[...] i zaburzenia smaku, mogą one skutecznie utrudniać prowadzenie aktywności fizycznej, a nawet codzienne funkcjonowanie (zaburzenia poznawcze, utrata pamięci). Referencje, badania, literatura: Tahmina Nasserie i in. Assessment of the Frequency and Variety of Persistent Symptoms Among Patients With COVID-19A Systematic Review [...]
[...] także poziom cholesterolu całkowitego. Wysoki poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol) jest związany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej. Co mówią badania na temat wpływu diety wegetariańskiej? Naukowcy przeanalizowali 30 badań obserwacyjnych i 19 badań klinicznych, skupiających się na związku między dietami typu [...]
[...] siłowy. Prawdopodobnie jednorazowa dawka u osoby w starszym wieku może wynosić od 30 g do 40 g, a dzienna podaż od 1,5 g do 2,5 g protein na kg masy ciała. Referencje, badania, literatura: Brad Jon Schoenfeld i in. How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution [...]
[...] powtórzeń „żuraw”, „martwy ciąg” (RDL/rumuński), „skłon dzień dobry” 3 x 8-10 powtórzeń To samo dotyczy treningu mięśni piersiowych, bicepsa, tricepsa, grzbietu. Niektóre badania wskazują, że przy częstszym treningu uzyskujesz większe przyrosty masy. W skali roku to kolejne kilkadziesiąt dodatkowych treningów. W klasycznym splicie nogi [...]
[...] r. ma dotyczyć 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. Jednak w nowych badaniach stwierdzono, iż liczba diabetyków wzrasta drastycznie nawet w grupie wiekowej 20-30 lat, co nie jest żadnym przypadkiem, tylko wynika z lekceważenia zdrowia przez [...]
[...] associated with ashwagandha (Withania somnifera) supplementation: a case report https://link.springer.com/article/10.1007/s13530-022-00122-z https://diag.pl/sklep/badania/kortyzol-test-stymulacji-synactenem/ K. Chandrasekhar, Jyoti Kapoor, and Sridhar Anishetty „A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety [...]
Naukowcy twierdzą, iż mamy do czynienia z kryzysem związanym z używaniem mediów społecznościowych przez nastolatków i dzieci. Półtora roku po tym, jak amerykański lekarz medycyny, chirurg generalny Vivek Murthy, zwrócił uwagę na narastające objawy depresji, lęku i myśli samobójczych wśród dzieci i młodzieży znaleziono prawdopodobną przyczynę [...]
GHB to inaczej γ-hydroksymaślan (C4H8O3) lub kwas gamma-hydroksymasłowy, endogenny (występujący naturalnie w ustroju człowieka), wywierający działanie hamujące na ośrodkowy układ nerwowy (OUN). Nazwy na czarnym rynku to: „płynne ekstazy”, „fantazja”, GBH, „Georgia Homeboy”, great hormones at bedtime, Liq. E (dosłownie płynne ekstazy), Liq. X, [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
[...] a jej powszechne zastosowanie sprawiło, że bez jej udziału nie może obejść się sportowiec, który myśli poważnie o swojej karierze. Co na temat kwasu fosfatydowego mówią badania? W 2016 roku przeprowadzono badanie sponsorowane na grupie 18 mężczyzn, których podzielono na dwie grupy. Jedna z grup suplementowała się kwasem fosfatydowym, a druga [...]
[...] częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, by poprawić konwersję hormonów tarczycy? Podsumowanie Bez względu na [...]
[...] patofizjologia, diagnostyka i leczenie” https://journals.viamedica.pl/clinical_diabetology/article/viewFile/8805/7512 Źródła energii do dla pracy mięśni, na podstawie badania naukowego Van Loon i WSP. 2001 “The effects of increasing exercise intensity on muscle fuel utilisation in humans” J Physiol. Oct 1, 2001 [...]
[...] pomóc ocet jabłkowy. Jakie ma właściwości i czy rzeczywiście może pomóc w zwalczaniu nadmiernej tkanki tłuszczowej? Ocet jabłkowy a utrata tkanki tłuszczowej - co pokazują badania? Czy porcja octu jabłkowego spożywana z posiłkami może zwiększyć utratę tkanki tłuszczowej? Może. Przeprowadzone w Japonii badanie z dość dogłębną analizą poświęcone [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
Wydawać by się mogło, że pozycja siedząca, jej nieprawidłowa forma, wpływa głównie na układ kostny i aparat ruchu. Osoby wykonujące pracę siedzącą zazwyczaj narzekają na bóle pleców w odcinku lędźwiowym, piersiowym i szyjnym. Powiązane jest to ze specyficznym przyjęciem pozycji, która polega na pochyleniu się przy biurku, wysunięciem obręczy [...]
Odżywki białkowe są najpopularniejszym dodatkiem i składnikiem diet osób aktywnych i dbających o wygląd swojej sylwetki. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, który pomaga budować i regenerować mięśnie, naprawiać tkanki oraz wytwarzać enzymy i hormony. Stosowanie odżywek białkowych ma także duże znaczenie w przypadku odchudzania. [...]
[...] produkcji GH w ciągu np. 12 h, ale znów operujemy tak znikomymi stężeniami hormonu wzrostu i IGF-1, że prawdopodobnie nie ma to żadnego praktycznego znaczenia. Referencje, badania, literatura: Sarah E. Deemer i in. Pilot study: an acute bout of high intensity interval exercise increases 12.5 h GH secretion [...]
[...] ryzyko są narażone osoby sięgające po środki dopingujące z grupy sterydów anaboliczno-androgennych. O wiele rozsądniej jest wykonać mniej serii w większym zakresie powtórzeń, bez szarżowania i psucia techniki. Referencje, badania naukowe: https://www.powerlifting.sport/fileadmin/ipf/data/rules/technical-rules/polish/IPF_rulebook_2021_pl_v.17.pdf
[...] impact of food products Osteoporos Int. 2013; 24(1): 139–150. Published online 2012 Jun 16. doi: 10.1007/s00198-012-1998-6 Uwaga Pamiętać jednak należy, że nie wszystkie badania naukowe potwierdzają korzyści związane z większym spożyciem nabiału. Liczne opracowania sugerują, iż mleko i produkty mleczne mają potencjał diabetogenny (nadmierny [...]