioterapeutyk wpłynie na nerki i wątrobę w towarzystwie białka serwatkowego. Cyklofosfamid (CP), [...]
[...] Amerykanin Thomas Colin Campbell z Cornell University twierdzi, iż główną przyczyną chorób serca są ... wszelkie białka pochodzenia zwierzęcego! Głosi on, że to właśnie białko zwierzęce jest głównym powodem występowania nowotworów. Niestety zakrojone na dużą skalę badania wcale nie potwierdzają podobnych tez (klasyfikacja IARC również nie). [...]
[...] kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z dużym dystansem, ponieważ białko nie jest materiałem energetycznym, tylko budulcowym. Rozbudowana muskulatura „pali” tłuszcz całą dobę, dlatego w czasie redukcji należy stosować podaż rzędu 2 g [...]
[...] podaży węglowodanów może odbijać się na ilości glikogenu wątrobowego, co może mieć wpływ na „zmęczenie centralne”. Dodatkowo diety ubogie w BCAA (np. mięso, jajka, białko serwatkowe) przyczyniają się do nasilania zmęczenia poprzez odrębne mechanizmy (Snyder, 1998). Najprawdopodobniej BCAA hamują odczuwanie zmęczenia poprzez inhibicję [...]
[...] obok treningu, niezbędna jest właściwa dieta. Osoby, które chcą przyspieszyć osiągane rezultaty, mogą sięgnąć po różnego rodzaju preparaty dla sportowców, w tym odżywki białkowe, kreatynę, kofeinę czy jabłczan cytruliny. Sprawdź najlepszy i kompletny LEKSYKON TRENINGóW Referencje: Benton C., Karazsia BT “The effect of thin and muscular [...]
[...] na kilogram masy ciała (podczas treningu i zawodów u sportowców klasy olimpijskiej). Wg ogólnie przyjętych danych, np. wg Konsensusu w Lozannie, średnie zapotrzebowanie na białko w sporcie wynosi 1,4,-1,9 g na kilogram masy ciała. Inne badania mówią o konieczności dostarczania od 1,2 do 1,7 g protein w celu utrzymania masy mięśniowej u [...]
[...] w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany, wg badania Alpana P. Shukla i wsp. z 2015 roku poziom glukozy we krwi, u osób, które jadły białko (grillowania pierś z kurczaka, bez skóry) i warzywa (sałatka: pomidory i sałata, brokuły na parze z masłem) przed węglowodanami (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, [...]
[...] posiłków m.in. zawartości tłuszczów, ale także od rodzaju białka (jego kinetyki). Bardzo szybko wchłaniane są izolaty i koncentraty białka serwatkowego, o wiele wolniej białko jaja czy kazeinowe. Uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka [...]