[...] wody ustępuje po kilku dniach od odstawienia kreatyny. Referencje: Sam R. Moore i in. A Randomized Controlled Trial of Changes in Fluid Distribution across Menstrual Phases with Creatine Supplementation https://www.mdpi.com/2072-6643/15/2/429 Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie”
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
[...] jakiś związek między terapią testosteronem, terapią HGH a rakiem u niektórych osób”. Lundgren jest na dobrej drodze do pokonania choroby, ale już do końca życia musi robić badania kontrolne i żyć w niepewności i strachu. Rak nauczył gwiazdę filmu Rocky IV bardziej doceniać życie i celebrować każdą chwilę. Życzymy zdrowia. [...]
Menopauza jest naturalnym etapem w życiu kobiety, wiąże się ze zmianą profilu hormonalnego. Czy występowaniu określonych dolegliwości związanych z menopauzą można jakoś zapobiegać? Okazuje się, że tak. Referencje: Teramura, Saki i in. Changes in cardiovascular disease risk factors during menopausal transition in Japanese women: the Circulatory [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
[...] (później może nie być na to czasu, albo warunki hormonalne nie będą już takie korzystne). Referencje: Tabela: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Kobayashi, Y., Long, J., Dan, S. et al. Strength training is more effective than aerobic exercise for improving glycaemic control and body [...]
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
[...] jest to, aby ze zrozumieniem czytać etykiety odżywek białkowych i unikać produktów firm, które próbują wcisnąć nam coś tajemniczo ukrytego w składzie. Warto również kierować się wynikami niezależnych badań odnośnie składu odżywki białkowej. Producenci, którzy nie mają nic do ukrycia, wrzucają badania każdej partii na swoje strony lub fora.
[...] każdy alergen jest prozapalny. Gluten jest jednak dość szczególnie uciążliwy dla naszego organizmu, ponieważ może wywoływać spory dyskomfort dla naszych jelit. Liczne badania ukazują, że gluten wchodzi w reakcję z białkiem znajdującym się w naszym organizmie, zwanym zonuliną, która nie należy do pozytywnych i wywołuje spustoszenie w [...]
[...] kwasów tłuszczowych przez mitochondria, co na razie wykazano w sercu. Wydaje się, iż tauryna skrywa wiele nieznanych jeszcze właściwości, dlatego warto śledzić nowe badania naukowe. Referencje: Rose WC. The amino acid requirements of adult man. Nutr Abstr Rev 1957;27:631–47. Yongqing Hou “Nutritionally Nonessential Amino Acids: A [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
Wstępne analizy sugerują, że nadwaga i otyłość wpływają na większe ryzyko zakażenia koronawirusem i cięższy przebieg choroby. U osób otyłych nieustannie mamy do czynienia z przewlekle toczącym się stanem zapalnym w organizmie, co przekłada się na obniżenie sprawności funkcjonowania układu odpornościowego. Osoby otyłe, u których wskaźnik masy [...]
Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]
Coraz więcej osób wybiera aktywny tryb życia w trosce o swoje zdrowie i utrzymanie ciała w dobrej formie. Dbanie o kondycję fizyczną zapobiega wielu chorobom, m.in. chorobom serca, cukrzycy czy otyłości, a także w dużym stopniu wpływa na nasze samopoczucie. Graj Gry to świetny sposób na rozwój i funkcjonowanie naszego mózgu. Według badań [...]
GW501516 (znany także, jako GW-501,516, GW1516 oraz GSK-516) jest agonistą jądrowego receptora PPAR δ (delta), który reguluje transkrypcję ponad 100 genów mających wpływ na metabolizm tkanek. W szczególności wpływa na utlenianie tkanki tłuszczowej oraz metabolizm mitochondriów. Podsumowanie Nie ma odpowiedzi na pytanie, czy GW501516 jest [...]
Z reguły każdy potrzebuje treningu siłowego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Do grupy osób, które tego potrzebują szczególnie, należą ci, których poziom cukru we krwi przekracza normy. I właściwie nie ma znaczenia, czy będzie to trening z ciężarami, czy z masą własnego ciała. Chodzi o to, by zmuszać mięśnie do pracy z oporem. Podsumowanie [...]
Obcowanie z naturą może być trudne, kiedy pracujemy 8 h dziennie w zamkniętym pomieszczeniu. Okazuje się, że spędzanie tylko 20 minut dziennie na świeżym powietrzu może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie!
[...] i odrobina cierpliwości, by pozbyć się większości niezdrowych produktów, które indukują stan zapalny i sprzyjają licznym chorobom dziesiątkujących ludzkość. Referencje, badania, literatura: Janice K. Kiecolt-Glaser, Ph.D. Stress, Food, and Inflammation: Psychoneuroimmunology and Nutrition at the Cutting [...]
Choroby układu krążenia można nazwać cichym zabójcą. Wynika to z tego, że niekiedy nie dają zbyt wielu objawów aż do pierwszego zawału serca. W obliczu tego dość istotne jest, aby prowadzić zdrowy tryb życia i śledzić parametry zdrowia serca, czyli np. ciśnienie krwi, także poziom glukozy we krwi, lipidy i markery stanu zapalnego. Podsumowanie [...]