Witam Prace Napisał Forumowicz Siodema Zaczynamy Na wstepie chcialbym przedstawic czym sa aminokwasy Aminokwasy to związki biologiczne ważne jako materiał budulcowy wszystkich białek, w których połączone są wiązaniami peptydowymi. Niektóre aminokwasy sa skladnikami do biosyntezy ważnych hormonów, np. z tyrozyny powstaje tyroksyna i adrenalina. [...]
BCAA (branched chained amino acids) - aminokwasy rozgałęzione. Te aminokwasy to izoleucyna, leucyna i walina. Poszczególne aminokwasy rozgałęzione pełnią w organizmie podobne funkcje i potrzebne są do syntezy niemal wszystkich białek. Około 35% mięśni składa się z BCAA. Mniej wiecej w proporcjach 3,0:2,5:1,0 (leucyna, walina i izoleucyna). Podczas [...]
Witam. Ktoś może stosował powyższe aminokwasy? Jak oceniacie efekty? W jakich dawkach stosujecie? Na różnych stronach są różne informacje dotyczące dawkowania. /SFD/2023/2/12/8f6f85cb1047474c8b7d7d063f19b091.jpg
Dieta sportowców dość często wsparta jest wszelkiego rodzaju suplementami diety i odżywkami, które mają na celu podnieść wartość odżywczą diety. Najczęstszym wyborem jest białko serwatkowe, które głównie stosowane jest w porze okołotreningowej. Fizjolodzy z Uniwersytetu w Jyvaskyla w Finlandii postanowili zbadać zagadnienie, aby dowiedzieć się, [...]
Aminokwasy pełnią ważną rolę w hipertrofii mięśni, w regeneracji po wysiłku i w podtrzymaniu zdolności wysiłkowych sportowca. To jednak nie wszystko. Komentarz Biorąc pod uwagę, iż większość ludzi ma w jakimś stopniu uszkodzoną wątrobę, tylko o tym nie wie (wcale nie musi się to manifestować do momentu, gdy jest już za późno). Jak stwierdził w [...]
Dieta sportowca powinna posiadać odpowiednią ilość białek, które zasobne są w aminokwasy EAA, co warunkować będzie wzrost masy mięśniowej. Jak wykazują badania, wykorzystanie dodatkowo suplementacji aminokwasami EAA w ilości 15 g dziennie powoduje znaczny wzrost masy mięśniowej w ciągu 3 miesięcy. Badanie jest obiecujące z racji zaawansowanej [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, ukuto nawet termin "progu leucynowego" (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Ogólnie, wg ESAP, przy dawce 75 g glukozy podanej doustnie: stężenie glukozy we krwi powinno wynosić mniej niż 200 [...]
[...] rośnie. Ponadto nasiona konopi siewnych zawierają ok. 25-35% oleju, w którym ok. 75% stanowią NNKT. Kwasy n-6 i n-3 występują w zalecanej proporcji (ok. 3:1). Profil aminokwasowy białka konopnego wskazuje, iż jest ono cenne dla sportowców, choć nie ma aż tyle BCAA, co np. białko serwatkowe. Dlatego warto byłoby uzupełniać podaż tych [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji [...]
[...] Dlatego w okresie odchudzania, wykorzystujemy cały wachlarz suplementacji antykatabolicznej (przeciwdziałającej rozpadowi tkanki mięśniowej).Na naszych półkach znajdziemy aminokwasy rozgałęzione BCAA, aminokwasy EAA, kreatynę czy glutaminę, które mają za zadanie chronić nasze mięśnie. Okazuje się, że do asortymentu antykatabolicznego warto [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Białka mleka i jajka są bogate w aminokwasy rozgałęzione, dlatego w pewnych aspektach przewyższają one produkty [...]
Glicyna należy do aminokwasów endogennych, które w organizmie człowieka odpowiadają głównie za funkcję przekaźnika sygnałów nerwowych. Dzięki niej jesteśmy także bardziej skoncentrowani i lepiej zapamiętujemy. Skąd czerpać glicynę, gdzie jest najwięcej glicyny? Rozwiązanie nr 1 może wydawać się zaskakujące: galaretka! Tak, to właśnie galaretka [...]
[...] to, czy "wpuścić" węglowodany do środka, czy też nie. Kreatyna jest, jak gdyby kluczem, który pasuje do GLUT 4 i dzięki temu wraz z kreatyną mięśnie wpuszczają węglowodany i aminokwasy do środka w sposób bardziej efektywny. Przeczytaj również: Ranking kreatyn TOP10 - Najlepsza kreatyna Podsumowanie Wykorzystanie suplementacji kreatyną jest [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Według badań w pojedynczej porcji aminokwasów musi się znaleźć progowa dawka leucyny. Komentarz Proszę pamiętać, iż 5,6 g BCAA nie jest ilością skuteczną, aby pobudzać syntezę białek mięśniowych dla cięższych, [...]
[...] jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]
[...] i WSP “Whey Protein Supplementation Preserves Postprandial Myofibrillar Protein Synthesis during Short-Term Energy Restriction in Overweight and Obese Adults” http://jn.nutrition.org/content/145/2/246.long Schaafsma G1 “The protein digestibility-corrected amino acid score”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10867064
[...] organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę mogą odgrywać związki o funkcjach budulcowych i regulacyjnych, takie jak białka, peptydy czy aminokwasy. Znaczące ułatwienie w zaspokajaniu zapotrzebowania na substancje pochodzenia białkowego zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak smaczne, że chce się [...]
[...] posłużyli się naukowcy i czasu obróbki termicznej. Gotowanie na twardo zmniejszało ilość waliny, metioniny, izoleucyny, leucyny, tyrozyny, histydyny i lizyny (oraz innych aminokwasów) w porównaniu do gotowania jajek na miękko. Wyjątkiem od reguły była glicyna, jej było więcej w jajku gotowanym na twardo. Gotowanie na miękko zwiększało ilość [...]