Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
Pamięć jest kluczowym elementem pozwalającym na uczenie się, podwyższenie kwalifikacji lub wykonywanie skomplikowanych czynności. Wiele środków dostępnych bez recepty ma wpływ na pamięć, a niektóre suplementy diety doskonale się spisują nawet w niewielkich dawkach. Z pewnością na pamięć ma wpływ regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta, [...]
[...] Robert R. Wolfe “Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality?”https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0184-9 Granner Daryl K, Murray Robert K., Rodwell [...]
[...] Toxicology, Volume 41, Issue 1, January-February 2017, Pages 54–59, https://doi.org/10.1093/jat/bkw107 Takahara J. i in. Stimulatory effects of gamma-hydroxybutyric acid on growth hormone and prolactin release in humans Kapoor P, Deshmukh R, Kukreja I. GHB acid: A rage or reprive. J Adv Pharm Technol Res. 2013 Oct;4(4):173-8. doi: [...]
[...] M. Gorissen,1 Julie J. R. Crombag,1 Joan M. G. Senden,1 W. A. Huub Waterval,2 Jörgen Bierau,2 Lex B. Verdijk,1 and Luc J. C. van Loon “Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245118/ Justyna Żulewska “SERWATKA – [...]
[...] wątrobę, zwiększyć podaż błonnika, ograniczyć ekspozycję na toksyny itd. Konieczna będzie terapia wątroby np. przy zastosowaniu Timonacic (Thiazolidine-4-carboxylic acid) znany pod nazwą heparegen (200 mg 2-3 x na dobę). Niestety jest to preparat na receptę, ale może ją wypisać każdy lekarz (przy odrobinie dobrej woli, której często [...]
[...] and absorbed than beef steak, resulting in greater postprandial protein retention in older men” https://academic.oup.com/ajcn/article/98/1/121/4578312 Bart Pennings „Amino acid absorption and subsequent muscle protein accretion following graded intakes of whey protein in elderly [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
Proteiny serwatkowe stanowią niezbędny element diety kulturysty, a także innych sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym [...]
[...] się do zwiększonego ryzyka kontuzji. Referencje: Monticone M1, Frizziero A, Rovere G, Vittadini F, Uliano D, LA Bruna S, Gatto R, Nava C, Leggero V, Masiero S. “Hyaluronic acid intra-articular injection and exercise therapy: effects on pain and disability in subjects affected by lower limb joints osteoarthritis. A systematic review by the [...]
[...] dotyczą węglowodanów, tłuszczów, kreatyny czy nawet środków farmakologicznych. Referencje, badania, literatura: Blake B. Rasmussen, Kevin D. Tipton An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance exercise https://doi.org/10.1152/jappl.2000.88.2.386 Elisabet Børsheim Effect of carbohydrate [...]
[...] on Public Health - A Narrative Review Article Patterson E, Wall R, Fitzgerald GF, Ross RP, Stanton C. Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. J Nutr Metab. 2012;2012:539426. doi: 10.1155/2012/539426. Epub 2012 Apr 5. PMID: 22570770; PMCID: PMC3335257. Khan KM, Jialal I. Folic Acid Deficiency. . In: [...]
Białko serwatkowe jest doskonale sprzedającym się produktem, który nie wymaga reklamy. Niektórzy guru kulturystyki twierdzą, iż odżywki są zbędne, a kupowanie białka serwatkowego nie jest wcale potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest [...]
[...] in healthy older adults. Am J Clin Nutr. 2015;102(1):115–22. 6. Djoussé L1, Akinkuolie AO, Wu JH, Ding EL, Gaziano JM. “Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: a meta-analysis”. 7. Stirban A1, Nandrean S, Götting C, Tamler R, Pop A, Negrean M, Gawlowski T, Stratmann B, Tschoepe D. [...]
[...] Glynn EL, Fry CS, Timmerman KL, Drummond MJ, Volpi E, Rasmussen BB. Addition of carbohydrate or alanine to an essential amino acid mixture does not enhance human skeletal muscle protein anabolism. J Nutr. 2013;143(3):307–314. doi: 10.3945/jn.112.168203. Koopman R, Beelen M, Stellingwerff T, Pennings [...]
[...] niż heroina i kokaina). Referencje: https://www.drugs.com/article/csa-schedule-1.html Saibal Das, Preeti Barnwal, Anand Ramasamy, Sumalya Sen, and Somnath Mondal “Lysergic acid diethylamide: a drug of ‘use’?” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4910402/ http://anabolicminds.com/articles/steroid-marijuana-paradox-33520/ Teri S. Krebs* [...]
[...] Fauquant Daniel Tomé “Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement” https://academic.oup.com/ajcn/article/84/5/1070/4649087# 4. Jordan M Joy,1,2 Ryan P Lowery,1 Jacob M Wilson,1 Martin Purpura,3 Eduardo O De Souza,4 [...]